Indie: Wyborczy sukces komunistów, powrót Gandhi

[2006-05-13 18:17:20]

Wybory lokalne w Zachodnim Bengalu po raz siódmy wygrali działacze Frontu Lewicy - federacji ugrupowań stworzonej wokół Komunistycznej Partii Indii. Mieliśmy pełne zaufanie ludu i wiedzieliśmy, że wygramy z dużą przewagą - powiedział po wyborach Biman Bose, lider zachodniobengalskiej Komunistycznej Partii Indii (Marksistowskiej).

Tym samym Front Lewicy stał się - według BBC - najdłużej urzędującą na świecie administracją komunistyczną pochodzącą z powszechnych wyborów.

Nieoczekiwane zwycięstwo komuniści odnieśli także w stanie Kerala, gdzie do tej pory rządziła Partia Kongresowa.

Podkreśla się, że zdecydowane zwycięstwo komunistów w dwóch stanach może spowodować napięcia na szczeblu federalnym. Obie partie komunistyczne udzielają bowiem krytycznego poparcia rządowi federalnemu, jednak na szczeblu stanowym komuniści rywalizują z Partią Kongresową.

***

Innym wydarzeniem politycznym ostatnich dni w Indiach jest powrót do parlamentu Sonii Gandhi (na zdjęciu), która zwyciężyła w uzupełniających wyborach w okręgu Rae Bareilly. Nad swoim najgroźniejszym konkurentem uzyskała... 417 tysięcy głosów przewagi.

Sonia Gandhi, która poprowadziła Partię Kongresową do zwycięstwa w wyborach parlamentarnych w 2004 roku, w marcu tego roku złożyła mandat ze względu na kontrowersje, jakie wywołał fakt, że łączyła ona pracę parlamentarzystki z funkcją w Narodowej Radzie Pomocniczej. Indyjskie prawo nie zezwala na łączenie mandatu z pełnieniem innych funkcji.

Bartłomiej Kacper Przybylski

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

22 lutego:

1840 - W Deutz urodził się August Bebel, jeden z twórców i liderów niemieckiej socjaldemokracji.

1846 - Rewolucja krakowska: Rząd Polski ogłosił zniesienie poddaństwa i pańszczyzny, obiecał parobkom uposażenie z dóbr narodowych, a rzemieślnikom utworzenie warszatów narodowych.

1848 - Wiosna Ludów: we Francji wybuchła rewolucja lutowa.

1900 - Likwidacja drukarni "Robotnika" przez carską policję.

1922 - Powstała Robotnicza Partia Kanady.

1943 - Urodził się Terry Eagleton, brytyjski filozof neomarksistowski i teoretyk kultury, literaturoznawca.

1948 - 58 osób zginęło, a 123 zostały ranne w zamachu bombowym w Jerozolimie, przeprowadzonym przez żydowską organizację terrorystyczną Irgun.

1949 - Zawieszenie broni w wojnie izraelsko-arabskiej.