SMS i BRAMA: WiOO na Warszawę!

[2008-01-24 22:19:59]

W minionym roku władze Warszawy wydały 9 mln złotych na programy komputerowe. Połowa tej sumy została przeznaczona na zakup licencji programów, które maja swoje bezpłatne, otwarte odpowiedniki.

Wolne i Otwarte Oprogramowanie (WiOO) są całkowicie darmowe i nie ustępują jakością ani funkcjonalnością swoim płatnym, zamkniętym odpowiednikom. Oferują też zdecydowanie wyższy stopień bezpieczeństwa i możliwości dostosowania do specyficznych wymagań użytkowników. Projektu ich wprowadzenia w stołecznych instytucjach nie udało się wprowadzić nawet do porządku obrad Rady.

Podczas czwartkowych obrad Rady m.st. Warszawy przedstawiciele Stowarzyszenia Młoda Socjaldemokracja oraz Laboratorium BRAMA zorganizowali dla stołecznych radnych prezentację wolnego i otwartego oprogramowania.

Zdaniem organizacji zaoszczędzone w ten sposób 4 mln złotych mogłyby zostać przeznaczone na np. modernizację pracowni informatycznych w warszawskich szkołach. Radni Bartosz Dominiak (LiD) i Maciej Maciejowski (PiS) wyrazili swoje poparcie dla idei wprowadzenia WiOO w Warszawie. Zapowiedzieli także, że odrzucony projekt takiej uchwały, będą starali się ponownie poddać ocenie Rady.

Radnym zostały rozdane ulotki informacyjne oraz płyty CD z bezpłatnym systemem operacyjnym Kubuntu Linux 7.10.

Ewelina Latosek

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

21 stycznia:

1793 - Decyzją Konwentu zgilotywano obywatela Kapeta, czyli króla Ludwika XVI.

1923 - W Warszawie powstało Towarzystwo Uniwersytetu Robotniczego, organizacja kulturalno-oświatowa związana z PPS i utworzona z inicjatywy I. Daszyńskiego.

1924 - W Moskwie zmarł Włodzimierz Lenin, przywódca rewolucji bolszewickiej.

1950 - W Londynie zmarł George Orwell (właściwie Eric Arthur Blair), pisarz, socjalista; walczył w czasie wojny domowej w Hiszpanii w szeregach Milicji Robotniczej POUM.

1968 - Amerykański bombowiec z 4 bombami wodorowymi na pokładzie rozbił się w pobliżu Grenlandii. Spowodowało to znaczne napięcie pomiędzy Danią a USA.

2006 - W Warszawie powstał Komitet Pomocy i Obrony Represjonowanych Pracowników (KPiORP).