Kobiety zarabiają o 1/3 mniej

[2011-03-08 16:32:54]

Kobiety w Polsce zarabiają przeciętnie o 1/3 mniej, niż mężczyźni - wynika z danych ogłoszonych przez Komisję Europejską. W kwestii różnic w zarobkach w zależności od płci Polska jest zatem w niechlubnej czołówce Europy. We Włoszech płace kobiet i mężczyzn różnią się jedynie o 5 proc., ale w Polsce i Estonii aż o 30 proc. Średnia dla Unii Europejskiej wynosi 17,5 proc.

Z kolei jak wynika z Ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń, przeprowadzonego przez firmę doradztwa personalnego Sedlak & Sedlak na próbie ponad 101 tys. internautów, przeciętna Polka zarabia o 1000 zł mniej, niż przeciętny Polak.

Najgorzej pod tym względem przedstawia się sytuacja w Krakowie. Panom płaci się tu o 38 proc. więcej. Dysproporcja jest o kilka punktów procentowych niższa w Warszawie, Katowicach i Poznaniu, ale i tak w każdym z tych miast przekracza 30 proc.

Według badania przeciętny architekt zarabia aż 2500 zł więcej, od architektki, a przeciętny farmaceuta - 600 zł więcej od farmaceutki. Miesięczna pensja kasjera wynosi przeciętnie 1717 zł, ale kasjerki już tylko 1500 zł (kwoty brutto). W wielu innych zawodach rzecz ma się podobnie.

Piotr Kuligowski

Kolejowi likwidatorzy
Warszawa, Cafe Kryzys, ul. Wilcza 30
27 sierpnia (niedziela), godz. 18.00-19.30
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 sierpnia:

1818 - Urodził się Johann Eccarius, krawiec i publicysta niemiecki, sekretarz generalny Międzynarodowego Stowarzyszenia Robotników.

1909 - USA: Podczas strajku w McKees Rock w Pensylwanii szeryf strzelał do zwiazkowców z IWW, rozpoczynając strzelaninę w której sam zginął. Dalsze starcia doprowadziły do śmierci 11 osób.

1927 - USA: Niccola Sacco i Bartolomeo Vanzetti, działacze anarchistyczni straceni w Bostonie po procesie poszlakowym w sprawie napadu i zabójstwa konwojenta. Egzekucji towarzyszyły liczne protesty związkowe.

1944 - Poległ Włodzimierz Miszewski, szef wyszkolenia bojowego zgrupowania warszawskiego Gwardii Ludowej PPS-WRN, późniejszy komendant zgrupowania warszawskiego Organizacji Wojskowej Pogotowia Powstańczego Socjalistów.