Nieodpłatna praca kobiet

[2011-05-26 13:08:12]

Firma doradcza Sedlak & Sedlak przedstawiła raport na temat pracy domowej kobiet. Autorzy przytaczają dane Głównego Urzędu Statystycznego z IV kwartału 2010 roku, zgodnie z którym w Polsce mieszka 16,6 mln kobiet powyżej 15. roku życia. Z grupy tej 7,2 mln pracuje, 0,79 mln jest na bezrobociu, a 8,6 mln stanowią osoby bierne zawodowo. Z tych ostatnich 3,97 mln jest na emeryturze, 1,61 mln uczy się, 1,02 mln jest chora lub niepełnosprawna. Aż 1,42 mln kobiet nie pracuje zaś ze względu na obowiązki rodzinne i związane z prowadzeniem domu. Innymi słowy ponad 1,4 mln polskich kobiet to pełnoetatowe matki, gospodynie domowe, opiekunki, które w zdecydowanej większości nie dostają za swoją pracę pieniędzy i nie mogą z jej tytułu liczyć na emeryturę czy ubezpieczenie zdrowotne.

Z badań GUS-u wynika, że zamężne kobiety z dziećmi poświęcają na zajęcia i prace domowe 4 godziny i 45 minut na dobę. Nieco mniej czasu na pracę wykonywaną w domu poświęcają mężatki bez potomstwa (4 h 39 min) i samotne matki (4 h 6 min).

Eksperci Sedlak & Sedlak zwracają uwagę, że praca w domu cieszy się bardzo niskim prestiżem społecznym. Według danych z 2003 roku jedynie 4 proc. kobiet i 5 proc. mężczyzn uważa, że gospodynie domowe cieszą się większym szacunkiem niż kobiety zarobkujące zawodowo. Jednocześnie niemal połowa kobiet zrezygnowałyby z pracy zarobkowej, gdyby zatrudnienie męża zapewniło rodzinie godne utrzymanie, a 40 proc. uważa pracę zarobkową matek za szkodliwą dla kondycji rodziny.

Autorzy opracowania powołują się na szacunki GUS z 2005 roku, zgodnie z którymi praca kobiet aktywnych zawodowo jest warta niemal 270 zł tygodniowo, czyli około 1200 zł miesięcznie, a tych, które nie pracują, 310 zł na tydzień, czyli 1350 zł miesięcznie. Na jeszcze więcej pracę kobiet wyceniła w swoich badaniach, przeprowadzonych pod koniec lat 90. XX wieku, Beata Mikuta z SGGW. Jej zdaniem wartość pracy domowej jest porównywalna do wysokości przeciętnej, miesięcznej pensji w Polsce i jej uwzględnienie powiększyłoby PKB o ok. 23 proc.

W raporcie pojawiły się też dane amerykańskiego serwisu Insure.com, zgodnie z którymi domowa, nieodpłatna praca kobiet w USA średnio jest warta 61,5 tys. dolarów rocznie, czyli ponad 5 tys. dolarów miesięcznie.

Piotr Szumlewicz

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

25 czerwca:

1678 - Wenecjanka Elena Cornaro Piscopia jako pierwsza kobieta otrzymała stopień naukowy doktora.

1903 - W Motihari w Bengalu urodził się George Orwell (właśc. Eric Arthur Blair), pisarz, socjalista; walczył w czasie wojny domowej w Hiszpanii w szeregach Milicji Robotniczej POUM.

1976 - Po zapowiedzi podwyżki cen żywności w całym kraju wybuchły strajki. Protestowało łącznie ok. 80 tys. osób w ponad 50 zakładach, w 24 województwach. Najgwałtowniejszy przebieg miały protesty w Radomiu, Ursusie oraz Płocku.

1984 - Zmarł na AIDS Michel Foucault, francuski filozof i historyk. Przedstawiciel poststrukturalizmu. W latach 1950-53 członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

2003 - Holenderskie feministki z organizacji Kobiety na falach wpłynęły statkiem Langenort do portu we Władysławowie.