Prawicowe preferencje m這dych Polak闚

[2014-05-29 13:14:52]

Centrum Edukacji Obywatelskiej podsumowa這 wyniki przeprowadzonego w maju projektu "M這dzi g這suj 2014". Projekt by skierowany do os鏏 w wieku od 13 do 19 lat, uczni闚 gimnazj闚 i szk馧 ponadgimnazjalnych. Jego celem by這 m.in. poznanie preferencji wyborczych m這dych ludzi.

Jak wynika z przeprowadzonego g這sowania najwi璚ej m這dych Polak闚 odda這by sw鎩 g這s na Now Prawic Janusza Korwin-Mikkego (27,19 proc.) oraz na Prawo i Sprawiedliwo嗆 (21,64 proc.). Na rz康z帷 od siedmiu lat Platform Obywatelsk chcia這by g這sowa tylko 12,05 proc. m這dych. Inne partie prawicowe i centroprawicowe zdoby造 mniejsze poparcie: Ruch Narodowy (5,33 proc.), Solidarna Polska Zbigniewa Ziobro (4,18 proc.), Polskie Stronnictwo Ludowe (3,59 proc.), Polska Razem Jaros豉wa Gowina (3,51 proc.). Najmniejsze poparcie zdoby豉 Demokracja Bezpo鈔ednia (1,05 proc.).

Ciekawie wygl康aj wyniki komitet闚 lewicowych i centrolewicowych: Na pierwszym miejscu znalaz豉 si tu koalicja Europa Plus Tw鎩 Ruch z wynikiem 13,56 proc. S豉by wynik Sojuszu Lewicy Demokratycznej-Unii Pracy (4,06 proc.) potwierdzi, 瞠 jest to ugrupowanie starszego pokolenia. Dobry wynik zanotowa豉 Partia Zieloni - na ugrupowanie to zag這sowa這by 3,31 proc. m這dych Polak闚. Na ostatnim miejscu znalaz豉 si Samoobrona z wynikiem 0,53 proc. g這s闚.

W projekcie wzi窸o udzia 1280 szk馧, z czego 1077 z nich przeprowadzi這 wybory m這dzie穎we w swoich plac闚kach. Uprawnionych by這 249 882 os鏏, z czego liczba g這suj帷ych wynios豉 151 271. Liczba g這s闚 niewa積ych - 6987. Liczba g這s闚 wa積ych - 144 284. Frekwencja wynios豉 60,57 proc.

mb

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Do嗆 lekcewa瞠nia pracownik闚 bud瞠t闚ki!
Warszawa, ul. 安i皻okrzyska 12
8 wrze郾ia (pi徠ek), godz. 11.00-14.00
Wsp鏊ny op鏎 wobec kapitalizmu. Rozmowa z Zapatystami
Wroclaw, Klub Firlej, ul. Grabiszy雟ka 56
4 pa寮ziernika (poniedzia貫k), godz. 18.00
Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y

Wi璚ej og這sze...

16 pa寮ziernika:

1854 - W Pradze urodzi si Karol Kautsky; ideolog niemieckiej socjaldemokracji nazywamy "papie瞠m marksizmu"; redaktor naczelny teorytycznego pisma "Die Neue Zeit".

1927 - W Gda雟ku urodzi si Gnter Grass, pisarz niemiecki, laureat Nagrody Nobla, zwolennik SPD.

1934 - W Chinach 100 tys. 穎軟ierzy Chi雟kiej Robotniczo-Ch這pskiej Armii Czerwonej dowodzonej przez Mao Zedonga rozpocz窸o tzw. Wielki Marsz.

1937 - Utworzenie Klubu Demokratycznego w Warszawie, skupiaj帷ego post瘼ow inteligencj; prezesem zosta Mieczys豉w Micha這wski.

1983 - Zmar Willi Ritschard, polityk szwajcarski, cz這nek Szwajcarskiej Rady Zwi您kowej (rz康u) z ramienia Partii Socjaldemokratycznej, w 1978 prezydent Szwajcarii.

1984 - Pokojow Nagrod Nobla otrzyma Desmond Tutu, po逝dniowoafryka雟ki biskup anglika雟ki, dzia豉cz na rzecz praw cz這wieka, przeciwnik apartheidu, zwolennik ma鹵e雟tw homoseksualnych.