Warszawa: Twój Ruch zastąpił Ruch Palikota

[2013-10-06 17:25:43]

Już po składzie "liderów" i nazwiskach zaproszonych gości widać, że powstaje nowe ugrupowanie broniące bogatych przed biednymi, czy też raczej występujące przeciwko "szczuciu biednych na bogatych", jak stwierdził kiedyś Ryszard Kalisz.

Smaczku dodaje udział w wymyślaniu nowego ugrupowania specjalistki od wszystkiego - Marii Czubaszek, satyryczki równie zabawnej, co nowatorskiej.

Co może wyjść z mariażu "radykalnie lewicowej", związanej ze związkami zawodowymi Polskiej Partii Pracy, milionera neoliberała, sierot po prezydencie, który zniszczył resztki lewicy w Polsce oraz pozostałości po Unii Wolności? To samo, co z połączenia kiszonych ogórków z kefirem.

Piotr Ciszewski

O utworzeniu nowej partii pod nazwą Twój Ruch poinformował Janusz Palikot podczas kongresu swego ugrupowania. To jest twój ruch, to jest nasz ruch - powiedział dodając, że autorką nazwy nowej partii jest Maria Czubaszek. Poinformował, że ugrupowanie jest tworzona razem z takimi ugrupowaniami, jak Europa Plus, Racja Polskiej Lewicy, Unia Lewicy, Unia Demokratyczna i Polska Partia Pracy. Palikot wyraził nadzieję, że w przyszłości dołączy do Ruchu wicemarszałkini Sejmu Wanda Nowicka, która zadeklarowała tymczasem współpracę parlamentarną.

Palikot oświadczył, że przed nową partią stoi ogromne zadanie. Polska ma być może bowiem ostatnią szansę, aby dogonić Zachód. Może się to stać dzięki środkom unijnym. Twój Ruch chciałby je przeznaczyć na tworzenie nowych miejsc pracy i wprowadzanie nowoczesnych technologii. Palikot podkreślił, że Ruch chce przede wszystkim tworzyć perspektywy dla młodych. Chce też zlikwidować ZUS, a wprowadzić emerytury obywatelskie, płacone z budżetu. Ruch zamierza też zmienić działanie państwa tak, aby nie kontrolowało obywateli, ale im pomagało.

Palikot zapowiedział także 5-letni program rozwoju gospodarki. Przewiduje on inwestycje między innymi w produkcję taniej energii, wybrane dziedziny informatyki i biotechnologii, a także przetwórstwo spożywcze i przetwórstwo drewna. Przywódca partii podkreślił jednak, że do rozwoju gospodarki niezbędne są zmiany w systemie kształcenia. Oświadczył, że zmiany w Polsce są możliwe, gdyż ma ona bardzo duży potencjał ludzi zdeterminowanych, by pracować i poprawić swój los.

Podczas kongresu poinformowano, że wiceszefem partii Twój Ruch został Marek Siwiec, szefem Krajowej Rady Politycznej - Jan Hartman. W zarządzie znaleźli się m.in. Andrzej Rozenek, Robert Kwiatkowski, Łukasz Gibała, Artur Dębski, Anna Kubica i Małgorzata Prokop-Paczkowska.

Prof. Hartman przedstawiając deklarację ideową powiedział, że głównymi wartościami ugrupowania są: wolność, równość, praca, postęp i zaufanie. Podkreślił też, że jednym z najważniejszych celów jest efektywna walka z bezrobociem, a zadaniem państwa jest ochrona wolności obywateli.

Gośćmi kongresu byli m.in.: Ryszard Kalisz (szef Stowarzyszenia Dom Wszystkich Polska), Andrzej Celiński (Partia Demokratyczna), redaktor naczelny tygodnika "Nie" Jerzy Urban oraz politycy Ruchu Palikota - Anna Grodzka i Robert Biedroń.

Podczas kongresu zaprezentowano nowe pomarańczowo-niebieskie logo formacji.

jkl

1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Młody Karol Marks (reż. Raoul Peck) - pokaz filmu & dyskusja
Kraków. Kino pod Baranami, Rynek Główny 27
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam

25 kwietnia:

1921 - Komisja Centralna Związków Zawodowych podjęła uchwałę o zerwaniu stosunków z KPRP i zwalczaniu komunistów w ruchu związkowym.

1947 - Założono Robotniczą Spółdzielnię Wydawniczą „Prasa” .

1974 - W Portugalii postępowi oficerowie skupieni wokół Ruchu Sił Zbrojnych dokonali zamachu stanu, w wyniku którego obalono rządy dyktatorskie (tzw. rewolucja goździków).

1975 - W Portugalii Partia Socjalistyczna wygrała wybory do Zgromadzenia Narodowego.

1981 - 45 robotników zostało napromieniowanych podczas remontu w japońskiej elektrowni atomowej w mieście Tsuruga.

2004 - Socjaldemokrata Heinz Fischer został prezydentem Austrii.

2005 - Socjaldemokrata Jiří Paroubek został premierem Czech.

2009 - Socjaldemokraci i Zieloni wygrali przedterminowe wybory parlamentarne na Islandii.