Watykan: Starcia Oburzonych z policją na Placu św. Piotra.

[2012-01-15 15:31:49]

W sobotę, 14 stycznia na Placu św. Piotra przed bazyliką watykańską demonstrowali przedstawiciele ruchu Oburzonych. Reprezentowali oni różne kraje, ale przeważali Hiszpanie. W czasie demonstracji wznoszono antykościelne i antypapieskie hasła. Kościół katolicki - według demonstrantów - jest skorumpowaną instytucją na usługach światowego kapitału.

Brutalnie interweniowała policja włoska. Po aresztowaniu trzech uczestników, doszło do starcia oburzonych z atakującymi policjantami. Wielu obserwatorów dziwi się wyjątkowo brutalnemu zachowaniu policji w stosunku do kilkudziesięciu bezbronnych osób. Z kolei ksiądz Federico Lombardi, rzecznik Watykanu, w swoim wystąpieniu chwalił interwencję policji.

Tomasz Kłusek

Europejska Wiosna: Razem dla solidarnej Europy!
Warszawa, Kino Wisła, pl. Wilsona
23 czerwca (sobota), godz. 12.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 czerwca:

1929 - Urodził się Jürgen Habermas, niemiecki filozof i socjolog, kontynuator szkoły frankfurckiej, gł. przedstawiciel teorii krytycznej.

1929 - Początek VI plenum KC KPP odbywającego się w Berlinie, na którym działacze "większości" odsunięci zostają od kierowania partią; Julian Leszczyński-Leński sekretarzem generalnym.

1974 - Zachodnioniemiecki Bundestag przyjął legalizację aborcji na żądanie w pierwszych trzech miesiącach ciąży.

2007 - W Hawanie zmarła Vilma Espín, kubańska działaczka państwowa, rewolucjonistka, wieloletnia przewodnicząca Kubańskiej Federacji Kobiet.