KWMP: Co dalej z polską oświatą? (akt.)

[2009-11-24 00:47:39]

23 listopada w audytorium Instytutu Maszyn Przepływowych Polskiej Akademii Nauk w Gdańsku odbyła się debata pod hasłem "Co dalej z polską oświatą?" zorganizowana przez Klub Współczesnej Myśli Politycznej. Prelegentami byli Franciszek Potulski były poseł i sekretarz stanu w MEN, Elżbieta Markowska - prezeska Związku Nauczycielstwa Polskiego na Pomorzu, oraz Izabela Jaruga-Nowacka, bezpartyjna posłanka Ziemi Pomorskiej. Spotkanie otworzył wiceprezes KWMP prof. Rajmund Rybiński.

Tematem prelekcji oraz późniejszej dyskusji była przyszłość polskiego systemu szkolnictwa rozpatrywana pod wieloma aspektami. Głównym jednak nurtem wymiany zdań był problem odpowiedniego kształcenia oraz kształtowania kolejnych pokoleń pedagogów. Goście zaproszeni przez Klub starali się sprecyzować swoje plany i odnaleźć najlepsze tory dla polskiego systemu szkolnictwa.

Jako pierwszy głos zabrał Franciszek Potulski, który nakreślił ogólny obraz systemu oświatowego. Podkreślił, że polska szkoła dość już ma radykalnych zmian. Obecne rozplanowanie lat edukacji na szkoły podstawowe, gimnazja i szkoły średnie nie jest jego zdaniem idealne, ale nie należy już niczego zmieniać.

Prelegentów pytano m.in. o zajęcia z języka kaszubskiego, które odbywają się w wielu szkołach na Pomorzu. Wątpliwości dyskutantów budził m.in. sposób kontroli tego nauczania, dotąd realizowany przez związane z Platformą Obywatelską Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie"

Elżbieta Markowska z kolei uspokajała dyskutantów, że problem likwidacji małych szkół na Pomorzu nie jest aż tak wielkim problemem jak w innych regionach kraju i przedstawiła problemy działalności Związku Nauczycielstwa Polskiego, skupiając się na relacjach z władzami samorządowymi. Jej zdaniem, dużemu związkowi zawodowemu, jakim jest ZNP udaje się interweniować skutecznie w sprawie likwidowanych placówek oświatowych w małych miejscowościach. Markowska mówiła, że ZNP broni zachowania funkcji kulturalnej nawet tych obiektów, które likwidowane, można przekształcać w biblioteki publiczne.

Grzegorz Ilnicki z Polskiej Partii Socjalistycznej poruszył kwestię wiejskich placówek edukacyjnych oraz neoliberalnej polityki prywatyzacji szkół i przedszkoli. W swoim wystąpieniu wskazał, że samorządy kierują się zbyt często myśleniem kategoriami ekonomicznymi, nie doceniając roli małych placówek oświatowych, które wyrównują dostęp do wiedzy i zmniejszają dystans edukacyjny pomiędzy miastem i wsią. Ilnicki krytykował także postulaty minister Katarzyny Hall finansowania ze środków budżetowych szkolnictwa prywatnego.

Posłanka Jaruga-Nowacka wspomniała o głośnej ostatnimi czasy sprawie krzyży w polskich budynkach użyteczności publicznej, w tym także w szkołach jako miejscach z założenia niezależnych światopoglądowo. Znaczący w dyskusji okazał się wyrok Strasburskiego Trybunału Praw Człowieka, większości obecnych na sali dobrze znany.

Spotkanie ma być wstępem do szerszej dyskusji o problemach edukacji na Pomorzu.

Marcin Matuszewski

Alicja Szczypta

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

18 października:

1835 - Urodził się Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1920 - Strajk polityczny w Warszawie i Lwowie zorganizowany przez PPS przeciwko ustanowieniu senatu.

1924 - Hjalmar Branting ze Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej został po raz trzeci premierem Szwecji.

1961 - W Turynie została uchwalona Europejska Karta Społeczna.

1981 - Socjaldemokratyczny PASOK wygrał wybory parlamentarne w Grecji, zdobywając 48% głosów.

2007 - Była premier Pakistanu Benazir Bhutto wróciła do kraju po 8 latach wygnania. Tego samego dnia w podwójnym zamachu bombowym na jej konwój zginęło co najmniej 130 osób.