Nobliści wzywają do militarnego bojkotu Izraela w związku z atakiem na Gazę

[2012-11-28 14:27:53]

Laureaci Pokojowej Nagrody Nobla Mairead Maguire i Adolfo Pérez Esquivel, reżyserzy filmowi Mike Leigh i Ken Loach, pisarka Alice Walker, naukowiec Noam Chomsky, Roger Waters z zespołu Pink Floyd, Stéphane Hessel, ocalały z Holocaustu były francuski dyplomata, współautor uniwersalnej deklaracji praw człowieka, a także 44 innych artystów i aktywistów, podpisało list otwarty, w którym wzywają do militarnego bojkotu Izraela w związku z jego atakiem na Strefę Gazy, a także potępiają USA, Unię Europejską i kilka krajów rozwijających się za „współudział” poprzez sprzedaż broni.

W atakach przeprowadzonych przez Izrael w listopadzie jak dotąd zginęło 160 Palestyńczyków, w tym wielu cywilów i 35 dzieci.

Przerażeni ostatnią rundą agresji Izraela przeciwko półtora miliona Palestyńczyków w oblężonej i okupowanej Strefie Gazy i świadomi bezkarności, która umożliwiła otwarcie tego nowego rozdziału w trwającym od dziesięcioleci łamaniu prawa międzynarodowego i praw Palestyńczyków przez Izrael, uważamy, że istnieje pilna potrzeba międzynarodowych działań zmierzających do obowiązkowego, całościowego militarnego embarga wobec Izraela, czytamy w liście.

Taki środek był już przedmiotem kilku rezolucji ONZ i jest podobny do embarga na dostawę broni, które w przeszłości zostało nałożone przeciwko apartheidowi w Południowej Afryce, wyjaśniają sygnatariusze.

Podczas gdy Stany Zjednoczone są największym sponsorem Izraela, co roku dostarczającym miliardy dolarów w nowoczesnym sprzęcie wojskowym, nie może ujść uwadze rola Unii Europejskiej, w szczególności pokaźne dotacje dla militarnego kompleksu Izraela poprzez programy badawcze, zwraca uwagę 52 autorów listu.

Podobnie rosnące więzi militarne pomiędzy Izraelem, a rozwijającymi się gospodarkami Brazylii, Indii i Korei Południowej są skandaliczne wobec nominalnego poparcia tych krajów dla wolności Palestyny, czytamy w liście, który rozpoczyna się od cytatu z Nelsona Madeli: Bycie wolnym to nie tylko zrzucenie własnych kajdan, ale życie w sposób, który szanuje i umacnia wolność innych.

Jarosław Klebaniuk

Walka z dekomunizacją oraz obrona historii ruchu robotniczego
Warszawa, ul. Kopernika 36/40
30 listopada (sobota), godz. 12.00-16.30

13 listopada:

1887 - Burzliwe demonstracje bezrobotnych i krwawe starcia z policją na Trafalgar Sq. w Londynie.

1904 - W Warszawie na placu Grzybowskim doszło do starcia między robotnikami, a carską policją usiłującą zdobyć sztandar PPS, niesiony w czasie demonstracji przez S. Okrzeję.

1918 - PPS zorganizowała w Warszawie wielką demonstrację przeciwko rządom Rady Regencyjnej.

1945 - We Francji gen. de Gaulle utworzył rząd w którym znalazło się po pięciu komunistów (PCF), socjalistów (SFIO) i postępowych katolików (MRP).

2016 - Igor Dodon (PSRM) wygrał w II turze wybory prezydenckie w Mołdawii.