Portal Lewica Bez Cenzury został zamknięty

[2008-10-16 09:14:38]

15 października administratorzy portalu Lewica Bez Cenzury otrzymali od operatora internetowego zawiadomienie o zablokowaniu serwera, na którym znajdowała się strona. O blokadę portalu wnioskowała Prokuratura Rejonowa Warszawa Śródmieście-Północ. Według Prokuratury, portal zawierał dane o bezprawnym charakterze.

Zamknięcie Lewicy Bez Cenzury jest konsekwencją postępowania karnego, jakie toczyło się przeciwko twórcom portalu z doniesienia Wojciecha Wybranowskiego, redaktora "Naszego Dziennika", który opublikował szereg artykułów wzywających do likwidacji strony i ukarania jej autorów.

Oburzeni zamknięciem portalu są jego autorzy i sympatycy. Portal LBC został zamknięty odgórnie w ramach represji lewicowców przez państwo - napisał w liście do lewica.pl Łukasz Kozłowski. Praca redaktorów i twórców portalu obejmująca tworzenie biblioteki internetowej Archiwum Marksizmu i wolnego forum myśli lewicowej została obrócona wniwecz. Od tego momentu istnieje niebezpieczeństwo, że to tylko wstęp do represji w stosunku do wszystkich stron i organizacji lewicowych - uważa z kolei Dawid Jakubowski.

Osoby związane z Lewicą Bez Cenzury apelują o pomoc w znalezieniu zagranicznego serwera, dzięki któremu mogliby reaktywować portal.

Bartłomiej Kacper Przybylski

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.