SMS i BRAMA: WiOO na Warszawę!

[2008-01-24 22:19:59]

W minionym roku władze Warszawy wydały 9 mln złotych na programy komputerowe. Połowa tej sumy została przeznaczona na zakup licencji programów, które maja swoje bezpłatne, otwarte odpowiedniki.

Wolne i Otwarte Oprogramowanie (WiOO) są całkowicie darmowe i nie ustępują jakością ani funkcjonalnością swoim płatnym, zamkniętym odpowiednikom. Oferują też zdecydowanie wyższy stopień bezpieczeństwa i możliwości dostosowania do specyficznych wymagań użytkowników. Projektu ich wprowadzenia w stołecznych instytucjach nie udało się wprowadzić nawet do porządku obrad Rady.

Podczas czwartkowych obrad Rady m.st. Warszawy przedstawiciele Stowarzyszenia Młoda Socjaldemokracja oraz Laboratorium BRAMA zorganizowali dla stołecznych radnych prezentację wolnego i otwartego oprogramowania.

Zdaniem organizacji zaoszczędzone w ten sposób 4 mln złotych mogłyby zostać przeznaczone na np. modernizację pracowni informatycznych w warszawskich szkołach. Radni Bartosz Dominiak (LiD) i Maciej Maciejowski (PiS) wyrazili swoje poparcie dla idei wprowadzenia WiOO w Warszawie. Zapowiedzieli także, że odrzucony projekt takiej uchwały, będą starali się ponownie poddać ocenie Rady.

Radnym zostały rozdane ulotki informacyjne oraz płyty CD z bezpłatnym systemem operacyjnym Kubuntu Linux 7.10.

Ewelina Latosek

Walka z dekomunizacją oraz obrona historii ruchu robotniczego
Warszawa, ul. Kopernika 36/40
30 listopada (sobota), godz. 12.00-16.30

13 listopada:

1887 - Burzliwe demonstracje bezrobotnych i krwawe starcia z policją na Trafalgar Sq. w Londynie.

1904 - W Warszawie na placu Grzybowskim doszło do starcia między robotnikami, a carską policją usiłującą zdobyć sztandar PPS, niesiony w czasie demonstracji przez S. Okrzeję.

1918 - PPS zorganizowała w Warszawie wielką demonstrację przeciwko rządom Rady Regencyjnej.

1945 - We Francji gen. de Gaulle utworzył rząd w którym znalazło się po pięciu komunistów (PCF), socjalistów (SFIO) i postępowych katolików (MRP).

2016 - Igor Dodon (PSRM) wygrał w II turze wybory prezydenckie w Mołdawii.