Powstał Ruch Sprawiedliwości Społecznej

[2014-05-02 22:53:27]

W Warszawie odbył się dziś zjazd założycielski Ruchu Sprawiedliwości Społecznej. Wzięło w nim udział około 200 osób z kilkunastu ośrodków regionalnych.

Otwierając zjazd Piotr Ikonowicz mówił, że polityka głównych partii polega na działaniu od wyborów do wyborów. Zawód polityka jest postrzegany jako coś pomiędzy złodziejem a sutenerem.

RSS ma być partią innego typu, wielonurtową, która nie będzie skupiała zawodowych polityków, ale reprezentowała większość społeczeństwa. Ikonowicz mówił, że RSS musi być partią masową, ponieważ nie może liczyć na sponsorów z walizkami pełnymi pieniędzy.

Jako cel określił radykalną zmianę systemu, nie określając czy chodzi o reformę czy rewolucję. Zaproponował aby RSS dążył do socjalizmu XXI wieku.

Wśród gości zjazdu znalazła się Wanda Nowicka, która mówiła, że w Polsce nie ma partii lewicowej, która byłaby jej bliska, dlatego pokłada nadzieję w RSS.

Posłanka Anna Grodzka mówiła o tym, że Polska w UE nie przyjęła wielu postępowych europejskich rozwiązań socjalnych

Przewodniczący Zielonych Adam Ostolski oraz Agnieszka Grzybek przypomnieli, że w czerwcu Polska będzie świętować 25 lat demokracji, co będzie wiązało się z propagandą sukcesu. Tymczasem w Polsce działały tajne więzienia CIA, a na przykład koncern Chevron może w imię zysków dewastować polską wieś.

Mateusz Piskorski z Samoobrony mówił, że w polskiej polityce zmieniają się szyldy głównych partii i ich brednie, dlatego brakuje alternatywy. Potrzebny jest głos większości społeczeństwa, a nie kapitału. W Europie są koncepcje Europy korporacyjnej, za którą opowiadają się polskie władze oraz Europy socjalnej.

Pierwsze inicjatywy nowej partii powstały jeszcze przed zjazdem. Są to propozycje zmiany kodeksu pracy eliminujące między innymi umowy śmieciowe i poprawiające pozycję związków zawodowych oraz projekt ustawy o ochronie praw lokatorów i przeciwdziałaniu bezdomności. Ten drugi projekt ma między innymi zakazywać eksmisji na bruk osób, które nie są w stanie pozwolić sobie na mieszkanie na rynku.

RSS chce również wesprzeć górników, którzy będą 19 maja protestować w Warszawie.

Piotr Ciszewski

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

22 lutego:

1840 - W Deutz urodził się August Bebel, jeden z twórców i liderów niemieckiej socjaldemokracji.

1846 - Rewolucja krakowska: Rząd Polski ogłosił zniesienie poddaństwa i pańszczyzny, obiecał parobkom uposażenie z dóbr narodowych, a rzemieślnikom utworzenie warszatów narodowych.

1848 - Wiosna Ludów: we Francji wybuchła rewolucja lutowa.

1900 - Likwidacja drukarni "Robotnika" przez carską policję.

1922 - Powstała Robotnicza Partia Kanady.

1943 - Urodził się Terry Eagleton, brytyjski filozof neomarksistowski i teoretyk kultury, literaturoznawca.

1948 - 58 osób zginęło, a 123 zostały ranne w zamachu bombowym w Jerozolimie, przeprowadzonym przez żydowską organizację terrorystyczną Irgun.

1949 - Zawieszenie broni w wojnie izraelsko-arabskiej.