Honduras: Zelaya powrócił do kraju

[2009-09-22 08:23:51]

Prezydent Hondurasu Manuel Zelaya powrócił do kraju trzy miesiące po tym jak został obalony w wyniku zamachu stanu.

Jestem tutaj, w Tegucigalpie. Jestem tu, by przywrócić demokrację, by wezwać do dialogu - powiedział Zelaya honduraskiej telewizji Canal 36. Zaznaczył, że nie może zdradzić szczegółów swojego powrotu. Jednak prezydent Wenezueli Hugo Chávez wyjawił, że jechał on dwa dni drogą lądową zanim dotarł do stolicy Hondurasu. Dodał, że oczekuje, iż tymczasowy rząd uszanuje życie i godność Zelayi.

Informację o tym, że Zelaya przebywa w ambasadzie Brazylii potwierdził minister spraw zagranicznych tego kraju Celso Amorim. Przed budynkiem ambasady zgromadził się tłum zwolenników obalonego prezydenta.

Waldemar Chamala

Dość lekceważenia pracowników budżetówki!
Warszawa, ul. Świętokrzyska 12
8 września (piątek), godz. 11.00-14.00
Wspólny opór wobec kapitalizmu. Rozmowa z Zapatystami
Wroclaw, Klub Firlej, ul. Grabiszyńska 56
4 października (poniedziałek), godz. 18.00

16 października:

1854 - W Pradze urodził się Karol Kautsky; ideolog niemieckiej socjaldemokracji nazywamy "papieżem marksizmu"; redaktor naczelny teorytycznego pisma "Die Neue Zeit".

1927 - W Gdańsku urodził się Günter Grass, pisarz niemiecki, laureat Nagrody Nobla, zwolennik SPD.

1934 - W Chinach 100 tys. żołnierzy Chińskiej Robotniczo-Chłopskiej Armii Czerwonej dowodzonej przez Mao Zedonga rozpoczęło tzw. Wielki Marsz.

1937 - Utworzenie Klubu Demokratycznego w Warszawie, skupiającego postępową inteligencję; prezesem został Mieczysław Michałowski.

1983 - Zmarł Willi Ritschard, polityk szwajcarski, członek Szwajcarskiej Rady Związkowej (rządu) z ramienia Partii Socjaldemokratycznej, w 1978 prezydent Szwajcarii.

1984 - Pokojową Nagrodę Nobla otrzymał Desmond Tutu, południowoafrykański biskup anglikański, działacz na rzecz praw człowieka, przeciwnik apartheidu, zwolennik małżeństw homoseksualnych.