Poznań: Protest w Cegielskim

[2007-04-16 21:28:25]

Przedstawiciel IP trafnie przedstawił podwójne standardy stosowane przez kapitalistów. Gdyby firmy były rzeczywiście tak biedne jak mówią oni, broniąc się przed przyznaniem pracownikom podwyżek, to wszystkie dawno by już upadły.

Protest w Cegielskim jest również o tyle ważny, że pracownicy zdecydowanie mówią co myślą o związkowej biurokracji, żyjącej z ich składek, uważającej się za elitę i żyjącej na przyjacielskiej stopie z dyrekcją. Droga do poprawy sytuacji pracowników wiedzie przez osłabienie biurokratycznych central związkowych na rzecz bardziej radykalnych organizacji.

Część "radykalnej" lewicy przymilająca sie do OPZZ najwyraźniej jeszcze nie zrozumiała, że większość biurokratów OPZZ czy "Solidarności" jest po przeciwnej stronie barykady.

Piotr Ciszewski

Dzisiaj w Poznaniu doszło do kolejnego protestu załogi zakładów Cegielskiego. Na wezwanie Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Inicjatywa Pracownicza dziewięćdziesiąt procent załogi nie przystąpiło do pracy.

Około dwustu pracowników wzięło również udział w wiecu pod siedzibą zarządu przedsiębiorstwa.

Najpierw omówiono pisemną odpowiedź prezesa spółki w sprawie żądań podwyżki, uznając ją za kompletnie nie do przyjęcia. Zarząd zaproponował ok. 250 zł. brutto podwyżki średnio i według niejasnych zasad. Protestujący żądają 550 złotych podwyżki dla każdego. Prezes Zarządu odmówił wyjścia do demonstrujących, stwierdzając, że nie musi tego robić względem pracowników będących na urlopie. Ta deklaracja rozwścieczyła zebranych, którzy postanowili, że w dniu 17 kwietnia (wtorek) odbędzie się kolejny protest i przyjdą ponownie pod zarząd, będąc już w pracy. Wówczas dyrekcja nie będzie już mogła odmówić rozmów.

Marcel Szary z komisji zakładowej Inicjatywy Pracowniczej w stwierdził, że zarząd zawsze ma dwie wersje dotyczące sytuacji firmy. Kiedy robotnicy pytają o podwyżki kondycja finansowa spółki jest tragiczna, a zamówienia nagle topnieją. Kiedy dyrekcja wysyła sprawozdania do ministerstwa, lub pisze o kredyt – sytuacji firmy jest bardzo dobra.

Protestujący domagali sie także wyjaśnień od działaczy pozostałych, poza OZZ IP, związków zawodowych, które podpisały porozumienie z dyrekcją.

Macie bronić nie firmy, ale nas, naszych zarobków – mówił jeden z protestujących. Mówicie do nas tak jakbyście byli szefami tego zakładu. Prosty robotnik przestał was obchodzić - dodał.

Część protestujących, należących do związków które podpisały ugodę z dyrekcją, miedzy innymi OPZZ-owskich Metalowców oraz NSZZ "Solidarność" oficjalnie zrezygnowała dziś z członkostwa w nich.

Inicjatywa Pracownicza (IP) w Cegielskim żąda 550 złotych brutto podwyżki dla każdego, zniesienia akordu, zawarcia umów na czas nieokreślony z pracownikami pracującymi dłużej niż 3 miesiące, referendum w sprawie rozporządzania funduszem socjalnym.

Dyrekcja zakładu prawdopodobnie usiłowała w ostatnich dniach porozumieć się z funkcjonariuszami innych związków zawodowych w sprawie zgody na zwolnienie najbardziej aktywnych działaczy OZZ IP.

drukuj poleć znajomym poprzedni tekst nastepny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za pośrednictwem aplikacji LewicaPL dla iOS i Androida:

„Matka Feministka, Polka, Żydówka” – spotkanie z Agnieszką Graff
Częstochowa, Centrum Promocji Młodych, Al. Wolności 30
28 listopada (piątek), godz. 19.00
„Milczenie w imię Boga”, czyli prawda o pedofilii w Kościele
Fokus TV
26 listopda (środa), godz.21.40
Oferta pracy!
Od zaraz
LeftRadio - Lewicowe radio
NOWY NUMER MAGAZYNU "NIGDY WIĘCEJ"
wiosna-lato 2014
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)
Prawo do płacy!
Teren całego kraju
od 15 listopada

26 listopada:

1910 - W Częstochowie urodziła się Wacława Marek, włókienniczka, działaczka KPP i PPR, organizatorka oddziałów AL.

1911 - W Dravil zmarł Paul Lafargue, filozof marksistowski, działacz i teoretyk francuskiego oraz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1924 - Proklamowano Mongolską Republikę Ludową.

1942 - W Bihaciu w Bośni z inicjatywy komunistów powstała Antyfaszystowska Rada Wyzwolenia Narodowego Jugosławii (AVNOJ).

1968 - W Berlinie zmarł Arnold Zweig, niemiecki pisarz pochodzenia żydowskiego, socjalista, pacyfista.

1989 - Założono Bułgarską Partię Socjaldemokratyczną.

2006 - Rafael Correa zwyciężył w II turze wyborów prezydenckich w Ekwadorze.