Zieloni 2004: P. Zielonych na listach PPP to manipulacja i dezinformacja

[2007-09-29 23:16:49]

Protest do sądu chce złożyć partia Zieloni 2004, która jako manipulację określa oznaczanie kandydatów PPP dopiskiem Partia Zielonych.

Zieloni 2004 nie kandydują z list Polskiej Partii Pracy w wyborach do Sejmu RP w żadnym okręgu. Figurująca na listach PPP Partia Zielonych nie ma z nami nic wspólnego. Stosowanie tak podobnie brzmiącej nazwy uważamy za manipulację, do której nie powinien był dopuścić Sąd Okręgowy prowadzący Rejestr Partii Politycznych. Niezwłocznie złożymy do sądu stosowny protest – czytamy w oświadczeniu podpisanym przez Agnieszkę Grzybek, pełnomocnika KW Zieloni 2004.

Partia uważa, że to dezinformacja. Dodatkowo rażąca, gdyż według niej sugeruje obecność kandydatów Zielonych 2004 na liście ugrupowania wprowadzającego w błąd wyborców przez umieszczanie na pierwszych miejscach kandydatów o nazwiskach znanych polityków innych partii, co zostało stanowczo potępione.

Partia Zielonych, która figuruje przy nazwiskach niektórych kandydatów z list PPP, to dawna Polska Partia Ekologiczna – Zielonych, obecnej nazwy używająca od tego roku. Na początku lat 90. była afiliowana przy Konfederacji Polski Niepodległej, a później współtworzyła Akcję Wyborczą Solidarność (1996), Ruch Patriotyczny Ojczyzna Adama Słomki i Jana Olszewskiego (1998) i Alternatywę Ruch Społeczny (2001). W 2005 roku kandydaci partii startowali z list PPP.

Zieloni 2004 w obecnych wyborach mają tylko jednego kandydata. Monika Paca startuje do Senatu w okręgu nr 30.

Daniel Ptaszek

Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

24 września:

1856 - Urodził się Ludwik Waryński, działacz i ideolog polskiego ruchu socjalistycznego, publicysta. Współtwórca pierwszych kółek socjalistycznych w Królestwie Polskim oraz kas oporu. Współtwórca I Proletariatu.

1920 - Zmarła Inessa Armand, rosyjska komunistka pochodzenia francuskiego.

1922 - W wyborach do Sejmu Śląskiego I kadencji PPS uzyskała 17 proc. głosów.

1927 - Sąd Partyjny PPS wykluczył Jędrzeja Moraczewskiego z partii za jego udział w rządzie Józefa Piłsudskiego.

1938 - Rada Naczelna PPS skrytykowała politykę rządu polskiego względem Czechosłowacji.

2004 - Zmarła Françoise Sagan, francuska pisarka, uznawana za jedną z największych postaci francuskiej literatury powojennej.

2005 - W wypadku samochodowym zginął Daniel Podrzycki. W latach 1989-92 działacz i współzałożyciel NSZZ "Solidarność 80". Założyciel Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień 80" oraz Polskiej Partii Pracy i ich długoletni przewodniczący.