Wrocław: Atak na skłot, jedna osoba w stanie ciężkim

[2012-11-12 08:50:26]

OŚWIADCZENIE KOLEKTYWU WAGENBURG
W dniu 11 listopada 2012 roku, około godziny 19, na teren stowarzyszenia ekologiczno- edukacyjnego Centrum Zielonych Technologii ALTERNAVITA,
po marszu patriotów organizowanym przez NOP, wtargnęła grupa ponad 100 osób. Po nieudanej próbie sforsowania bramy wjazdowej, przedostali się przez działkę sąsiednią (należącą d
o firmy Gant). Używając kamieni, rac, butelek, pałek zaatakowali niespodziewanie mieszkańców, oraz osoby zaprzyjaźnione ze Stowarzyszeniem, łącznie 16 osób. W ciągu całego zdarzenia doszło do brutalnego pobicia dwóch osób (złamanie ręki, stłuczenie głowy). Jedna z nich trafiła w stanie ciężkim trafiła do szpitala.
W tym samym czasie doszło do zniszczenia naszego ogrodzenia, zdemolowania znajdujących się na terenie samochodów (wybite szyby, przebite opony, wgniecenia karoserii) oraz wybicia okien w większości wagonów (przyczep mieszkalnych). Po całym zajściu (trwającym niecałe 20 min.) napastnicy uciekli.
Jesteśmy zszokowani zaistniałą sytuacją.
Jako Centrum Zielonych Technologii- na terenie którego realizowane są projekty ekologiczne i wydarzenia kulturalne - chcielibyśmy zwrócić uwagę mieszkańców Wrocławia na sytuację przemocy w tym mieście, gdyż w ostatnich miesiącach nasiliły się ataki na środowiska wolnościowe i organizacje poza rządowe.
Chcemy również zwrócić uwagę na bezkarną działalność organizacji skrajnie prawicowych w naszym mieście.
Żądamy zainteresowania się tym problemem władz Wrocławia, które od lat kreują miasto, jako miejsce równości, tolerancji, otwartości.
Nie chcemy, aby Wrocław było tylko wyświechtanym sloganem tolerancji.
Jako integralna część tego miasta, chcemy czuć się wolni i bezpieczni!
Dementujemy również pogłoskę o „drugim ataku”, który nie miał miejsca.
Chcemy też prosić wszystkich zainteresowanych naszą sytuacją o wsparcie.
Po zakończeniu organizowanego przez NOP z okazji Święta Niepodległosci Marszu Patriotów, który przeszedł ulicami Wrocławia, wieczorem 50 zamaskowanych osób zaatakowało tzw. Wagenburg, skłot mieszczący się przy ul. Na Grobli. Akcja była dobrze zaplanowana - napastnicy przyjechali samochodami, posłużyli się koktajlami Mołotowa, kamieniami, kijami. W wyniku ataku, jeden z mieszkańców Wagenburga trafił do szpitala w stanie ciężkim. W czasie ataku w budynku przebywało około 10 osób.

To już 6. w tym roku atak skrajnej prawicy na obiekty związane z wrocławskim środowiskiem lewicowym - wcześniej ofiarami przemocy ze strony neofaszystów padło Centrum Reanimacji Kultury oraz wegański bar. Niestety, jak do tej pory nie podjęto żadnych kroków, by zapobiegać takim incydentom w przyszłości, a neofaszyści są bezkarni.

Maria Skóra

DZIEŃ SPOTKAŃ Z OKAZJI 100. ROCZNICY REWOLUCJI PAŹDZIERNIKOWEJ
Warszawa, ul. Długa, 29, I piętro, sala 115
4 listopada (sobota), godz. 15.00 - 19.00
Konferencja "Żydzi a rewolucja październikowa"
Warszawa, Instytut Historyczny UW, Sala Kolumnowa (parter)
19 października, godz. 11.15-19.00
Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam

19 października:

1914 - Urodził się David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumuńskiego, założyciel i przywódca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1920 - Zmarł John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1937 - Uchwałą Walnego Zjazdu Związku Lekarzy Państwa Polskiego wprowadzono tzw. paragraf aryjski.

1940 - W Częstochowie urodził się Jerzy Kulej, wybitny polski bokser, dwukrotny mistrz olimpijski. Poseł SLD na Sejm RP w latach 2001-2005.

1960 - Rząd USA nałożył embargo na Kubę.

1962 - Urodził się Álvaro García Linera, polityk boliwijski, działacz lewicowej MAS, wiceprezydent Boliwii.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zginęły, a 10 zostało rannych w katastrofie samolotu w górach Lebombo w RPA.

1987 - W Warszawie zmarł Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.

1987 - "Czarny Poniedziałek" - krach na światowych giełdach: wskaźnik Dow Jones spadł o 22%, FTSE - 32%, CAC40 i DAX - ponad 20%, Nikkei - 16%.