Grecja otrzyma znaczącą pomoc finansową od Rosji?

[2015-04-18 13:41:15]

Grecja zamierza być może już w najbliższy wtorek, tj. 21 kwietnia podpisać porozumienie z Rosją w sprawie współpracy energetycznej, dzięki któremu może wkrótce otrzymać do 5 miliardów euro – informuje niemiecki "Der Spiegel". Ma to być zaliczka na poczet zysków, jakie Grecja uzyska z tranzytu gazu planowanego Tureckim Potokiem (Turkish Stream), który ma zastąpić magistralę South Stream. Od budowy tej ostatniej rosyjski koncern Gazprom odstąpił po zablokowaniu projektu przez Komisję Europejską.

"Der Spiegel" powołuje się na informację greckiego tygodnika finansowego "Agora", który twierdzi w najnowszym wydaniu, że dzięki tym pieniądzom z Rosji Ateny będą chciały przedłużyć do czerwca negocjacje z wierzycielami. Zgodnie z ustaleniami eurogrupy z 20 lutego do końca kwietnia Grecja ma uzgodnić z wierzycielami pełną listę „reform”, a jej zatwierdzenie jest warunkiem wypłacenia przez eurogrupę i Międzynarodowy Fundusz Walutowy ostatniej transzy pomocy w wysokości 7,2 mld euro.

W czwartek 16 kwietnia Komisja Europejska poinformowała, że nie jest zadowolona z postępów w negocjacjach z Grecją. Przeważają opinie, że nie dojdzie do porozumienia na spotkaniu eurogrupy 24 kwietnia. W piątek 17 kwietnia rynki finansowe oceniały – za pomocą cen instrumentów ubezpieczających – prawdopodobieństwo bankructwa Grecji na 80 procent.

Rząd w Atenach wcześniej zaprzeczył doniesieniom, jakoby przygotowywał się do ogłoszenia bankructwa i rezygnacji ze spłaty długów, jeśli nie uda mu się osiągnąć porozumienia z pożyczkodawcami.

jkl

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

25 kwietnia:

1921 - Komisja Centralna Związków Zawodowych podjęła uchwałę o zerwaniu stosunków z KPRP i zwalczaniu komunistów w ruchu związkowym.

1947 - Założono Robotniczą Spółdzielnię Wydawniczą „Prasa” .

1974 - W Portugalii postępowi oficerowie skupieni wokół Ruchu Sił Zbrojnych dokonali zamachu stanu, w wyniku którego obalono rządy dyktatorskie (tzw. rewolucja goździków).

1975 - W Portugalii Partia Socjalistyczna wygrała wybory do Zgromadzenia Narodowego.

2004 - Socjaldemokrata Heinz Fischer został prezydentem Austrii.

2005 - Socjaldemokrata Jiří Paroubek został premierem Czech.

2009 - Socjaldemokraci i Zieloni wygrali przedterminowe wybory parlamentarne na Islandii.