Prawicowe preferencje m³odych Polaków

[2014-05-29 13:14:52]

Centrum Edukacji Obywatelskiej podsumowa³o wyniki przeprowadzonego w maju projektu "M³odzi g³osuj± 2014". Projekt by³ skierowany do osób w wieku od 13 do 19 lat, uczniów gimnazjów i szkó³ ponadgimnazjalnych. Jego celem by³o m.in. poznanie preferencji wyborczych m³odych ludzi.

Jak wynika z przeprowadzonego g³osowania najwiêcej m³odych Polaków odda³oby swój g³os na Now± Prawicê Janusza Korwin-Mikkego (27,19 proc.) oraz na Prawo i Sprawiedliwo¶æ (21,64 proc.). Na rz±dz±c± od siedmiu lat Platformê Obywatelsk± chcia³oby g³osowaæ tylko 12,05 proc. m³odych. Inne partie prawicowe i centroprawicowe zdoby³y mniejsze poparcie: Ruch Narodowy (5,33 proc.), Solidarna Polska Zbigniewa Ziobro (4,18 proc.), Polskie Stronnictwo Ludowe (3,59 proc.), Polska Razem Jaros³awa Gowina (3,51 proc.). Najmniejsze poparcie zdoby³a Demokracja Bezpo¶rednia (1,05 proc.).

Ciekawie wygl±daj± wyniki komitetów lewicowych i centrolewicowych: Na pierwszym miejscu znalaz³a siê tu koalicja Europa Plus Twój Ruch z wynikiem 13,56 proc. S³aby wynik Sojuszu Lewicy Demokratycznej-Unii Pracy (4,06 proc.) potwierdzi³, ¿e jest to ugrupowanie starszego pokolenia. Dobry wynik zanotowa³a Partia Zieloni - na ugrupowanie to zag³osowa³oby 3,31 proc. m³odych Polaków. Na ostatnim miejscu znalaz³a siê Samoobrona z wynikiem 0,53 proc. g³osów.

W projekcie wziê³o udzia³ 1280 szkó³, z czego 1077 z nich przeprowadzi³o wybory m³odzie¿owe w swoich placówkach. Uprawnionych by³o 249 882 osób, z czego liczba g³osuj±cych wynios³a 151 271. Liczba g³osów niewa¿nych - 6987. Liczba g³osów wa¿nych - 144 284. Frekwencja wynios³a 60,57 proc.

mb

drukuj poleæ znajomym poprzedni tekst nastêpny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po¶rednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. D³uga 29, I piêtro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (¶roda), godz. 18.30
Poszukujê
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Szukam ksi±¿ki
Poszukujê ksi±¿ek
"PPS dlaczego siê nie uda³o" - kupiê!!!
Szukam muzyków, realizatorów d¼wiêku do wspólnego projektu.
wszêdzie

Wiêcej og³oszeñ...

16 kwietnia:

1775 - Urodzi³ siê Wojciech Gutkowski, in¿ynier wojskowy, uczestnik insurekcji ko¶ciuszkowskiej i wojen napoleoñskich, autor o¶wieceniowej utopii "Podró¿ do Kalopei", w której opisa³ nierzeczywiste, demokratyczne spo³eczeñstwo.

1844 - W Pary¿u urodzi³ siê Anatol France, poeta, powie¶ciopisarz i krytyk francuski o postêpowych pogl±dach; laureat Nagrody Nobla.

1889 - W Londynie urodzi³ siê Charles Chaplin, re¿yser, scenarzysta, aktor, producent filmowy i kompozytor muzyki do swoich filmów; jeden z najwybitniejszych artystów w historii kina.

1896 - W Moineºti urodzi³ siê Tristan Tzara, francuski malarz i eseista pochodzenia rumuñskiego, twórca dadaizmu, zwolennikiem marksizmu, wst±pi³ w 1937 r. do FPK, bra³ udzia³ w hiszpañskiej wojnie domowej, a w czasie II wojny ¶wiatowej w Resistance.

1919 - W Warszawie odby³ siê zjazd Zwi±zku Polskiej M³odzie¿y Socjalistycznej; przewodnicz±cym Komitetu Centralnego wybrano Stanis³awa Dubois.

1920 - Pocz±tek 10-dniowego strajku ekonomicznego 50 tys. w³ókniarzy okrêgu ³ódzkiego, ¯yrardowa, Zawiercia i Czêstochowy.

1936 - "Krwawy czwartek" we Lwowie: w czasie pogrzebu zabitego przez policjê bezrobotnego Antoniego Kozaka policja zabi³a 49 demonstrantów.

2020 - W Oviedo zmar³ na COVID-19 Luis Sepúlveda, chilijski pisarz, dziennikarz, re¿yser i scenarzysta filmowy, aktywista polityczny i ekologiczny.