Nobliści wzywają do militarnego bojkotu Izraela w związku z atakiem na Gazę

[2012-11-28 14:27:53]

Laureaci Pokojowej Nagrody Nobla Mairead Maguire i Adolfo Pérez Esquivel, reżyserzy filmowi Mike Leigh i Ken Loach, pisarka Alice Walker, naukowiec Noam Chomsky, Roger Waters z zespołu Pink Floyd, Stéphane Hessel, ocalały z Holocaustu były francuski dyplomata, współautor uniwersalnej deklaracji praw człowieka, a także 44 innych artystów i aktywistów, podpisało list otwarty, w którym wzywają do militarnego bojkotu Izraela w związku z jego atakiem na Strefę Gazy, a także potępiają USA, Unię Europejską i kilka krajów rozwijających się za „współudział” poprzez sprzedaż broni.

W atakach przeprowadzonych przez Izrael w listopadzie jak dotąd zginęło 160 Palestyńczyków, w tym wielu cywilów i 35 dzieci.

Przerażeni ostatnią rundą agresji Izraela przeciwko półtora miliona Palestyńczyków w oblężonej i okupowanej Strefie Gazy i świadomi bezkarności, która umożliwiła otwarcie tego nowego rozdziału w trwającym od dziesięcioleci łamaniu prawa międzynarodowego i praw Palestyńczyków przez Izrael, uważamy, że istnieje pilna potrzeba międzynarodowych działań zmierzających do obowiązkowego, całościowego militarnego embarga wobec Izraela, czytamy w liście.

Taki środek był już przedmiotem kilku rezolucji ONZ i jest podobny do embarga na dostawę broni, które w przeszłości zostało nałożone przeciwko apartheidowi w Południowej Afryce, wyjaśniają sygnatariusze.

Podczas gdy Stany Zjednoczone są największym sponsorem Izraela, co roku dostarczającym miliardy dolarów w nowoczesnym sprzęcie wojskowym, nie może ujść uwadze rola Unii Europejskiej, w szczególności pokaźne dotacje dla militarnego kompleksu Izraela poprzez programy badawcze, zwraca uwagę 52 autorów listu.

Podobnie rosnące więzi militarne pomiędzy Izraelem, a rozwijającymi się gospodarkami Brazylii, Indii i Korei Południowej są skandaliczne wobec nominalnego poparcia tych krajów dla wolności Palestyny, czytamy w liście, który rozpoczyna się od cytatu z Nelsona Madeli: Bycie wolnym to nie tylko zrzucenie własnych kajdan, ale życie w sposób, który szanuje i umacnia wolność innych.

Jarosław Klebaniuk

USA – REWOLTA PRZECIW RASIZMOWI I POLICYJNEJ PRZEMOCY
3 czerwca (środa), godz. 18.30

5 czerwca:

1868 - Urodził się James Connolly, czołowy działacz i teoretyk irlandzkiego ruchu socjalistycznego, przywódca powstania wielkanocnego.

1878 - Urodził się Pancho Villa, meksykański rewolucjonista, przywódca partyzantki chłopskiej.

1883 - Urodził się John Maynard Keynes, wybitny brytyjski ekonomista.

1898 - Urodził się Federico García Lorca, poeta hiszpański; podczas wojny domowej zamordowany przez bojówkę Falangi.

1915 - Dania wprowadziła poprawkę do konstytucji gwarantującą kobietom prawo do głosowania.

1927 - W Warszawie rozpoczął się I Ogólnokrajowy Zlot Młodzieży Robotniczej i Dzień Sportu Robotniczego, zorganizowane przez OM TUR i Związek Robotniczych Stowarzyszeń Sportowych.

2005 - W wyniku referendum w Szwajcarii zalegalizowano związki homoseksualne.

2009 - W Peru najmniej 31 osób zginęło w starciach między policją a Indianami protestującymi przeciwko wydobyciu ropy i gazu ziemnego na terenie Amazonii.

2010 - Izraelscy żołnierze zajęli statek MV Rachel Corrie, ostatni z sześciu należących do tzw. Flotylli Pokoju, płynących z pomocą humanitarną dla Strefy Gazy.

2011 - W Bangladeszu odbył się ogólnokrajowy strajk generalny.

2011 - Zmarł Ludo Martens, działacz komunistyczny, lider Partii Pracy Belgii (PVDA/PTB). Przez kilka lat był doradcą rządu Demokratycznej Republiki Kongo. Od lat 90. był organizatorem i koordynatorem Międzynarodowych Seminariów Komunistycznych w Brukseli.

2015 - Ameenah Gurib-Fakim jako pierwsza kobieta objęła urząd prezydenta Mauritiusa.