Ukraina: Strajk komunikacji w Kijowie rozbity przez „bezpiekę”

[2014-12-20 08:40:41]

Strajk pracowników komunikacji miejskiej w Kijowie zakończył się po jednym dniu. Organizatorzy protestu zakomunikowali, że przyczyną przerwania bezterminowego strajku było zastraszenie strajkujących przez funkcjonariuszy Służby Bezpieczeństwa Ukrainy.

W czwartek 18 grudnia na ulice Kijowa nie wyjechały miejskie tramwaje, w piątek do protestu mieli dołączyć pracownicy zajezdni autobusowych. Tego dnia rano pracownicy miejskiego przedsiębiorstwa komunikacyjnego „Kijewpasstrans” postanowili jednak przerwać strajk.

-Wczoraj z nastaniem nocy kierownictwo „Kijewpasstransu” i funkcjonariusze SBU zaczęli „pracować” z robotniczymi aktywistami w poszczególnych przedsiębiorstwach. To przyniosło rezultat. Po takiej „obróbce”, presji ludzie postanowili wrócić do pracy – wyjaśnił w wypowiedzi dla ukraińskiego portalu 112.ua przewodniczący związku zawodowego „Solidarność pracy” Witalij Machińko. Związek ten był głównym organizatorem protestu.

Jak dodał Machińko, w obliczu antypracowniczych represji doszło do zacieśnienia współpracy związkowej. - Zwrócili się do nas przedstawiciele innych niezależnych związków, żebyśmy im pomogli, ponieważ są na nich naciski. Teraz naszym głównym zadaniem jest obronić tych aktywistów robotniczych, którzy nie bali się wystąpić w obronie swoich praw pracowniczych – powiedział lider „Solidarności pracy”.

Przyczyną strajku były zaległości płacowe sięgające września. Według mera Kijowa Witalija Kliczki wynikają one z faktu, że budżet państwa zaledwie w 30 proc. dokonał zwrotu środków za ulgi w przejazdach. Po czwartkowym strajku część zaległości w stosunku do pracowników została uregulowana.

Jacek C. Kamiński

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

20 kwietnia:

1868 - W Warszawie urodził się Adolf Warski, działacz robotniczy, socjalistyczny i komunistyczny, dziennikarz i publicysta; zamordowany w ZSRR poczas czystek stalinowskich.

1919 - Powstała Socjalistyczna Partia Robotnicza Jugosławii.

1937 - W Lwowie urodziła się Krystyna Rodowska, polska poetka, tłumaczka literatury pięknej, krytyk literacki. Tłumaczyła m.in. Nerudę, Paza, Garcię Lorkę, Bretona, Geneta.

1995 - W Belgradzie zmarł Milovan Dżilas, polityk jugosłowiański, pisarz polityczny; bliski współpracownik Tity; od 1953 wiceprezydent Jugosławii; 1954 za krytykę rządów partii komunistycznej pozbawiony stanowisk i kilkakrotnie więziony; autor "Nowej klasy".

1999 - USA: Miała miejsce masakra w szkole średniej Columbine, w wyniku której zginęło 15 osób.

2004 - Jan Guz został przewodniczącym OPZZ.

2008 - Fernando Lugo (APC) wygrał wybory prezydenckie w Paragwaju.

2013 - Giorgio Napolitano jako pierwszy historii prezydent Włoch został wybrany na II kadencję.