Częstochowa: Dewastacja cmentarza żydowskiego

[2007-08-06 21:22:18]

Dwa lata temu, głównymi ulicami Częstochowy przemaszerowało ok. 100 neofaszystów, skandując: "Tu jest Polska, nie Izrael!", "Żydzi z Polski precz!" i "Znajdzie się kij na żydowski ryj!". Zabezpieczające przemarsz liczne patrole policji i straży miejskiej nie interweniowały. W toku wszczętego wówczas dochodzenia funkcjonariusze zaprzeczyli, jakoby słyszeli zacytowane wyżej hasła. Również dziennikarze lokalnych mediów nie byli nimi zbulwersowani.

Jak się okazuje, bagatelizowany dotąd problem neonazizmu w Częstochowie faktycznie istnieje. Dziś dowiedziała się o tym cała Polska. Na razie "ofiarami" nazioli są nagrobki na cmentarzach. Czy aby podjęto jakiekolwiek działania, ofiarami muszą paść żywi ludzie?

Józef Bieniek

Blisko 100 nagrobków żydowskiej nekropolii w Częstochowie zniszczyli nieznani sprawcy. Na macewach czarną farbą wymalowano swastyki, gwiazdy Dawida na szubienicach i antysemickie napisy.

Do dewastacji doszło najprawdopodobniej w nocy z 4 na 5 sierpnia. Nie wyklucza się jednak wcześniejszego terminu. O zdarzeniu policja została powiadomiona przez dyżurnego straży miejskiej po południu 5 sierpnia.

Dokonano oględzin cmentarza i zniszczonych nagrobków. Na miejscu był też pies tropiący. Postępowanie prowadzi sekcja kryminalna Komendy Miejskiej Policji w Częstochowie. Na razie - bez rezultatów.

Założony w 1799 roku kirkut przy ul. Złotej należy do największych i najciekawszych w Polsce.

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

16 grudnia:

1918 - Z połączenia SDKPiL i i PPS Lewica powstała Komunistyczna Partia Robotnicza Polski (od 1925 Komunistyczna Partia Polski, KPP).

1922 - Nacjonalista E. Niewiadomski zastrzelił Prezydenta RP Gabriela Narutowicza.

1937 - W całej Polsce odbyły się zorganizowane przez PPS demonstracje, wiece i strajki przeciwko faszyzmowi i endecji, nawiązujące do rocznicy zamordowania pierwszego prezydenta RP Gabriela Narutowicza.

1943 - W Wygodzie pod Częstochową 20 partyzantów AL i AK zostało rozstrzelanych przez hitlerowców za sabotaż w hucie "Raków".

1946 - Léon Blum został przewodniczącym tymczasowego rządu francuskiego.

1948 - Ukazał się pierwszy numer "Trybuny Ludu".

1998 - Rozpoczęły się amerykańsko-brytyjskie naloty na Irak (operacja „Pustynny Lis”).

2011 - Kazachstan: W Żanaozen trakcie tłumienia zamieszek siły porządkowe użyły ostrej amunicji, w wyniku czego zginęło od 14 do kilkudziesięciu osób.