Indie: Wyborczy sukces komunistów, powrót Gandhi

[2006-05-13 18:17:20]

Wybory lokalne w Zachodnim Bengalu po raz siódmy wygrali działacze Frontu Lewicy - federacji ugrupowań stworzonej wokół Komunistycznej Partii Indii. Mieliśmy pełne zaufanie ludu i wiedzieliśmy, że wygramy z dużą przewagą - powiedział po wyborach Biman Bose, lider zachodniobengalskiej Komunistycznej Partii Indii (Marksistowskiej).

Tym samym Front Lewicy stał się - według BBC - najdłużej urzędującą na świecie administracją komunistyczną pochodzącą z powszechnych wyborów.

Nieoczekiwane zwycięstwo komuniści odnieśli także w stanie Kerala, gdzie do tej pory rządziła Partia Kongresowa.

Podkreśla się, że zdecydowane zwycięstwo komunistów w dwóch stanach może spowodować napięcia na szczeblu federalnym. Obie partie komunistyczne udzielają bowiem krytycznego poparcia rządowi federalnemu, jednak na szczeblu stanowym komuniści rywalizują z Partią Kongresową.

***

Innym wydarzeniem politycznym ostatnich dni w Indiach jest powrót do parlamentu Sonii Gandhi (na zdjęciu), która zwyciężyła w uzupełniających wyborach w okręgu Rae Bareilly. Nad swoim najgroźniejszym konkurentem uzyskała... 417 tysięcy głosów przewagi.

Sonia Gandhi, która poprowadziła Partię Kongresową do zwycięstwa w wyborach parlamentarnych w 2004 roku, w marcu tego roku złożyła mandat ze względu na kontrowersje, jakie wywołał fakt, że łączyła ona pracę parlamentarzystki z funkcją w Narodowej Radzie Pomocniczej. Indyjskie prawo nie zezwala na łączenie mandatu z pełnieniem innych funkcji.

Bartłomiej Kacper Przybylski

17 lipca:

1861 - Meksyk: Prezydent Benito Juárez ogłosił dwuletnie moratorium na spłatę zadłużenia zagranicznego w celu odbudowy zrujnowanej gospodarki.

1901 - Urodził się Bruno Jasieński, związany z radykalną lewicą poeta futurystyczny.

1925 - Nieudany zamach na policyjnego prowokatora dokonany przez działaczy KPP: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego; po stoczeniu walki z policją sprawcy zostali zatrzymani.

1979 - Nikaragua: Ucieczka z kraju prawicowego dyktatora Luisa Somozy Debayle.

1984 - Francja: W wyniku nieporozumień z prezydentem Mitterandem nt. systemu oświatowego, socjalistyczny premier Pierre Mauroy odszedł ze stanowiska. Zastąpił go Laurent Fabius.

2008 - Zmarł Willi Birkelbach, niemiecki polityk, działacz podziemia antyhitlerowskiego i SPD.