KWMP: Co dalej z polską oświatą? (akt.)

[2009-11-24 00:47:39]

23 listopada w audytorium Instytutu Maszyn Przepływowych Polskiej Akademii Nauk w Gdańsku odbyła się debata pod hasłem "Co dalej z polską oświatą?" zorganizowana przez Klub Współczesnej Myśli Politycznej. Prelegentami byli Franciszek Potulski były poseł i sekretarz stanu w MEN, Elżbieta Markowska - prezeska Związku Nauczycielstwa Polskiego na Pomorzu, oraz Izabela Jaruga-Nowacka, bezpartyjna posłanka Ziemi Pomorskiej. Spotkanie otworzył wiceprezes KWMP prof. Rajmund Rybiński.

Tematem prelekcji oraz późniejszej dyskusji była przyszłość polskiego systemu szkolnictwa rozpatrywana pod wieloma aspektami. Głównym jednak nurtem wymiany zdań był problem odpowiedniego kształcenia oraz kształtowania kolejnych pokoleń pedagogów. Goście zaproszeni przez Klub starali się sprecyzować swoje plany i odnaleźć najlepsze tory dla polskiego systemu szkolnictwa.

Jako pierwszy głos zabrał Franciszek Potulski, który nakreślił ogólny obraz systemu oświatowego. Podkreślił, że polska szkoła dość już ma radykalnych zmian. Obecne rozplanowanie lat edukacji na szkoły podstawowe, gimnazja i szkoły średnie nie jest jego zdaniem idealne, ale nie należy już niczego zmieniać.

Prelegentów pytano m.in. o zajęcia z języka kaszubskiego, które odbywają się w wielu szkołach na Pomorzu. Wątpliwości dyskutantów budził m.in. sposób kontroli tego nauczania, dotąd realizowany przez związane z Platformą Obywatelską Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie"

Elżbieta Markowska z kolei uspokajała dyskutantów, że problem likwidacji małych szkół na Pomorzu nie jest aż tak wielkim problemem jak w innych regionach kraju i przedstawiła problemy działalności Związku Nauczycielstwa Polskiego, skupiając się na relacjach z władzami samorządowymi. Jej zdaniem, dużemu związkowi zawodowemu, jakim jest ZNP udaje się interweniować skutecznie w sprawie likwidowanych placówek oświatowych w małych miejscowościach. Markowska mówiła, że ZNP broni zachowania funkcji kulturalnej nawet tych obiektów, które likwidowane, można przekształcać w biblioteki publiczne.

Grzegorz Ilnicki z Polskiej Partii Socjalistycznej poruszył kwestię wiejskich placówek edukacyjnych oraz neoliberalnej polityki prywatyzacji szkół i przedszkoli. W swoim wystąpieniu wskazał, że samorządy kierują się zbyt często myśleniem kategoriami ekonomicznymi, nie doceniając roli małych placówek oświatowych, które wyrównują dostęp do wiedzy i zmniejszają dystans edukacyjny pomiędzy miastem i wsią. Ilnicki krytykował także postulaty minister Katarzyny Hall finansowania ze środków budżetowych szkolnictwa prywatnego.

Posłanka Jaruga-Nowacka wspomniała o głośnej ostatnimi czasy sprawie krzyży w polskich budynkach użyteczności publicznej, w tym także w szkołach jako miejscach z założenia niezależnych światopoglądowo. Znaczący w dyskusji okazał się wyrok Strasburskiego Trybunału Praw Człowieka, większości obecnych na sali dobrze znany.

Spotkanie ma być wstępem do szerszej dyskusji o problemach edukacji na Pomorzu.

Marcin Matuszewski

Alicja Szczypta

17 lipca:

1861 - Meksyk: Prezydent Benito Juárez ogłosił dwuletnie moratorium na spłatę zadłużenia zagranicznego w celu odbudowy zrujnowanej gospodarki.

1901 - Urodził się Bruno Jasieński, związany z radykalną lewicą poeta futurystyczny.

1925 - Nieudany zamach na policyjnego prowokatora dokonany przez działaczy KPP: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego; po stoczeniu walki z policją sprawcy zostali zatrzymani.

1979 - Nikaragua: Ucieczka z kraju prawicowego dyktatora Luisa Somozy Debayle.

1984 - Francja: W wyniku nieporozumień z prezydentem Mitterandem nt. systemu oświatowego, socjalistyczny premier Pierre Mauroy odszedł ze stanowiska. Zastąpił go Laurent Fabius.

2008 - Zmarł Willi Birkelbach, niemiecki polityk, działacz podziemia antyhitlerowskiego i SPD.