Poznań: Protest w Cegielskim

[2007-04-16 21:28:25]

Przedstawiciel IP trafnie przedstawił podwójne standardy stosowane przez kapitalistów. Gdyby firmy były rzeczywiście tak biedne jak mówią oni, broniąc się przed przyznaniem pracownikom podwyżek, to wszystkie dawno by już upadły.

Protest w Cegielskim jest również o tyle ważny, że pracownicy zdecydowanie mówią co myślą o związkowej biurokracji, żyjącej z ich składek, uważającej się za elitę i żyjącej na przyjacielskiej stopie z dyrekcją. Droga do poprawy sytuacji pracowników wiedzie przez osłabienie biurokratycznych central związkowych na rzecz bardziej radykalnych organizacji.

Część "radykalnej" lewicy przymilająca sie do OPZZ najwyraźniej jeszcze nie zrozumiała, że większość biurokratów OPZZ czy "Solidarności" jest po przeciwnej stronie barykady.

Piotr Ciszewski

Dzisiaj w Poznaniu doszło do kolejnego protestu załogi zakładów Cegielskiego. Na wezwanie Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Inicjatywa Pracownicza dziewięćdziesiąt procent załogi nie przystąpiło do pracy.

Około dwustu pracowników wzięło również udział w wiecu pod siedzibą zarządu przedsiębiorstwa.

Najpierw omówiono pisemną odpowiedź prezesa spółki w sprawie żądań podwyżki, uznając ją za kompletnie nie do przyjęcia. Zarząd zaproponował ok. 250 zł. brutto podwyżki średnio i według niejasnych zasad. Protestujący żądają 550 złotych podwyżki dla każdego. Prezes Zarządu odmówił wyjścia do demonstrujących, stwierdzając, że nie musi tego robić względem pracowników będących na urlopie. Ta deklaracja rozwścieczyła zebranych, którzy postanowili, że w dniu 17 kwietnia (wtorek) odbędzie się kolejny protest i przyjdą ponownie pod zarząd, będąc już w pracy. Wówczas dyrekcja nie będzie już mogła odmówić rozmów.

Marcel Szary z komisji zakładowej Inicjatywy Pracowniczej w stwierdził, że zarząd zawsze ma dwie wersje dotyczące sytuacji firmy. Kiedy robotnicy pytają o podwyżki kondycja finansowa spółki jest tragiczna, a zamówienia nagle topnieją. Kiedy dyrekcja wysyła sprawozdania do ministerstwa, lub pisze o kredyt – sytuacji firmy jest bardzo dobra.

Protestujący domagali sie także wyjaśnień od działaczy pozostałych, poza OZZ IP, związków zawodowych, które podpisały porozumienie z dyrekcją.

Macie bronić nie firmy, ale nas, naszych zarobków – mówił jeden z protestujących. Mówicie do nas tak jakbyście byli szefami tego zakładu. Prosty robotnik przestał was obchodzić - dodał.

Część protestujących, należących do związków które podpisały ugodę z dyrekcją, miedzy innymi OPZZ-owskich Metalowców oraz NSZZ "Solidarność" oficjalnie zrezygnowała dziś z członkostwa w nich.

Inicjatywa Pracownicza (IP) w Cegielskim żąda 550 złotych brutto podwyżki dla każdego, zniesienia akordu, zawarcia umów na czas nieokreślony z pracownikami pracującymi dłużej niż 3 miesiące, referendum w sprawie rozporządzania funduszem socjalnym.

Dyrekcja zakładu prawdopodobnie usiłowała w ostatnich dniach porozumieć się z funkcjonariuszami innych związków zawodowych w sprawie zgody na zwolnienie najbardziej aktywnych działaczy OZZ IP.

drukuj poleć znajomym poprzedni tekst nastepny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za pośrednictwem aplikacji LewicaPL dla iOS i Androida:

LeftRadio - Lewicowe radio
NOWY NUMER MAGAZYNU "NIGDY WIĘCEJ"
wiosna-lato 2014
Wakacje w akcji - letni obóz feministyczny dla kobiet
baza ZHP w Drogomyślu koło Skoczowa (powiat cieszyński, woj. śląskie)
19 lipca - 1 sierpnia 2014
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)
Prawo do płacy!
Teren całego kraju
od 15 listopada
Kontrnarracja wobec IPN
cbwydawnictwo.home pl
od zaraz

2 sierpnia:

1906 - Organizacja Bojowa PPS dokonała udanego zamachu na szefa żandarmów Królestwa Polskiego, gen. A. Markgrafskiego.

1922 - Początek strajku powszechnego robotników rolnych w Wielkopolsce; strajk zakończył się 13 sierpnia przyznaniem 50-procentowej podwyżki płac.

1924 - Urodził się James Baldwin, pisarz afroamerykański. Aktywnie wspierał działalność Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1943 - W obozie zagłady w Treblince wybuchł bunt więźniów.

1944 - Początek likwidacji przez hitlerowców tzw. obozu rodzinnego dla Romów w obozie Auschwitz II-Birkenau. W nocy z 2 na 3 sierpnia w komorze gazowej zgładzili prawie 3 tys. dzieci, kobiet i mężczyzn.

1964 - Rzekomy incydent w Zatoce Tonkińskiej - pretekst do rozpoczęcia przez USA wojny wietnamskiej.

1980 - Włochy: Skrajnie prawicowi terroryści podłożyli bombę na dworcu kolejowym w Bolonii - 85 zabitych, 200 rannych.

2007 - Białoruski Sąd Najwyższy zawiesił na pół roku działalność Partii Komunistów Białorusi.