RACJA Polskiej Lewicy: Zmiany we władzach

[2013-01-27 17:23:56]

Podczas posiedzenia Rady Krajowej partii RACJA Polskiej Lewicy w dniu 26 stycznia br. w Warszawie zdecydowano o nie udzieleniu wotum zaufania dotychczasowemu przewodniczącemu Ryszardowi Dąbrowskiemu i odwołano go z pełnionej funkcji. Decyzja była skutkiem publikacji zamieszczanych przez przewodniczącego partii na stronie internetowej. Dąbrowski krytykował m.in. formułę współpracy z Ruchem Palikota.

Rada Krajowa udzieliła jednocześnie wotum zaufania wiceprzewodniczącym partii oraz sekretarzowi generalnemu. Do czasu wyboru nowego przewodniczącego obowiązki będzie pełnił poseł Jan Cedzyński.

W uchwale Rady Krajowej największy nacisk położono na odtworzenie struktur oraz zdecydowaną poprawę relacji z terenowymi organizacjami Ruchu Palikota, jak również na odbudowanie wizerunku RACJI PL, jako partii postępowej i lewicowej – czytamy w komunikacie na stronie partii.

Damian Chodorek

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

16 grudnia:

1918 - Z połączenia SDKPiL i i PPS Lewica powstała Komunistyczna Partia Robotnicza Polski (od 1925 Komunistyczna Partia Polski, KPP).

1922 - Nacjonalista E. Niewiadomski zastrzelił Prezydenta RP Gabriela Narutowicza.

1937 - W całej Polsce odbyły się zorganizowane przez PPS demonstracje, wiece i strajki przeciwko faszyzmowi i endecji, nawiązujące do rocznicy zamordowania pierwszego prezydenta RP Gabriela Narutowicza.

1943 - W Wygodzie pod Częstochową 20 partyzantów AL i AK zostało rozstrzelanych przez hitlerowców za sabotaż w hucie "Raków".

1946 - Léon Blum został przewodniczącym tymczasowego rządu francuskiego.

1948 - Ukazał się pierwszy numer "Trybuny Ludu".

1998 - Rozpoczęły się amerykańsko-brytyjskie naloty na Irak (operacja „Pustynny Lis”).

2011 - Kazachstan: W Żanaozen trakcie tłumienia zamieszek siły porządkowe użyły ostrej amunicji, w wyniku czego zginęło od 14 do kilkudziesięciu osób.