Urban: "Głosuję na Centrolewicę" (akt.)

[2009-04-22 17:06:31]

Wybór Jerzego Urbana nie dziwi. Sam stwierdził otwarcie, że jest kapitalistą i liberałem. Najbliższym mu ugrupowaniem jest w związku z tym partia kapitalistyczna i neoliberalna.

Piotr Ciszewski
Na łamach tygodnika "NIE" redaktor naczelny tego pisma Jerzy Urban oficjalnie poparł koalicję Porozumienie dla Przyszłości - CentroLewica (PD+SDPL+Zieloni 2004).

Na listach centrolewicy znajdujemy polityków realnie i z sukcesem zajmujących się polityką europejską lub osobistości na europejską miarę. M.in. Dariusza Rosatiego, Józefa Piniora, Marka Borowskiego, Janusza Onyszkiewicza, Magdalenę Środę - napisał Urban. "NIE" wydrukowało również na swych łamach wzór blankietu do zbierania podpisów.

W tym samym numerze pisma ukazała się również polemika Przemysława Ćwiklińskiego, w której udziela on swojego poparcia liście Sojuszu Lewicy Demokratycznej - Unii Pracy.

PdP - Centrolewica powstało 1 lutego bieżącego roku, w wyniku porozumienia Socjaldemokracji Polskiej, Zielonych 2004 i Partii Demokratycznej-demokraci.pl.

Jedrzej Włodarczyk

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

16 grudnia:

1918 - Z połączenia SDKPiL i i PPS Lewica powstała Komunistyczna Partia Robotnicza Polski (od 1925 Komunistyczna Partia Polski, KPP).

1922 - Nacjonalista E. Niewiadomski zastrzelił Prezydenta RP Gabriela Narutowicza.

1937 - W całej Polsce odbyły się zorganizowane przez PPS demonstracje, wiece i strajki przeciwko faszyzmowi i endecji, nawiązujące do rocznicy zamordowania pierwszego prezydenta RP Gabriela Narutowicza.

1943 - W Wygodzie pod Częstochową 20 partyzantów AL i AK zostało rozstrzelanych przez hitlerowców za sabotaż w hucie "Raków".

1946 - Léon Blum został przewodniczącym tymczasowego rządu francuskiego.

1948 - Ukazał się pierwszy numer "Trybuny Ludu".

1998 - Rozpoczęły się amerykańsko-brytyjskie naloty na Irak (operacja „Pustynny Lis”).

2011 - Kazachstan: W Żanaozen trakcie tłumienia zamieszek siły porządkowe użyły ostrej amunicji, w wyniku czego zginęło od 14 do kilkudziesięciu osób.