Zieloni 2004: P. Zielonych na listach PPP to manipulacja i dezinformacja

[2007-09-29 23:16:49]

Protest do sądu chce złożyć partia Zieloni 2004, która jako manipulację określa oznaczanie kandydatów PPP dopiskiem Partia Zielonych.

Zieloni 2004 nie kandydują z list Polskiej Partii Pracy w wyborach do Sejmu RP w żadnym okręgu. Figurująca na listach PPP Partia Zielonych nie ma z nami nic wspólnego. Stosowanie tak podobnie brzmiącej nazwy uważamy za manipulację, do której nie powinien był dopuścić Sąd Okręgowy prowadzący Rejestr Partii Politycznych. Niezwłocznie złożymy do sądu stosowny protest – czytamy w oświadczeniu podpisanym przez Agnieszkę Grzybek, pełnomocnika KW Zieloni 2004.

Partia uważa, że to dezinformacja. Dodatkowo rażąca, gdyż według niej sugeruje obecność kandydatów Zielonych 2004 na liście ugrupowania wprowadzającego w błąd wyborców przez umieszczanie na pierwszych miejscach kandydatów o nazwiskach znanych polityków innych partii, co zostało stanowczo potępione.

Partia Zielonych, która figuruje przy nazwiskach niektórych kandydatów z list PPP, to dawna Polska Partia Ekologiczna – Zielonych, obecnej nazwy używająca od tego roku. Na początku lat 90. była afiliowana przy Konfederacji Polski Niepodległej, a później współtworzyła Akcję Wyborczą Solidarność (1996), Ruch Patriotyczny Ojczyzna Adama Słomki i Jana Olszewskiego (1998) i Alternatywę Ruch Społeczny (2001). W 2005 roku kandydaci partii startowali z list PPP.

Zieloni 2004 w obecnych wyborach mają tylko jednego kandydata. Monika Paca startuje do Senatu w okręgu nr 30.

Daniel Ptaszek

11 grudnia:

1856 - W Gudałowce urodził Gieorgij Plechanow, rosyjski rewolucjonista i teoretyk marksizmu.

1917 - Litwa ogłosiła niepodległość.

1922 - Urodziła się Grace Paley, amerykańska pisarka, poetka i działaczka pacyfistyczna. Potępiała interwencję wojsk amerykańskich w Wietnamie oraz militaryzację USA i rozwój broni atomowej.

1936 - Rząd RP wydał oficjalny zakaz wywozu broni i wyjazdu ochotników do Hiszpanii.

1946 - Powstał UNICEF.

1981 - Salwador: Około 900 osób zginęło podczas dokonanej przez żołnierzy prawicowej junty masakry w El Mozote.

1996 - Japonia: Zakończono negocjacje ws. traktatu nt. zmian klimatycznych (protokół z Kioto).