RACJA Polskiej Lewicy: Zmiany we władzach

[2013-01-27 17:23:56]

Podczas posiedzenia Rady Krajowej partii RACJA Polskiej Lewicy w dniu 26 stycznia br. w Warszawie zdecydowano o nie udzieleniu wotum zaufania dotychczasowemu przewodniczącemu Ryszardowi Dąbrowskiemu i odwołano go z pełnionej funkcji. Decyzja była skutkiem publikacji zamieszczanych przez przewodniczącego partii na stronie internetowej. Dąbrowski krytykował m.in. formułę współpracy z Ruchem Palikota.

Rada Krajowa udzieliła jednocześnie wotum zaufania wiceprzewodniczącym partii oraz sekretarzowi generalnemu. Do czasu wyboru nowego przewodniczącego obowiązki będzie pełnił poseł Jan Cedzyński.

W uchwale Rady Krajowej największy nacisk położono na odtworzenie struktur oraz zdecydowaną poprawę relacji z terenowymi organizacjami Ruchu Palikota, jak również na odbudowanie wizerunku RACJI PL, jako partii postępowej i lewicowej – czytamy w komunikacie na stronie partii.

Damian Chodorek

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

1963 - W stolicy Etiopii Addis Abebie powołano Organizację Jedności Afrykańskiej (OJA).

1993 - Zmarł Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

2000 - Po trwającej 22 lata okupacji wojska Izraela wycofały się z południowego Libanu.

2003 - Prezydentem Argentyny został peronista o odchyleniu lewicowym - Néstor Kirchner.

2008 - I Zgromadzenie Krajowe partii Polska Lewica dokonało wyboru przewodniczącego – został nim Leszek Miller.