SMS i BRAMA: WiOO na Warszawę!

[2008-01-24 22:19:59]

W minionym roku władze Warszawy wydały 9 mln złotych na programy komputerowe. Połowa tej sumy została przeznaczona na zakup licencji programów, które maja swoje bezpłatne, otwarte odpowiedniki.

Wolne i Otwarte Oprogramowanie (WiOO) są całkowicie darmowe i nie ustępują jakością ani funkcjonalnością swoim płatnym, zamkniętym odpowiednikom. Oferują też zdecydowanie wyższy stopień bezpieczeństwa i możliwości dostosowania do specyficznych wymagań użytkowników. Projektu ich wprowadzenia w stołecznych instytucjach nie udało się wprowadzić nawet do porządku obrad Rady.

Podczas czwartkowych obrad Rady m.st. Warszawy przedstawiciele Stowarzyszenia Młoda Socjaldemokracja oraz Laboratorium BRAMA zorganizowali dla stołecznych radnych prezentację wolnego i otwartego oprogramowania.

Zdaniem organizacji zaoszczędzone w ten sposób 4 mln złotych mogłyby zostać przeznaczone na np. modernizację pracowni informatycznych w warszawskich szkołach. Radni Bartosz Dominiak (LiD) i Maciej Maciejowski (PiS) wyrazili swoje poparcie dla idei wprowadzenia WiOO w Warszawie. Zapowiedzieli także, że odrzucony projekt takiej uchwały, będą starali się ponownie poddać ocenie Rady.

Radnym zostały rozdane ulotki informacyjne oraz płyty CD z bezpłatnym systemem operacyjnym Kubuntu Linux 7.10.

Ewelina Latosek

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

16 czerwca:

1799 - Urodził się Ludwik Królikowski, publicysta i poeta, wydawca i redaktor. Przedstawiciel polskiego mesjanizmu, komunista i myśliciel religijny.

1842 - Na Kubie urodził się Paul Lafargue, filozof marksistowski, działacz i teoretyk francuskiego oraz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1879 - Z inicjatywy O. Kapeli, J. Jasińskiego i K. Fina powstała pierwsza w Poznaniu socjalistyczna organizacja związkowa.

2007 - Zmarł Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

2007 - Powstała niemiecka partia lewicowa Die Linke.

2008 - W Kalifornii weszło w życie prawo legalizujące małżeństwa jednopłciowe.

2016 - W Birstall została zamordowana posłanka do brytyjskiej Izby Gmin z ramienia Partii Pracy Jo Cox.