Warszawa: Międzynarodowa konferencja LGBT (akt.)

[2008-06-11 00:45:54]

7 czerwca w Warszawskim Centrum Społecznym im. Kazimierza Pużaka odbyła się międzynarodowa konferencja dotycząca respektowania praw mniejszości seksualnych w Polsce i całej Unii Europejskiej. Tej właśnie tematyce, zagadnieniu europejskiej polityki równościowej, poświęcone było spotkanie, które Młodzi Socjaliści zorganizowali przed sobotnią Paradą Równości

Gośćmi Młodych Socjalistów byli - prof. Maria Szyszkowska, przewodnicząca partii RACJA Polskiej Lewicy, José Soeiro, deputowany do portugalskiego parlamentu z ramienia Bloku Lewicy (Bloco de Esquerda), a także aktywiści gejowscy z Francuskiej Partii Komunistycznej Erwan Baete i Alexis Haouadeg oraz Juha-Pekka Väisänen z Partii Lewicy z Finlandii. Debatę poprowadził Daniel Michalski, członek Platformy LGBT Młodych Socjalistów i szczeciński działacz MS.

Wspólnym wnioskiem uczestników spotkania było uznanie za konieczne aktywniejszego niż do tej pory, użycia narzędzi europejskich do promowania polityki równościowej. Zdaniem uczestników konferencji, przed Europejską Partią Lewicy, stoi wiele zadań na tle politycznym i społecznym w tym zakresie.

Konferencja w Warszawie była już trzecią tego rodzaju inicjatywą Platformy LGBT Młodych Socjalistów (po niedawnych spotkaniach o tej samej tematyce w Krakowie i Szczecinie). Platforma ta działa od kwietnia 2008 r., stawiając sobie za cel walkę z homofobią - przy współudziale ruchu lewicowego.

Relację z wydarzenia można obejrzeć na stronie QueerTV.

mb

16 stycznia:

1931 - Urodził się Johannes Rau, polityk niemiecki, działacz SPD, prezydent RFN w latach 1999-2004.

1933 - Urodziła się Susan Sontag, amerykańska pisarka, eseistka, krytyk społeczny i aktywistka praw człowieka.

1945 - We Francji znacjonalizowano zakłady Renault.

2000 - Ricardo Lagos z Partii Socjalistycznej został wybrany na prezydenta Chile.

2004 - Zmarł Kalevi Sorsa, fiński polityk, wieloletni przywódca Partii Socjaldemokratycznej, czterokrotnie pełnił urząd premiera.

2008 - Zmarł Pierre Lambert, francuski trockista, lider Międzynarodowej Organizacji Komunistycznej (Organisation Communiste Internationaliste).

2010 - Aires Ali z centrolewicowej partii FRELIMO został premierem Mozambiku.

2016 - Tsai Ing-wen (Demokratyczna Partia Postępowa) jako pierwsza kobieta wygrała wybory prezydenckie na Tajwanie.