Indie: Wyborczy sukces komunistów, powrót Gandhi

[2006-05-13 18:17:20]

Wybory lokalne w Zachodnim Bengalu po raz siódmy wygrali działacze Frontu Lewicy - federacji ugrupowań stworzonej wokół Komunistycznej Partii Indii. Mieliśmy pełne zaufanie ludu i wiedzieliśmy, że wygramy z dużą przewagą - powiedział po wyborach Biman Bose, lider zachodniobengalskiej Komunistycznej Partii Indii (Marksistowskiej).

Tym samym Front Lewicy stał się - według BBC - najdłużej urzędującą na świecie administracją komunistyczną pochodzącą z powszechnych wyborów.

Nieoczekiwane zwycięstwo komuniści odnieśli także w stanie Kerala, gdzie do tej pory rządziła Partia Kongresowa.

Podkreśla się, że zdecydowane zwycięstwo komunistów w dwóch stanach może spowodować napięcia na szczeblu federalnym. Obie partie komunistyczne udzielają bowiem krytycznego poparcia rządowi federalnemu, jednak na szczeblu stanowym komuniści rywalizują z Partią Kongresową.

***

Innym wydarzeniem politycznym ostatnich dni w Indiach jest powrót do parlamentu Sonii Gandhi (na zdjęciu), która zwyciężyła w uzupełniających wyborach w okręgu Rae Bareilly. Nad swoim najgroźniejszym konkurentem uzyskała... 417 tysięcy głosów przewagi.

Sonia Gandhi, która poprowadziła Partię Kongresową do zwycięstwa w wyborach parlamentarnych w 2004 roku, w marcu tego roku złożyła mandat ze względu na kontrowersje, jakie wywołał fakt, że łączyła ona pracę parlamentarzystki z funkcją w Narodowej Radzie Pomocniczej. Indyjskie prawo nie zezwala na łączenie mandatu z pełnieniem innych funkcji.

Bartłomiej Kacper Przybylski

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

16 grudnia:

1918 - Z połączenia SDKPiL i i PPS Lewica powstała Komunistyczna Partia Robotnicza Polski (od 1925 Komunistyczna Partia Polski, KPP).

1922 - Nacjonalista E. Niewiadomski zastrzelił Prezydenta RP Gabriela Narutowicza.

1937 - W całej Polsce odbyły się zorganizowane przez PPS demonstracje, wiece i strajki przeciwko faszyzmowi i endecji, nawiązujące do rocznicy zamordowania pierwszego prezydenta RP Gabriela Narutowicza.

1943 - W Wygodzie pod Częstochową 20 partyzantów AL i AK zostało rozstrzelanych przez hitlerowców za sabotaż w hucie "Raków".

1946 - Léon Blum został przewodniczącym tymczasowego rządu francuskiego.

1948 - Ukazał się pierwszy numer "Trybuny Ludu".

1998 - Rozpoczęły się amerykańsko-brytyjskie naloty na Irak (operacja „Pustynny Lis”).

2011 - Kazachstan: W Żanaozen trakcie tłumienia zamieszek siły porządkowe użyły ostrej amunicji, w wyniku czego zginęło od 14 do kilkudziesięciu osób.