Urban: "Głosuję na Centrolewicę" (akt.)

[2009-04-22 17:06:31]

Wybór Jerzego Urbana nie dziwi. Sam stwierdził otwarcie, że jest kapitalistą i liberałem. Najbliższym mu ugrupowaniem jest w związku z tym partia kapitalistyczna i neoliberalna.

Piotr Ciszewski
Na łamach tygodnika "NIE" redaktor naczelny tego pisma Jerzy Urban oficjalnie poparł koalicję Porozumienie dla Przyszłości - CentroLewica (PD+SDPL+Zieloni 2004).

Na listach centrolewicy znajdujemy polityków realnie i z sukcesem zajmujących się polityką europejską lub osobistości na europejską miarę. M.in. Dariusza Rosatiego, Józefa Piniora, Marka Borowskiego, Janusza Onyszkiewicza, Magdalenę Środę - napisał Urban. "NIE" wydrukowało również na swych łamach wzór blankietu do zbierania podpisów.

W tym samym numerze pisma ukazała się również polemika Przemysława Ćwiklińskiego, w której udziela on swojego poparcia liście Sojuszu Lewicy Demokratycznej - Unii Pracy.

PdP - Centrolewica powstało 1 lutego bieżącego roku, w wyniku porozumienia Socjaldemokracji Polskiej, Zielonych 2004 i Partii Demokratycznej-demokraci.pl.

Jedrzej Włodarczyk

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

24 kwietnia:

1794 - W Warszawie ukonstytuował się klub jakobinów pod nazwą Zgromadzenie Obywateli Ofiarujących Posługę i Pomoc Magistraturom Narodowym w Celu Dobra Ojczyzny.

1906 - Organizacja Techniczno-Bojowa PPS odbiła 10 więźniów Pawiaka.

1916 - Wybuch powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1923 - II Zjazd Młodzieży Wszechpolskiej postulował wprowadzenie zasady numerus clausus (ograniczenie liczby studentów żydowskich na wyższych uczelniach).

1983 - Socjalistyczna Partia Austrii (SPÖ) wygrała wybory parlamentarne.

1988 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 34,1% głosów.

2013 - Niedaleko stolicy Bangladeszu Dhaki zawalił się ośmiokondygnacyjny budynek Rana Plaza, mieszczący kilka zakładów odzieżowych. Zginęło 1127 osób, a około 2500 zostało rannych.