Wroc³aw: Prezydent spróbuje wp³yn±æ na niezawis³y s±d

[2014-06-29 12:25:10]

Prezydent Wroc³awia Rafa³ Dutkiewicz zapowiedzia³ w Internecie z³o¿enie wniosku do s±du o zmianê kar dla osób zak³ócaj±cych wyk³ad prof. Zygmunta Baumana z aresztu na prace spo³eczne. Zrobi³ to w odpowiedzi na krytykê, która spotka³a go ze strony popularnego w sieci by³ego dziennikarza TVP Mariusza Maxa Kolonki.

Max Kolonko prowadzi wideoblog, w którym komentuje wydarzenia w Polsce i na ¶wiecie. Kilka razy z perspektywy Stanów Zjednoczonych, opieraj±c siê wy³±cznie na przekazie medialnym, zajmowa³ siê spraw± skandalicznych wydarzeñ, do których dosz³o w czerwcu 2013 r. - grupa agresywnych nacjonalistów próbowa³a nie dopu¶ciæ do wyk³adu socjologa. Musia³a interweniowaæ policja, która ostatecznie wyprowadzi³a ich z sali.

19 uczestników tamtych wydarzeñ s±d skaza³ ju¿ na kary grzywny i aresztu (do 30 dni). "Represje" wobec kiboli spotka³y siê z krytyk± ¶rodowisk prawicowych. Kolonko "protest" uzna³ za s³uszny. W wypowiedzi na swoim wideoblogu stwierdzi³ m.in., ¿e prof. Bauman powinien wyja¶niæ nam - spo³eczeñstwu, studentom, narodowcom, kibolom i mnie - jak to jest z tym jego powojennym etapem w jego ¿yciu.

W reakcji na ten internetowy materia³ Dutkiewicz odpisa³ Kolonce m.in. : Chêtnie jednak przyjmujê sugestiê zawart± w Pañskim apelu. Dlatego postanowi³em zwróciæ siê do S±du Okrêgowego we Wroc³awiu z pro¶b± o rozpatrzenie mo¿liwo¶ci zmiany orzeczenia i kar w ewentualnym postêpowaniu odwo³awczym na prace spo³ecznie u¿yteczne na rzecz miasta Wroc³awia. Ca³a tre¶æ listu widoczna jest na zdjêciu.

W odpowiedzi Kolonko na Facebooku og³osi³ sukces i pochwali³ Prezydenta Wroc³awia.

jkl

Fot. Facebook

drukuj poleæ znajomym poprzedni tekst nastêpny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po¶rednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. D³uga 29, I piêtro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (¶roda), godz. 18.30
Poszukujê
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Szukam ksi±¿ki
Poszukujê ksi±¿ek
"PPS dlaczego siê nie uda³o" - kupiê!!!
Szukam muzyków, realizatorów d¼wiêku do wspólnego projektu.
wszêdzie

Wiêcej og³oszeñ...

19 kwietnia:

1539 - Na Ma³ym Rynku w Krakowie zosta³a spalona na stosie pod zarzutem apostazji 79-letnia Katarzyna Weiglowa.

1882 - W Downe zmar³ Karol Darwin, angielski biolog, twórca teorii ewolucji.

1937 - W Meksyku katoliccy powstañcy Cristero napadli, a nastêpnie oblali benzyn± i podpalili poci±g maj±cy przewoziæ pieni±dze, w wyniku czego zginê³o 51 osób.

1943 - Wybuch³o powstanie w getcie warszawskim.

1960 - Powsta³a najwa¿niejsza namibijska organizacja narodowowyzwoleñcza, lewicowa SWAPO.

1961 - Klêsk± zakoñczy³a siê inwazja uzbrojonych i wspieranych przez CIA si³ emigrantów kubañskich w Zatoce ¦wiñ.

1993 - W Soweto odby³ siê pogrzeb zamordowanego lidera Komunistycznej Partii RPA Chrisa Haniego.

1995 - W Oklahoma City w USA mia³ miejsce zamach bombowy zorganizowany przez prawicowych ekstremistów. Zginê³o 168 osób, ponad 680 zosta³o rannych.

2011 - Fidel Castro zrezygnowa³ z funkcji pierwszego sekretarza Komunistycznej Partii Kuby na rzecz swego brata prezydenta Raúla Castro.

2013 - Nicolás Maduro zosta³ zaprzysiê¿ony na urz±d prezydenta Wenezueli.