Zieloni 2004: P. Zielonych na listach PPP to manipulacja i dezinformacja

[2007-09-29 23:16:49]

Protest do sądu chce złożyć partia Zieloni 2004, która jako manipulację określa oznaczanie kandydatów PPP dopiskiem Partia Zielonych.

Zieloni 2004 nie kandydują z list Polskiej Partii Pracy w wyborach do Sejmu RP w żadnym okręgu. Figurująca na listach PPP Partia Zielonych nie ma z nami nic wspólnego. Stosowanie tak podobnie brzmiącej nazwy uważamy za manipulację, do której nie powinien był dopuścić Sąd Okręgowy prowadzący Rejestr Partii Politycznych. Niezwłocznie złożymy do sądu stosowny protest – czytamy w oświadczeniu podpisanym przez Agnieszkę Grzybek, pełnomocnika KW Zieloni 2004.

Partia uważa, że to dezinformacja. Dodatkowo rażąca, gdyż według niej sugeruje obecność kandydatów Zielonych 2004 na liście ugrupowania wprowadzającego w błąd wyborców przez umieszczanie na pierwszych miejscach kandydatów o nazwiskach znanych polityków innych partii, co zostało stanowczo potępione.

Partia Zielonych, która figuruje przy nazwiskach niektórych kandydatów z list PPP, to dawna Polska Partia Ekologiczna – Zielonych, obecnej nazwy używająca od tego roku. Na początku lat 90. była afiliowana przy Konfederacji Polski Niepodległej, a później współtworzyła Akcję Wyborczą Solidarność (1996), Ruch Patriotyczny Ojczyzna Adama Słomki i Jana Olszewskiego (1998) i Alternatywę Ruch Społeczny (2001). W 2005 roku kandydaci partii startowali z list PPP.

Zieloni 2004 w obecnych wyborach mają tylko jednego kandydata. Monika Paca startuje do Senatu w okręgu nr 30.

Daniel Ptaszek

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

18 sierpnia:

1906 - Wanda Krahelska z OB PPS dokonała nieudanego zamachu bombowego na generała-gubernatora warszawskiego G. Skałona.

1919 - Wybuch strajku powszechnego w Zagłębiu Dąbrowskim; żądania ekonomiczne i polityczne - w tym uwolnienia 186 członków Rady Delegatów Robotniczych.

1920 - W więzieniu we Wronkach strażnicy dotliwie pobili więźniarki-komunistki, m.in. Marię Koszutską.

1944 - W obozie koncentracyjnym w Buchenwaldzie został zamordowany Ernst Thälmann, niemiecki polityk, działacz komunistyczny.

1969 - Jimi Hendrix wystąpił na Festiwalu Woodstock.