Częstochowa: Dewastacja cmentarza żydowskiego

[2007-08-06 21:22:18]

Dwa lata temu, głównymi ulicami Częstochowy przemaszerowało ok. 100 neofaszystów, skandując: "Tu jest Polska, nie Izrael!", "Żydzi z Polski precz!" i "Znajdzie się kij na żydowski ryj!". Zabezpieczające przemarsz liczne patrole policji i straży miejskiej nie interweniowały. W toku wszczętego wówczas dochodzenia funkcjonariusze zaprzeczyli, jakoby słyszeli zacytowane wyżej hasła. Również dziennikarze lokalnych mediów nie byli nimi zbulwersowani.

Jak się okazuje, bagatelizowany dotąd problem neonazizmu w Częstochowie faktycznie istnieje. Dziś dowiedziała się o tym cała Polska. Na razie "ofiarami" nazioli są nagrobki na cmentarzach. Czy aby podjęto jakiekolwiek działania, ofiarami muszą paść żywi ludzie?

Józef Bieniek

Blisko 100 nagrobków żydowskiej nekropolii w Częstochowie zniszczyli nieznani sprawcy. Na macewach czarną farbą wymalowano swastyki, gwiazdy Dawida na szubienicach i antysemickie napisy.

Do dewastacji doszło najprawdopodobniej w nocy z 4 na 5 sierpnia. Nie wyklucza się jednak wcześniejszego terminu. O zdarzeniu policja została powiadomiona przez dyżurnego straży miejskiej po południu 5 sierpnia.

Dokonano oględzin cmentarza i zniszczonych nagrobków. Na miejscu był też pies tropiący. Postępowanie prowadzi sekcja kryminalna Komendy Miejskiej Policji w Częstochowie. Na razie - bez rezultatów.

Założony w 1799 roku kirkut przy ul. Złotej należy do największych i najciekawszych w Polsce.

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

24 kwietnia:

1794 - W Warszawie ukonstytuował się klub jakobinów pod nazwą Zgromadzenie Obywateli Ofiarujących Posługę i Pomoc Magistraturom Narodowym w Celu Dobra Ojczyzny.

1906 - Organizacja Techniczno-Bojowa PPS odbiła 10 więźniów Pawiaka.

1916 - Wybuch powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1923 - II Zjazd Młodzieży Wszechpolskiej postulował wprowadzenie zasady numerus clausus (ograniczenie liczby studentów żydowskich na wyższych uczelniach).

1983 - Socjalistyczna Partia Austrii (SPÖ) wygrała wybory parlamentarne.

1988 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 34,1% głosów.

2013 - Niedaleko stolicy Bangladeszu Dhaki zawalił się ośmiokondygnacyjny budynek Rana Plaza, mieszczący kilka zakładów odzieżowych. Zginęło 1127 osób, a około 2500 zostało rannych.