SMS i BRAMA: WiOO na Warszawę!

[2008-01-24 22:19:59]

W minionym roku władze Warszawy wydały 9 mln złotych na programy komputerowe. Połowa tej sumy została przeznaczona na zakup licencji programów, które maja swoje bezpłatne, otwarte odpowiedniki.

Wolne i Otwarte Oprogramowanie (WiOO) są całkowicie darmowe i nie ustępują jakością ani funkcjonalnością swoim płatnym, zamkniętym odpowiednikom. Oferują też zdecydowanie wyższy stopień bezpieczeństwa i możliwości dostosowania do specyficznych wymagań użytkowników. Projektu ich wprowadzenia w stołecznych instytucjach nie udało się wprowadzić nawet do porządku obrad Rady.

Podczas czwartkowych obrad Rady m.st. Warszawy przedstawiciele Stowarzyszenia Młoda Socjaldemokracja oraz Laboratorium BRAMA zorganizowali dla stołecznych radnych prezentację wolnego i otwartego oprogramowania.

Zdaniem organizacji zaoszczędzone w ten sposób 4 mln złotych mogłyby zostać przeznaczone na np. modernizację pracowni informatycznych w warszawskich szkołach. Radni Bartosz Dominiak (LiD) i Maciej Maciejowski (PiS) wyrazili swoje poparcie dla idei wprowadzenia WiOO w Warszawie. Zapowiedzieli także, że odrzucony projekt takiej uchwały, będą starali się ponownie poddać ocenie Rady.

Radnym zostały rozdane ulotki informacyjne oraz płyty CD z bezpłatnym systemem operacyjnym Kubuntu Linux 7.10.

Ewelina Latosek

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

21 kwietnia:

1837 - W Næstved urodził się Fredrik Bajer, duński działacz pokojowy i na rzecz równouprawnienia kobiet, publicysta, laureat Pokojowej Nagrody Nobla 1908.

1871 - W Warszawie urodził się Feliks Perl, działacz PPS, publicysta.

1946 - W Firle zmarł John Maynard Keynes, wybitny brytyjski ekonomista (z wykształcenia matematyk), którego poglądy wywarły ogromny wpływ na rozwój myśli ekonomicznej w XX w.

1948 - Żydowska organizacja bojowa Hagana zaatakowała Hajfę, doprowadzając do ucieczki 100 tys. Arabów.

1967 - W Grecji doszło do zamachu stanu prawicowych "czarnych pułkowników".

1971 - W Częstochowie zmarł Józef Kaźmierczak, działacz PPS i TUR, 1928-30 poseł na Sejm.

1974 - W Londynie powołano trockistowski Komitet na rzecz Międzynarodówki Robotniczej.

2004 - Józef Oleksy został wybrany na marszałka Sejmu RP, zastępując Marka Borowskiego.