Portal Lewica Bez Cenzury został zamknięty

[2008-10-16 09:14:38]

15 października administratorzy portalu Lewica Bez Cenzury otrzymali od operatora internetowego zawiadomienie o zablokowaniu serwera, na którym znajdowała się strona. O blokadę portalu wnioskowała Prokuratura Rejonowa Warszawa Śródmieście-Północ. Według Prokuratury, portal zawierał dane o bezprawnym charakterze.

Zamknięcie Lewicy Bez Cenzury jest konsekwencją postępowania karnego, jakie toczyło się przeciwko twórcom portalu z doniesienia Wojciecha Wybranowskiego, redaktora "Naszego Dziennika", który opublikował szereg artykułów wzywających do likwidacji strony i ukarania jej autorów.

Oburzeni zamknięciem portalu są jego autorzy i sympatycy. Portal LBC został zamknięty odgórnie w ramach represji lewicowców przez państwo - napisał w liście do lewica.pl Łukasz Kozłowski. Praca redaktorów i twórców portalu obejmująca tworzenie biblioteki internetowej Archiwum Marksizmu i wolnego forum myśli lewicowej została obrócona wniwecz. Od tego momentu istnieje niebezpieczeństwo, że to tylko wstęp do represji w stosunku do wszystkich stron i organizacji lewicowych - uważa z kolei Dawid Jakubowski.

Osoby związane z Lewicą Bez Cenzury apelują o pomoc w znalezieniu zagranicznego serwera, dzięki któremu mogliby reaktywować portal.

Bartłomiej Kacper Przybylski

Zapraszam

24 maja:

1743 - W Boudry urodził się Jean-Paul Marat, francuski polityk czasów rewolucji francuskiej, dziennikarz i lekarz, wolnomularz.

1945 - Utworzono Uniwersytet Łódzki, Politechnikę Łódzką, Politechnikę Gdańską i Politechnikę Śląską.

2013 - Rafael Correa został zaprzysiężony na trzecią 4-letnią kadencję.