Honduras: Zelaya powrócił do kraju

[2009-09-22 08:23:51]

Prezydent Hondurasu Manuel Zelaya powrócił do kraju trzy miesiące po tym jak został obalony w wyniku zamachu stanu.

Jestem tutaj, w Tegucigalpie. Jestem tu, by przywrócić demokrację, by wezwać do dialogu - powiedział Zelaya honduraskiej telewizji Canal 36. Zaznaczył, że nie może zdradzić szczegółów swojego powrotu. Jednak prezydent Wenezueli Hugo Chávez wyjawił, że jechał on dwa dni drogą lądową zanim dotarł do stolicy Hondurasu. Dodał, że oczekuje, iż tymczasowy rząd uszanuje życie i godność Zelayi.

Informację o tym, że Zelaya przebywa w ambasadzie Brazylii potwierdził minister spraw zagranicznych tego kraju Celso Amorim. Przed budynkiem ambasady zgromadził się tłum zwolenników obalonego prezydenta.

Waldemar Chamala

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

24 kwietnia:

1794 - W Warszawie ukonstytuował się klub jakobinów pod nazwą Zgromadzenie Obywateli Ofiarujących Posługę i Pomoc Magistraturom Narodowym w Celu Dobra Ojczyzny.

1906 - Organizacja Techniczno-Bojowa PPS odbiła 10 więźniów Pawiaka.

1916 - Wybuch powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1923 - II Zjazd Młodzieży Wszechpolskiej postulował wprowadzenie zasady numerus clausus (ograniczenie liczby studentów żydowskich na wyższych uczelniach).

1983 - Socjalistyczna Partia Austrii (SPÖ) wygrała wybory parlamentarne.

1988 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 34,1% głosów.

2013 - Niedaleko stolicy Bangladeszu Dhaki zawalił się ośmiokondygnacyjny budynek Rana Plaza, mieszczący kilka zakładów odzieżowych. Zginęło 1127 osób, a około 2500 zostało rannych.