Zieloni 2004: P. Zielonych na listach PPP to manipulacja i dezinformacja

[2007-09-29 23:16:49]

Protest do sądu chce złożyć partia Zieloni 2004, która jako manipulację określa oznaczanie kandydatów PPP dopiskiem Partia Zielonych.

Zieloni 2004 nie kandydują z list Polskiej Partii Pracy w wyborach do Sejmu RP w żadnym okręgu. Figurująca na listach PPP Partia Zielonych nie ma z nami nic wspólnego. Stosowanie tak podobnie brzmiącej nazwy uważamy za manipulację, do której nie powinien był dopuścić Sąd Okręgowy prowadzący Rejestr Partii Politycznych. Niezwłocznie złożymy do sądu stosowny protest – czytamy w oświadczeniu podpisanym przez Agnieszkę Grzybek, pełnomocnika KW Zieloni 2004.

Partia uważa, że to dezinformacja. Dodatkowo rażąca, gdyż według niej sugeruje obecność kandydatów Zielonych 2004 na liście ugrupowania wprowadzającego w błąd wyborców przez umieszczanie na pierwszych miejscach kandydatów o nazwiskach znanych polityków innych partii, co zostało stanowczo potępione.

Partia Zielonych, która figuruje przy nazwiskach niektórych kandydatów z list PPP, to dawna Polska Partia Ekologiczna – Zielonych, obecnej nazwy używająca od tego roku. Na początku lat 90. była afiliowana przy Konfederacji Polski Niepodległej, a później współtworzyła Akcję Wyborczą Solidarność (1996), Ruch Patriotyczny Ojczyzna Adama Słomki i Jana Olszewskiego (1998) i Alternatywę Ruch Społeczny (2001). W 2005 roku kandydaci partii startowali z list PPP.

Zieloni 2004 w obecnych wyborach mają tylko jednego kandydata. Monika Paca startuje do Senatu w okręgu nr 30.

Daniel Ptaszek

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

16 czerwca:

1879 - Z inicjatywy O. Kapeli, J. Jasińskiego i K. Fina powstała pierwsza w Poznaniu socjalistyczna organizacja związkowa.

1944 - Wykonano wyrok śmierci na najmłodszym w historii USA skazańcu,14-letnim George'u Stinneyu, pochodzący z ubogiej, murzyńskiej rodziny. W 2014 sąd uznał, że został skazany niesłusznie i nie zapewniono mu podstawowych praw

2007 - Zmarł Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

2007 - Powstała niemiecka partia lewicowa Die Linke.

2008 - W Kalifornii weszło w życie prawo legalizujące małżeństwa jednopłciowe.

2016 - W Birstall została zamordowana posłanka do brytyjskiej Izby Gmin z ramienia Partii Pracy Jo Cox.