Kobiety zarabiają o 1/3 mniej

[2011-03-08 16:32:54]

Kobiety w Polsce zarabiają przeciętnie o 1/3 mniej, niż mężczyźni - wynika z danych ogłoszonych przez Komisję Europejską. W kwestii różnic w zarobkach w zależności od płci Polska jest zatem w niechlubnej czołówce Europy. We Włoszech płace kobiet i mężczyzn różnią się jedynie o 5 proc., ale w Polsce i Estonii aż o 30 proc. Średnia dla Unii Europejskiej wynosi 17,5 proc.

Z kolei jak wynika z Ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń, przeprowadzonego przez firmę doradztwa personalnego Sedlak & Sedlak na próbie ponad 101 tys. internautów, przeciętna Polka zarabia o 1000 zł mniej, niż przeciętny Polak.

Najgorzej pod tym względem przedstawia się sytuacja w Krakowie. Panom płaci się tu o 38 proc. więcej. Dysproporcja jest o kilka punktów procentowych niższa w Warszawie, Katowicach i Poznaniu, ale i tak w każdym z tych miast przekracza 30 proc.

Według badania przeciętny architekt zarabia aż 2500 zł więcej, od architektki, a przeciętny farmaceuta - 600 zł więcej od farmaceutki. Miesięczna pensja kasjera wynosi przeciętnie 1717 zł, ale kasjerki już tylko 1500 zł (kwoty brutto). W wielu innych zawodach rzecz ma się podobnie.

Piotr Kuligowski

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

25 czerwca:

1678 - Wenecjanka Elena Cornaro Piscopia jako pierwsza kobieta otrzymała stopień naukowy doktora.

1903 - W Motihari w Bengalu urodził się George Orwell (właśc. Eric Arthur Blair), pisarz, socjalista; walczył w czasie wojny domowej w Hiszpanii w szeregach Milicji Robotniczej POUM.

1976 - Po zapowiedzi podwyżki cen żywności w całym kraju wybuchły strajki. Protestowało łącznie ok. 80 tys. osób w ponad 50 zakładach, w 24 województwach. Najgwałtowniejszy przebieg miały protesty w Radomiu, Ursusie oraz Płocku.

1984 - Zmarł na AIDS Michel Foucault, francuski filozof i historyk. Przedstawiciel poststrukturalizmu. W latach 1950-53 członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

2003 - Holenderskie feministki z organizacji Kobiety na falach wpłynęły statkiem Langenort do portu we Władysławowie.