Brazylia: Sąd zablokował budowę Belo Monte

[2011-02-26 07:02:18]

Ze względu na zagrożenie środowiska naturalnego plany budowy kontrowersyjnej elektrowni wodnej Belo Monte w puszczy amazońskiej zostały decyzją sądu zawieszone. Tama na rzece Xingu w pobliżu Altamiry byłaby trzecią pod względem wielkości tego typu budowla na świecie. Jednak mogłaby spowodować nieodwracalne szkody dla środowiska i wywrzeć negatywny wpływ na plemiona Indian mieszkające w okolicy, co wzbudziło protesty w Brazylii i za granicą.

Ronaldo Desterro, sędzia sądu federalnego w stanie Para powstrzymał budowę, bo nie zostały spełnione wymogi dotyczące środowiska; wśród nich m.in. plany awaryjne zapewnienia transportu wzdłuż rzek, w których poziom wody gwałtownie by opadł w wyniku budowy tamy. Również narodowy bank rozwoju (BNDES) otrzymał sądowy zakaz finansowania projektu, wartego 26 mld dolarów.

Obrońcy środowiska naturalnego wielokrotnie protestowali przeciwko planom. Podczas ostatniego protestu w lutym w stolicy kraju Brasilii wręczyli petycję z 600 tysiącami podpisów przeciwko projektowi.

Natomiast w ubiegłym tygodniu Maurício Tolmasquim, prezes brazylijskiej formy Przedsiębiorstwo Badań Energii (EPE), odpowiedzialny za podobne projekty, w obecności zagranicznych dziennikarzy bronił budowy tamy, twierdząc, że niewielka mniejszość, która nie akceptuje żadnej formy energii wodnej jest przeciwko budowie. Podkreślał, że elektrownia będzie źródłem czystej (bez emisji gazów cieplarnianych) i taniej energii, a miejscowa ludność autochtoniczna, z którą zorganizowano trzydzieści spotkań w wioskach, nie ma nic przeciwko budowie tamy.

Jak podaje guardian.co.uk, jeśli orzeczenie sądu w Parze zostanie utrzymane, to będzie to poważne utrudnienie dla planów intensywnych inwestycji w infrastrukturę, które przedstawiała w kampanii wyborczej i na początku kadencji prezydentka Dilma Rousseff. Elektrownia w Belo Monte miała mieć moc 11 tysięcy megawatów, ale generowałaby średnio około 40 procent tej wartości.

Jarosław Klebaniuk

Na zdjęciu: Chłopiec bawi się z kapibarą na brzegu rzeki Xiangu koło Altamiry, gdzie miała być zbudowana tama elektrowni wodnej Belo Monte.

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

18 sierpnia:

1906 - Wanda Krahelska z OB PPS dokonała nieudanego zamachu bombowego na generała-gubernatora warszawskiego G. Skałona.

1919 - Wybuch strajku powszechnego w Zagłębiu Dąbrowskim; żądania ekonomiczne i polityczne - w tym uwolnienia 186 członków Rady Delegatów Robotniczych.

1920 - W więzieniu we Wronkach strażnicy dotliwie pobili więźniarki-komunistki, m.in. Marię Koszutską.

1944 - W obozie koncentracyjnym w Buchenwaldzie został zamordowany Ernst Thälmann, niemiecki polityk, działacz komunistyczny.

1969 - Jimi Hendrix wystąpił na Festiwalu Woodstock.