Łachut: My komuniści, skrojeni jesteśmy ze "specjalnego" materiału

[2008-11-05 08:41:05]

Z Józefem Łachutem, przewodniczącym Krajowego Komitetu Wykonawczego Komunistycznej Partii Polski rozmawia Przemysław Prekiel.

Proszę nam wszystkim wyjaśnić - KPP jest partią legalną, działającą na terytorium RP zgodnie z prawem, realizującą swój program tak?

Komunistyczna Partia Polski, działa od 14 grudnia 2002 roku, i jest zarejestrowana w Warszawskim Sądzie rejestrowym pod numerem 153. Wobec powyższego działa legalnie na całym terytorium RP. Wiele wątpliwości powoduje art. 13 Konstytucji RP, w którym się stwierdza, iż zakazuje się głoszenie idei totalitarnych faszystowskich oraz komunistycznych. Art., ten został uchwalony między innymi przy współudziale posłów "lewicy" Sejmu RP.

Pytam, bo prawicowe media oraz publicyści na zarzut, że istnieją partie, organizacje czy portale faszystowskie jak jeden mąż przywołują KPP, jaką tą zła i działającą niezgodnie z prawem....

Prawicowe media, jak również publicyści, na samo słowo "komunizm" dostają wściekłej gorączki. Logo KPP – sierp i młot, oraz czerwona gwiazda są zastrzeżone sądownie, jako logo KPP.

Jak KPP skomentuje głośną sprawę zamknięcia portalu Lewica Bez Cenzury?

Problem zamknięcia portalu Lewica Bez Cenzury, to nic innego, jak przejaw walki "demokratycznego państwa" z lewicowymi poglądami oraz lewicowymi ideami. Zawsze kapitaliści widząc możliwość utraty swoich w wpływów, oraz władzy, dążą wszelkimi siłami do eliminacji wszelkiej lewicy, a szczególnie lewicy społecznej. Natomiast nie dokonują tego stosunku do głoszonych poglądów profaszystowskich, czy wręcz faszystowskich. Nadal jest aktualna przedwojenna pieśń międzynarodowego ruchu komunistycznego Pt. "Proletariuszu świata, hej e alarmowy uderz dzwon, kapitał na swych czatach na socjalizmu czyha zgon".

Jak dzisiejszy komuniści odnoszą się do jej swojej przeszłości? Czy przedwojenna KPRP a potem KPP była Wam bliska i dlaczego?

Komunistyczna Partia Polski w swej działalności nawiązuje do szczytnych tradycji swojej poprzedniczki Komunistycznej Partii Polski, której obchodzimy 80-lecie jej powołania, oraz 60-lecie jej rozwiązania, nawiązujemy również do tradycji PPR, a także do idei komunistycznej, części PZPR.

Z kim KPP współpracuje najowocniej, a z kim jest Wam zdecydowanie nie po drodze?

Komunistyczna Partia Polski na terenie Polski współpracuję bardzo ściśle z Polską Partią Pracy, natomiast w ramach Kongresu Porozumienia Lewicy z partiami oraz organizacjami społecznymi wchodzącymi w skład tego porozumienia.

Niedługo 11 listopada - rocznica odzyskania niepodległości, jak kominiści odnoszą się do tego święta? Po wojnie, głośna była praca-książka "KPP w obronie niepodległości Polski", w jakim stopniu KPP walczyła o niepodległość?

Problem odzyskania niepodległości w 1918 roku, był wynikiem upadku tronów trzech państw, które dokonały rozbioru Polski w XVIII wieku. Nie jest to zasługa, ani J. Piłsudskiego i jego I-szej Brygady, jak również pozostałych 2-ch brygad o niskich stanach osobowych, które walczyły po stronie państw zaborczych. Dowództwo Legionów było austriackie, zasługą Piłsudskiego, jest to iż po powrocie z Magdeburga w 1918 roku i przekazaniu władzy przez Radę Regencyjną utworzoną przez Niemców zapewnił, przemarsz przez Polskę 600-tysięcznej armii niemieckiej z terenu Białorusi do Niemiec. Próba wywołania powstania w Białej Podlaskiej zakończyła się masakrą ewakuującej się armii. Komuniści, zgodnie z sytuacją, jaka istniała w ówczesnej Polsce byli zwolennikami, dokonania rewolucji oraz utworzenia Radzieckiej Polski. Uważali, iż siły rewolucyjne w Europie, a szczególnie w Niemczech, w połączeniu z rewolucją rosyjską, dokonają europejskiego przewrotu rewolucyjnego. Widocznie ocena sytuacji była zbyt optymistyczna, rewolucja europejska się nie dokonała. Natomiast, jeśli chodzi o datę 11 listopada, to jest to data podpisania kapitulacji Niemiec w Wersalu. W Polsce dzień 11 listopada jako data niepodległości została uznana dopiero w 1938 roku.

Jaka szansę dla lewicy widzą polscy komuniści? Ścisły sojusz z SLD, czy jednak walka o prawa pracownicze od podstaw?

Komunistyczna Partia Polski nie utrzymuje żadnych stosunków z SLD, działamy w ramach Kongresu Porozumienia Lewicy. Lewicowość SLD, jest bardzo pozorna. Przecież przywódcy tej partii, w rodzaju panów Leszka Millera i Aleksandra Kwaśniewskiego, zaangażowali Polskę w kolonialną wojnę w imię interesów amerykańskiego kapitału, w Iraku oraz przygotowali nasz udział w wojnie w Afganistanie. Walka o prawa pracownicze, czy kto chce, czy nie musi się rozpocząć od podstaw. Jedna jest tylko trudność, aby dla tej idei pozyskiwać ludzi pracy najemnej. Sprawa jest o tyle trudna, ponieważ w Polsce ruch związkowy jest rozbity, oraz wzajemnie się zwalczający.

Kto dziś dla KPP jest wzorem do naśladowania?

Pytanie trudne. Nie wiem czy chodzi o osobę, (osoby) czy też organizacje. KPP ma możliwość wybierania do naśladowania wielu wspaniałych swoich przywódców chociażby jak: Julian Marchlewski, Marian Buczek, Małgorzata Fornalska, Wera Kostrzewa, Róża Luksemburg i wielu, wielu innych.

Czy spotkała się kiedyś KPP z agresją, atakami fizycznymi ze strony prawicowych fanatyków? W kapitalistycznej ojczyźnie nie łatwo chyba jest być komunistą?

Były takie próby w stosunku do naszych członków we Wrocławiu i w Warszawie. Natomiast, wśród tzw. ludzi o "lewicowych" poglądach, gdy usłyszą, iż rozmawiają członkami KPP natychmiast się oddalają, twierdząc, iż maja do załatwienia bardzo ważne sprawy. Rzeczywiście być komunistą w kapitalistycznej Polsce nie jest łatwą. Ale my komuniści skrojeni jesteśmy ze "specjalnego" materiału, wszelkie napotykane trudności usiłujemy, mimo ich nagromadzenia na naszej drodze, pokonywać.

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

20 kwietnia:

1868 - W Warszawie urodził się Adolf Warski, działacz robotniczy, socjalistyczny i komunistyczny, dziennikarz i publicysta; zamordowany w ZSRR poczas czystek stalinowskich.

1919 - Powstała Socjalistyczna Partia Robotnicza Jugosławii.

1937 - W Lwowie urodziła się Krystyna Rodowska, polska poetka, tłumaczka literatury pięknej, krytyk literacki. Tłumaczyła m.in. Nerudę, Paza, Garcię Lorkę, Bretona, Geneta.

1995 - W Belgradzie zmarł Milovan Dżilas, polityk jugosłowiański, pisarz polityczny; bliski współpracownik Tity; od 1953 wiceprezydent Jugosławii; 1954 za krytykę rządów partii komunistycznej pozbawiony stanowisk i kilkakrotnie więziony; autor "Nowej klasy".

1999 - USA: Miała miejsce masakra w szkole średniej Columbine, w wyniku której zginęło 15 osób.

2004 - Jan Guz został przewodniczącym OPZZ.

2008 - Fernando Lugo (APC) wygrał wybory prezydenckie w Paragwaju.

2013 - Giorgio Napolitano jako pierwszy historii prezydent Włoch został wybrany na II kadencję.