Eurostat: Raport o dostępie do internetu w UE

[2006-11-15 00:48:00]

Eurostat przedstawił raport na temat dostępu do internetu w Unii Europejskiej w pierwszym kwartale 2006 roku.

Zgodnie z nim 47 proc. mieszkańców UE ma dostęp do sieci. Najbardziej powszechny dostęp do internetu jest w Szwecji, gdzie korzysta z niego 80 proc. społeczeństwa. Drugie miejsce w rankingu zajmuje Dania, gdzie dostęp do internetu ma 78 proc. mieszkańców, a trzecie Holandia – 76 proc. Bardzo powszechny jest też dostęp do internetu w dwóch krajach europejskich spoza UE, czyli w Islandii – 84 proc. i Norwegii – 77 proc. Najmniejszy odsetek osób mających dostęp do sieci jest w Grecji – 23 proc., na Cyprze – 29 proc., w Portugalii i we Włoszech – po 31 proc.

Z raportu wynika, że ogromne znaczenie, jeżeli chodzi o dostęp do internetu, ma wiek. Tylko 20 proc. osób w wieku 55-74 lat w UE ma dostęp do internetu. Tutaj jednak zachodzą olbrzymie różnice między poszczególnymi państwami. W Grecji tylko 4 proc. osób starszych ma dostęp do sieci, w Portugalii – 6 proc., na Łotwie, Litwie i w Polsce – po 7 proc. Tymczasem w Danii i Szwecji aż 54 proc. ludzi w tej kategorii wiekowej ma dostęp do sieci ma dostęp do internetu, a w Holandii – 46 proc. Jeszcze więcej ludzi starszych ma dostęp do internetu w Islandii, gdzie jest ich 59 proc.

Znacznie bardziej powszechny dostęp do sieci mają natomiast ludzie młodzi zamieszkujący kraje UE (między 16 i 24 rokiem życia). Dostęp do sieci ma 73 proc. z nich. Najwięcej osób w tej kategorii ma dostęp do internetu w Szwecji, Danii i Finlandii – po 94 proc. (w Islandii jeszcze więcej – 96 proc.) Najmniej w Grecji – jedynie 47 proc. oraz we Włoszech i na Cyprze – po 55 proc.

Spore różnice w dostępie do internetu występują też między płciami. W całej UE korzysta z sieci 51 proc. mężczyzn i 43 proc. kobiet. Najwyższy odsetek mężczyzn ma dostęp do internetu w Szwecji – 84 proc., w Holandii – 82 proc. i w Danii – 80 proc., a najwyższy odsetek kobiet w Danii i Szwecji – po 76 proc. Jeszcze lepsze wskaźniki ma Islandia, gdzie dostęp do sieci ma 86 proc. mężczyzn i 82 proc. kobiet. Najniższy odsetek mężczyzn ma dostęp do sieci w Grecji – 27 proc. i na Cyprze – 32 proc, a najniższy odsetek kobiet w Grecji – 18 proc. i we Włoszech – 26 proc.

Eurostat podał też, ile gospodarstw domowych w UE korzysta z internetu. Zgodnie z raportem w UE 52 proc. gospodarstw korzysta z internetu, czyli o 4 proc. więcej niż rok temu. Najwięcej gospodarstw domowych korzysta w sieci w Holandii – 80 proc., Danii – 79 proc i Szwecji – 77 proc. (w Islandii – 83 proc.). Najmniej w Grecji – 23 proc, na Słowacji – 27 proc. i na Węgrzech – 32 proc.

Zgodnie z raportem 32 proc. gospodarstw domowych ma dostęp do Internetu szerokopasmowego. Najwięcej jest ich w Holandii – 66 proc., w Danii – 63 proc i w Finlandii – 53 proc. (w Islandii – 72 proc., a w Norwegii – 57 proc.). Najmniej w Grecji – 4 proc., na Słowacji – 11 proc. i na Cyprze – 12 proc.

Raport podaje też, że aż 94 proc. przedsiębiorstw ma dostęp do sieci w Unii Europejskiej. Najwięcej w Finlandii – 99 proc. oraz w Danii i Austrii – po 98 proc. (w Islandii – 99 proc.) Najmniej na Łotwie – 80 proc. i na Cyprze – 86 proc. Z internetu szerokopasmowego korzysta zaś 75 proc. przedsiębiorstw w UE. Najwięcej jest ich w Szwecji i Finlandii – po 89 proc. oraz w Hiszpanii – 87 proc. (w Islandii – 95 proc.), a najmniej w Polsce – 46 proc. i na Cyprze – 55 proc.

Piotr Szumlewicz

USA – REWOLTA PRZECIW RASIZMOWI I POLICYJNEJ PRZEMOCY
3 czerwca (środa), godz. 18.30

5 czerwca:

1868 - Urodził się James Connolly, czołowy działacz i teoretyk irlandzkiego ruchu socjalistycznego, przywódca powstania wielkanocnego.

1878 - Urodził się Pancho Villa, meksykański rewolucjonista, przywódca partyzantki chłopskiej.

1883 - Urodził się John Maynard Keynes, wybitny brytyjski ekonomista.

1898 - Urodził się Federico García Lorca, poeta hiszpański; podczas wojny domowej zamordowany przez bojówkę Falangi.

1915 - Dania wprowadziła poprawkę do konstytucji gwarantującą kobietom prawo do głosowania.

1927 - W Warszawie rozpoczął się I Ogólnokrajowy Zlot Młodzieży Robotniczej i Dzień Sportu Robotniczego, zorganizowane przez OM TUR i Związek Robotniczych Stowarzyszeń Sportowych.

2005 - W wyniku referendum w Szwajcarii zalegalizowano związki homoseksualne.

2009 - W Peru najmniej 31 osób zginęło w starciach między policją a Indianami protestującymi przeciwko wydobyciu ropy i gazu ziemnego na terenie Amazonii.

2010 - Izraelscy żołnierze zajęli statek MV Rachel Corrie, ostatni z sześciu należących do tzw. Flotylli Pokoju, płynących z pomocą humanitarną dla Strefy Gazy.

2011 - W Bangladeszu odbył się ogólnokrajowy strajk generalny.

2011 - Zmarł Ludo Martens, działacz komunistyczny, lider Partii Pracy Belgii (PVDA/PTB). Przez kilka lat był doradcą rządu Demokratycznej Republiki Kongo. Od lat 90. był organizatorem i koordynatorem Międzynarodowych Seminariów Komunistycznych w Brukseli.

2015 - Ameenah Gurib-Fakim jako pierwsza kobieta objęła urząd prezydenta Mauritiusa.