Kobiety zarabiają o 1/3 mniej

[2011-03-08 16:32:54]

Kobiety w Polsce zarabiają przeciętnie o 1/3 mniej, niż mężczyźni - wynika z danych ogłoszonych przez Komisję Europejską. W kwestii różnic w zarobkach w zależności od płci Polska jest zatem w niechlubnej czołówce Europy. We Włoszech płace kobiet i mężczyzn różnią się jedynie o 5 proc., ale w Polsce i Estonii aż o 30 proc. Średnia dla Unii Europejskiej wynosi 17,5 proc.

Z kolei jak wynika z Ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń, przeprowadzonego przez firmę doradztwa personalnego Sedlak & Sedlak na próbie ponad 101 tys. internautów, przeciętna Polka zarabia o 1000 zł mniej, niż przeciętny Polak.

Najgorzej pod tym względem przedstawia się sytuacja w Krakowie. Panom płaci się tu o 38 proc. więcej. Dysproporcja jest o kilka punktów procentowych niższa w Warszawie, Katowicach i Poznaniu, ale i tak w każdym z tych miast przekracza 30 proc.

Według badania przeciętny architekt zarabia aż 2500 zł więcej, od architektki, a przeciętny farmaceuta - 600 zł więcej od farmaceutki. Miesięczna pensja kasjera wynosi przeciętnie 1717 zł, ale kasjerki już tylko 1500 zł (kwoty brutto). W wielu innych zawodach rzecz ma się podobnie.

Piotr Kuligowski

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)

25 kwietnia:

1921 - Komisja Centralna Związków Zawodowych podjęła uchwałę o zerwaniu stosunków z KPRP i zwalczaniu komunistów w ruchu związkowym.

1947 - Założono Robotniczą Spółdzielnię Wydawniczą „Prasa” .

1974 - W Portugalii postępowi oficerowie skupieni wokół Ruchu Sił Zbrojnych dokonali zamachu stanu, w wyniku którego obalono rządy dyktatorskie (tzw. rewolucja goździków).

1975 - W Portugalii Partia Socjalistyczna wygrała wybory do Zgromadzenia Narodowego.

1981 - 45 robotników zostało napromieniowanych podczas remontu w japońskiej elektrowni atomowej w mieście Tsuruga.

2004 - Socjaldemokrata Heinz Fischer został prezydentem Austrii.

2005 - Socjaldemokrata Jiří Paroubek został premierem Czech.

2009 - Socjaldemokraci i Zieloni wygrali przedterminowe wybory parlamentarne na Islandii.