RACJA Polskiej Lewicy: Zmiany we władzach

[2013-01-27 17:23:56]

Podczas posiedzenia Rady Krajowej partii RACJA Polskiej Lewicy w dniu 26 stycznia br. w Warszawie zdecydowano o nie udzieleniu wotum zaufania dotychczasowemu przewodniczącemu Ryszardowi Dąbrowskiemu i odwołano go z pełnionej funkcji. Decyzja była skutkiem publikacji zamieszczanych przez przewodniczącego partii na stronie internetowej. Dąbrowski krytykował m.in. formułę współpracy z Ruchem Palikota.

Rada Krajowa udzieliła jednocześnie wotum zaufania wiceprzewodniczącym partii oraz sekretarzowi generalnemu. Do czasu wyboru nowego przewodniczącego obowiązki będzie pełnił poseł Jan Cedzyński.

W uchwale Rady Krajowej największy nacisk położono na odtworzenie struktur oraz zdecydowaną poprawę relacji z terenowymi organizacjami Ruchu Palikota, jak również na odbudowanie wizerunku RACJI PL, jako partii postępowej i lewicowej – czytamy w komunikacie na stronie partii.

Damian Chodorek

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

24 kwietnia:

1794 - W Warszawie ukonstytuował się klub jakobinów pod nazwą Zgromadzenie Obywateli Ofiarujących Posługę i Pomoc Magistraturom Narodowym w Celu Dobra Ojczyzny.

1906 - Organizacja Techniczno-Bojowa PPS odbiła 10 więźniów Pawiaka.

1916 - Wybuch powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1923 - II Zjazd Młodzieży Wszechpolskiej postulował wprowadzenie zasady numerus clausus (ograniczenie liczby studentów żydowskich na wyższych uczelniach).

1983 - Socjalistyczna Partia Austrii (SPÖ) wygrała wybory parlamentarne.

1988 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 34,1% głosów.

2013 - Niedaleko stolicy Bangladeszu Dhaki zawalił się ośmiokondygnacyjny budynek Rana Plaza, mieszczący kilka zakładów odzieżowych. Zginęło 1127 osób, a około 2500 zostało rannych.