Brazylia: Sąd zablokował budowę Belo Monte

[2011-02-26 07:02:18]

Ze względu na zagrożenie środowiska naturalnego plany budowy kontrowersyjnej elektrowni wodnej Belo Monte w puszczy amazońskiej zostały decyzją sądu zawieszone. Tama na rzece Xingu w pobliżu Altamiry byłaby trzecią pod względem wielkości tego typu budowla na świecie. Jednak mogłaby spowodować nieodwracalne szkody dla środowiska i wywrzeć negatywny wpływ na plemiona Indian mieszkające w okolicy, co wzbudziło protesty w Brazylii i za granicą.

Ronaldo Desterro, sędzia sądu federalnego w stanie Para powstrzymał budowę, bo nie zostały spełnione wymogi dotyczące środowiska; wśród nich m.in. plany awaryjne zapewnienia transportu wzdłuż rzek, w których poziom wody gwałtownie by opadł w wyniku budowy tamy. Również narodowy bank rozwoju (BNDES) otrzymał sądowy zakaz finansowania projektu, wartego 26 mld dolarów.

Obrońcy środowiska naturalnego wielokrotnie protestowali przeciwko planom. Podczas ostatniego protestu w lutym w stolicy kraju Brasilii wręczyli petycję z 600 tysiącami podpisów przeciwko projektowi.

Natomiast w ubiegłym tygodniu Maurício Tolmasquim, prezes brazylijskiej formy Przedsiębiorstwo Badań Energii (EPE), odpowiedzialny za podobne projekty, w obecności zagranicznych dziennikarzy bronił budowy tamy, twierdząc, że niewielka mniejszość, która nie akceptuje żadnej formy energii wodnej jest przeciwko budowie. Podkreślał, że elektrownia będzie źródłem czystej (bez emisji gazów cieplarnianych) i taniej energii, a miejscowa ludność autochtoniczna, z którą zorganizowano trzydzieści spotkań w wioskach, nie ma nic przeciwko budowie tamy.

Jak podaje guardian.co.uk, jeśli orzeczenie sądu w Parze zostanie utrzymane, to będzie to poważne utrudnienie dla planów intensywnych inwestycji w infrastrukturę, które przedstawiała w kampanii wyborczej i na początku kadencji prezydentka Dilma Rousseff. Elektrownia w Belo Monte miała mieć moc 11 tysięcy megawatów, ale generowałaby średnio około 40 procent tej wartości.

Jarosław Klebaniuk

Na zdjęciu: Chłopiec bawi się z kapibarą na brzegu rzeki Xiangu koło Altamiry, gdzie miała być zbudowana tama elektrowni wodnej Belo Monte.

16 stycznia:

1931 - Urodził się Johannes Rau, polityk niemiecki, działacz SPD, prezydent RFN w latach 1999-2004.

1933 - Urodziła się Susan Sontag, amerykańska pisarka, eseistka, krytyk społeczny i aktywistka praw człowieka.

1945 - We Francji znacjonalizowano zakłady Renault.

2000 - Ricardo Lagos z Partii Socjalistycznej został wybrany na prezydenta Chile.

2004 - Zmarł Kalevi Sorsa, fiński polityk, wieloletni przywódca Partii Socjaldemokratycznej, czterokrotnie pełnił urząd premiera.

2008 - Zmarł Pierre Lambert, francuski trockista, lider Międzynarodowej Organizacji Komunistycznej (Organisation Communiste Internationaliste).

2010 - Aires Ali z centrolewicowej partii FRELIMO został premierem Mozambiku.

2016 - Tsai Ing-wen (Demokratyczna Partia Postępowa) jako pierwsza kobieta wygrała wybory prezydenckie na Tajwanie.