Indie: Wyborczy sukces komunistów, powrót Gandhi

[2006-05-13 18:17:20]

Wybory lokalne w Zachodnim Bengalu po raz siódmy wygrali działacze Frontu Lewicy - federacji ugrupowań stworzonej wokół Komunistycznej Partii Indii. Mieliśmy pełne zaufanie ludu i wiedzieliśmy, że wygramy z dużą przewagą - powiedział po wyborach Biman Bose, lider zachodniobengalskiej Komunistycznej Partii Indii (Marksistowskiej).

Tym samym Front Lewicy stał się - według BBC - najdłużej urzędującą na świecie administracją komunistyczną pochodzącą z powszechnych wyborów.

Nieoczekiwane zwycięstwo komuniści odnieśli także w stanie Kerala, gdzie do tej pory rządziła Partia Kongresowa.

Podkreśla się, że zdecydowane zwycięstwo komunistów w dwóch stanach może spowodować napięcia na szczeblu federalnym. Obie partie komunistyczne udzielają bowiem krytycznego poparcia rządowi federalnemu, jednak na szczeblu stanowym komuniści rywalizują z Partią Kongresową.

***

Innym wydarzeniem politycznym ostatnich dni w Indiach jest powrót do parlamentu Sonii Gandhi (na zdjęciu), która zwyciężyła w uzupełniających wyborach w okręgu Rae Bareilly. Nad swoim najgroźniejszym konkurentem uzyskała... 417 tysięcy głosów przewagi.

Sonia Gandhi, która poprowadziła Partię Kongresową do zwycięstwa w wyborach parlamentarnych w 2004 roku, w marcu tego roku złożyła mandat ze względu na kontrowersje, jakie wywołał fakt, że łączyła ona pracę parlamentarzystki z funkcją w Narodowej Radzie Pomocniczej. Indyjskie prawo nie zezwala na łączenie mandatu z pełnieniem innych funkcji.

Bartłomiej Kacper Przybylski

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

24 kwietnia:

1794 - W Warszawie ukonstytuował się klub jakobinów pod nazwą Zgromadzenie Obywateli Ofiarujących Posługę i Pomoc Magistraturom Narodowym w Celu Dobra Ojczyzny.

1906 - Organizacja Techniczno-Bojowa PPS odbiła 10 więźniów Pawiaka.

1916 - Wybuch powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1923 - II Zjazd Młodzieży Wszechpolskiej postulował wprowadzenie zasady numerus clausus (ograniczenie liczby studentów żydowskich na wyższych uczelniach).

1983 - Socjalistyczna Partia Austrii (SPÖ) wygrała wybory parlamentarne.

1988 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 34,1% głosów.

2013 - Niedaleko stolicy Bangladeszu Dhaki zawalił się ośmiokondygnacyjny budynek Rana Plaza, mieszczący kilka zakładów odzieżowych. Zginęło 1127 osób, a około 2500 zostało rannych.