Warszawa: Odsłonięcie pomnika Ludwika Waryńskiego

[2014-03-16 20:53:37]

W dniu 15 marca w Warszawie odbyło się oficjalne odsłonięcie pomnika Ludwika Waryńskiego.

Uroczystości, w których uczestniczyli między innymi przedstawiciele OZZ Inicjatywa Pracownicza, Alternatywy Socjalistycznej, Komunistycznej Partii Polski, Pracowniczej Demokracji i Ruchu Sprawiedliwości Społecznej rozpoczęły się od wystąpień sympatyków Kampanii Historia Czerwona i Czarno-Czerwona.

Piotr Ciszewski z OZZ IP przypomniał sylwetkę Waryńskiego, odczytał również oświadczenie warszawskiej komisji środowiskowej związku wydane z okazji powrotu pomnika. Dziś w czasach łamania praw pracowniczych, gdy powracają standardy dziewiętnastowiecznego kapitalizmu, ludzi więzi się i torturuje wbrew wszelkim konwencjom pod pozorem "wojny z terroryzmem", gdy prowadzone są kolejne imperialne wojny, idee internacjonalizmu, socjalizmu i walki o prawa pracownicze, którym poświęcił się Waryński pozostają tak samo aktualne jak przed ponad wiekiem. czytamy w oświadczeniu.

Krytykuje ono również odwoływanie się do Waryńskiego przez polityków SLD, ponieważ ci, z inicjatywy których nastąpił powrót Waryńskiego na cokoły, a więc politycy SLD, nie raz mieli okazję, na różnych szczeblach, udowodnić po czyjej stronie stoją - z pewnością nie jest to strona po której opowiedzieli by się uczestnicy I Proletariatu.

Piotr Ikonowicz powiedział że nie wie czy Waryński byłby zachwycony, że staje na pomniku, gdy w Warszawie przybywa ludzi biednych, a zakłady pracy, w tym Bumar Waryński, dające zatrudnienie tysiącom pracowników, zostały zniszczone.

Przybyły na odsłonięcie pomnika Leszek Miller został przez uczestników pikiety przywitany niepochlebnymi okrzykami. Oprócz Millera podczas uroczystości przemawiali: kandydat SLD na prezydenta Warszawy Sebastian Wierzbicki oraz radny SLD Paweł Pawlak organizator komitetu, który doprowadził do przywrócenia pomnika.

Przedstawicielka Komunistycznej Partii Polski podkreśliła znaczenie przypominania o działalności ruchu robotniczego oraz odczytała list, który na odsłonięcie pomnika przysłali euro deputowani Komunistycznej Partii Grecji (KKE). Bezkompromisowa działalność Ludwika Waryńskiego, prowadzona wbrew prześladowaniom i aresztowaniom stanowi wzór dla komunistów i inspirację dla ludów również dzisiaj, gdy rośnie agresja ze strony kapitału, narasta nędza, bezrobocie i wykluczenie napisali politycy KKE.
Na zakończenie odczytano „Elegię o śmierci Ludwika Waryńskiego” autorstwa Władysława Broniewskiego.

Po odsłonięciu pomnika odbyła się konferencja o tradycjach historycznych lewicy zorganizowana przez Komitet Obrony Pomnika Ludwika Waryńskiego w Warszawie, Stowarzyszenie Społeczno-Kulturalne Warszawa w Europie oraz Fundację im. Róży Luksemburg.

Pomnik Ludwika Waryńskiego stojący przed zakładami Bumar Waryński został zdemontowany w roku 2006, gdy zakłady zostały zlikwidowane, a na ich miejscu rozpoczęła się budowa osiedla apartamentowców. Na cokół w nowym miejscu powrócił w grudniu zeszłego roku. Od tamtego czasu trwały prace wykończeniowe.

Michał Warecki

(fot. B.K.)

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

19 kwietnia:

1539 - Na Małym Rynku w Krakowie została spalona na stosie pod zarzutem apostazji 79-letnia Katarzyna Weiglowa.

1882 - W Downe zmarł Karol Darwin, angielski biolog, twórca teorii ewolucji.

1937 - W Meksyku katoliccy powstańcy Cristero napadli, a następnie oblali benzyną i podpalili pociąg mający przewozić pieniądze, w wyniku czego zginęło 51 osób.

1943 - Wybuchło powstanie w getcie warszawskim.

1960 - Powstała najważniejsza namibijska organizacja narodowowyzwoleńcza, lewicowa SWAPO.

1961 - Klęską zakończyła się inwazja uzbrojonych i wspieranych przez CIA sił emigrantów kubańskich w Zatoce Świń.

1993 - W Soweto odbył się pogrzeb zamordowanego lidera Komunistycznej Partii RPA Chrisa Haniego.

1995 - W Oklahoma City w USA miał miejsce zamach bombowy zorganizowany przez prawicowych ekstremistów. Zginęło 168 osób, ponad 680 zostało rannych.

2011 - Fidel Castro zrezygnował z funkcji pierwszego sekretarza Komunistycznej Partii Kuby na rzecz swego brata prezydenta Raúla Castro.

2013 - Nicolás Maduro został zaprzysiężony na urząd prezydenta Wenezueli.