Kobiety zarabiają o 1/3 mniej

[2011-03-08 16:32:54]

Kobiety w Polsce zarabiają przeciętnie o 1/3 mniej, niż mężczyźni - wynika z danych ogłoszonych przez Komisję Europejską. W kwestii różnic w zarobkach w zależności od płci Polska jest zatem w niechlubnej czołówce Europy. We Włoszech płace kobiet i mężczyzn różnią się jedynie o 5 proc., ale w Polsce i Estonii aż o 30 proc. Średnia dla Unii Europejskiej wynosi 17,5 proc.

Z kolei jak wynika z Ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń, przeprowadzonego przez firmę doradztwa personalnego Sedlak & Sedlak na próbie ponad 101 tys. internautów, przeciętna Polka zarabia o 1000 zł mniej, niż przeciętny Polak.

Najgorzej pod tym względem przedstawia się sytuacja w Krakowie. Panom płaci się tu o 38 proc. więcej. Dysproporcja jest o kilka punktów procentowych niższa w Warszawie, Katowicach i Poznaniu, ale i tak w każdym z tych miast przekracza 30 proc.

Według badania przeciętny architekt zarabia aż 2500 zł więcej, od architektki, a przeciętny farmaceuta - 600 zł więcej od farmaceutki. Miesięczna pensja kasjera wynosi przeciętnie 1717 zł, ale kasjerki już tylko 1500 zł (kwoty brutto). W wielu innych zawodach rzecz ma się podobnie.

Piotr Kuligowski

Aktywiści miejscy - czyli kto?
Katowice, ul. Andrzeja 13/1
1 czerwca (czwartek), godz. 18.00-20.00
Nowa Lewica, nowa nadzieja?
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
29 maja (pon.), godz. 18.00-20.30
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

26 maja:

1911 - Powstanie Brytyjskiej Partii Socjalistycznej.

1918 - Powstała Demokratyczna Republika Gruzji, rządzona przez mienszewików.

1980 - Brytyjska interwencja zbrojna na zbuntowanej wyspie Tanna w archipelagu Nowe Hebrydy (obecnie Vanuatu).

2010 - Kamla Persad-Bissessar z centrolewicowej partii UNC została pierwszą kobietą-premierem Trynidadu i Tobago.