Warszawa: Międzynarodowa konferencja LGBT (akt.)

[2008-06-11 00:45:54]

7 czerwca w Warszawskim Centrum Społecznym im. Kazimierza Pużaka odbyła się międzynarodowa konferencja dotycząca respektowania praw mniejszości seksualnych w Polsce i całej Unii Europejskiej. Tej właśnie tematyce, zagadnieniu europejskiej polityki równościowej, poświęcone było spotkanie, które Młodzi Socjaliści zorganizowali przed sobotnią Paradą Równości

Gośćmi Młodych Socjalistów byli - prof. Maria Szyszkowska, przewodnicząca partii RACJA Polskiej Lewicy, José Soeiro, deputowany do portugalskiego parlamentu z ramienia Bloku Lewicy (Bloco de Esquerda), a także aktywiści gejowscy z Francuskiej Partii Komunistycznej Erwan Baete i Alexis Haouadeg oraz Juha-Pekka Väisänen z Partii Lewicy z Finlandii. Debatę poprowadził Daniel Michalski, członek Platformy LGBT Młodych Socjalistów i szczeciński działacz MS.

Wspólnym wnioskiem uczestników spotkania było uznanie za konieczne aktywniejszego niż do tej pory, użycia narzędzi europejskich do promowania polityki równościowej. Zdaniem uczestników konferencji, przed Europejską Partią Lewicy, stoi wiele zadań na tle politycznym i społecznym w tym zakresie.

Konferencja w Warszawie była już trzecią tego rodzaju inicjatywą Platformy LGBT Młodych Socjalistów (po niedawnych spotkaniach o tej samej tematyce w Krakowie i Szczecinie). Platforma ta działa od kwietnia 2008 r., stawiając sobie za cel walkę z homofobią - przy współudziale ruchu lewicowego.

Relację z wydarzenia można obejrzeć na stronie QueerTV.

mb

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

25 września:

1906 - Urodził się José Figueres Ferrer, polityk kostarykański. W latach 40-tych założył Partię Socjalemokratyczną, a następnie Partię Wyzwolenia Narodowego (PLN). W latach 1948-49, 1953-58 i 1970-74 prezydent Kostaryki.

1920 - Urodził się Siergiej Bondarczuk, radziecki reżyser pochodzenia ukraińskiego, scenarzysta filmowy i aktor.

1939 - Podczas nalotu lotnictwa niemieckiego na Warszawę zniszczony został dom przy ul. Wareckiej 7, siedziba CKW PPS, redakcji i drukarni "Robotnika".

1962 - Proklamowanie Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

1981 - Sandra Day O'Connor jako pierwsza kobieta została wybrana sędzią Sądu Najwyższego USA.

1996 - W Irlandii zamknięto ostatnie azyle sióstr magdalenek.

2003 - Zmarł Edward Said, amerykański teoretyk postkolonializmu. Autor m.in. "Orientalizmu".

2005 - W wyborach do Sejmu PiS zdobyło 26,99% (155 mandatów), PO - 24,14% (133), Samoobrona - 11,41% (56), SLD - 11,31% (55).

2008 - RPA: Kgalema Motlanthe został wybrany na prezydenta, zastępując na tym stanowisku Thabo Mbekiego.