Argentyna: Cristina Fernández de Kirchner ponownie prezydentką

[2011-10-25 17:37:08]

23 października w Argentynie odbyły się wybory prezydenckie, parlamentarne (130 z 257 członków Izby Deputowany i 24 z 72 senatorów), regionalne (do parlamentów, a w 9 z nich także gubernatorów, prowincji Buenos Aires, Corrientes, Entre Ríos, Formosa, Jujuy, La Pampa, Mendoza, Río Negro, San Juan, San Luis i Santa Cruz) oraz do parlamentu latynoamerykańskiej organizacji gospodarczej Mercosur. Wybory poprzedziły otwarte dla wszystkich obywateli prawybory, które odbyły się 14 września i wyłoniły kandydatów poszczególnych partii politycznych i koalicji.

Zdecydowane zwycięstwo w wyborach prezydenckich, już w pierwszej turze, odniosła dotychczas piastująca tę funkcję Cristina Fernández de Kirchner, popierana przez lewicowych peronistów z Frontu na rzecz Zwycięstwa (Frente para la Victoria), którą poparło 11 milionów 593 tysięcy 23 wyborców (53,96 proc.). Jej głównego kontrkandydata - Hermesa Binnera - z centrolewicowej koalicji Szeroki Front Postępowy (Frente Amplio Progresista), poparło 3 miliony 624 tysięcy 518 Argentyńczyków (16,87 proc.).

Wspierany przez centrolewicowe ugrupowania Unia na rzecz Rozwoju Społecznego (Unión para el Desarrollo Social) i Radykalna Unia Obywatelska (Unión Cívica Radical) Ricardo Alfonsín zdobył 2 miliony 395 tysięcy 56 głosów (11,15 proc.), Alberto Rodríguez Saá z reprezentującej prawicowe skrzydło peronizmu partii Zobowiązanie Federalne (Compromiso Federal) - 1 milion 714 tysięcy 385 głosów (7,98 proc.), a kolejnego prawicowego peronistę Eduardo Duhalde z Unii Ludowej (Unión Popular) wsparło 1 milion 264 tysięcy 609 wyborców (5,89 proc.).

Najmniej głosów - odpowiednio 497 tysięcy 82 (2,31 proc.) oraz 396 tysięcy 171 (1,84 proc.) - otrzymali Jorge Altamira z trockistowskiej trójpartyjnej koalicji Robotniczy Front Lewicy (Frente de Izquierda y de los Trabajadores) oraz Elisa Carrió, wspierana przez centrolewicowe ugrupowanie Koalicja Obywatelska ARI (Coalición Cívica ARI).

Szymon Martys

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

30 kwietnia:

1793 - We Wrocławiu pruskie wojsko stłumiło powstanie krawców.

1847 - Policja i wojsko pruskie stłumiły rozruchy głodowe w Poznaniu.

1883 - Urodził się Jaroslav Hašek, czeski pisarz, żołnierz Armii Czerwonej.

1885 - Zmarł Jens Peter Jacobsen, duński pisarz i poeta, uznawany za jednego z najwybitniejszych twórców skandynawskich, biolog, zdeklarowany wolnomyśliciel i ateista.

1911 - We Florencji zmarł Stanisław Brzozowski, polski filozof, pisarz, publicysta, krytyk teatralny i literacki; zwolennik materializmu dziejowego, który wprowadził marksizm do myśli polskiej.

1916 - Upadek powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1930 - Urodził się Félix Guattari, francuski psychoterapeuta i filozof. Współtwórca pojęcia "schizoanaliza" i jednego ze znaczeń terminu "ekozofia".

1938 - W Trinidad urodził się Inti Peredo, boliwijski działacz komunistyczny; walczył w oddziale Che Guevary.

1943 - Zmarła Beatrice Webb, brytyjska ekonomistka, socjalistka, współzałożycielka Towarzystwa Fabiańskiego, żona laburzystowskiego polityka i ministra Sidneya Webba.

1950 - W więzieniu w Rawiczu zmarł Kazimierz Pużak, wybitny działacz PPS.

2011 - Zmarł Ernesto Sábato, argentyński pisarz i myśliciel, autor m.in. książek "Tunel" i "O bohaterach i grobach".