Urban: "Głosuję na Centrolewicę" (akt.)

[2009-04-22 17:06:31]

Wybór Jerzego Urbana nie dziwi. Sam stwierdził otwarcie, że jest kapitalistą i liberałem. Najbliższym mu ugrupowaniem jest w związku z tym partia kapitalistyczna i neoliberalna.

Piotr Ciszewski
Na łamach tygodnika "NIE" redaktor naczelny tego pisma Jerzy Urban oficjalnie poparł koalicję Porozumienie dla Przyszłości - CentroLewica (PD+SDPL+Zieloni 2004).

Na listach centrolewicy znajdujemy polityków realnie i z sukcesem zajmujących się polityką europejską lub osobistości na europejską miarę. M.in. Dariusza Rosatiego, Józefa Piniora, Marka Borowskiego, Janusza Onyszkiewicza, Magdalenę Środę - napisał Urban. "NIE" wydrukowało również na swych łamach wzór blankietu do zbierania podpisów.

W tym samym numerze pisma ukazała się również polemika Przemysława Ćwiklińskiego, w której udziela on swojego poparcia liście Sojuszu Lewicy Demokratycznej - Unii Pracy.

PdP - Centrolewica powstało 1 lutego bieżącego roku, w wyniku porozumienia Socjaldemokracji Polskiej, Zielonych 2004 i Partii Demokratycznej-demokraci.pl.

Jedrzej Włodarczyk

17 lipca:

1861 - Meksyk: Prezydent Benito Juárez ogłosił dwuletnie moratorium na spłatę zadłużenia zagranicznego w celu odbudowy zrujnowanej gospodarki.

1901 - Urodził się Bruno Jasieński, związany z radykalną lewicą poeta futurystyczny.

1925 - Nieudany zamach na policyjnego prowokatora dokonany przez działaczy KPP: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego; po stoczeniu walki z policją sprawcy zostali zatrzymani.

1979 - Nikaragua: Ucieczka z kraju prawicowego dyktatora Luisa Somozy Debayle.

1984 - Francja: W wyniku nieporozumień z prezydentem Mitterandem nt. systemu oświatowego, socjalistyczny premier Pierre Mauroy odszedł ze stanowiska. Zastąpił go Laurent Fabius.

2008 - Zmarł Willi Birkelbach, niemiecki polityk, działacz podziemia antyhitlerowskiego i SPD.