Grecja: Negocjacje utknęły z powodu rozbieżności między KE i MFW

[2015-05-05 19:08:49]

Z powodu "poważnych rozbieżności" pomiędzy kredytodawcami Grecji, Komisją Europejską i Międzynarodowym Funduszem Walutowym (MFW), negocjacje ich przedstawicieli z Grecją uległy zahamowaniu - oświadczył rząd w Atenach w wydanym we wtorek 5 maja komunikacie.

Ze względu na to, że "niemożliwa jest zgoda pomiędzy tymi instytucjami, nie można osiągnąć kompromisu" - głosi oświadczenie. Rząd Grecji zaznaczył, że w tej sytuacji odpowiedzialność leży wyłącznie po stronie pożyczkodawców. Zarzucił im, że obierają odmienne strategie: podczas gdy MFW jest bardziej elastyczny w kwestii restrukturyzacji greckiego długu, ale nalega na reformy rynku pracy i systemu emerytalnego, Komisja Europejska sprzeciwia się "wszelkiej restrukturyzacji", ale jest ustępliwsza w kwestii tych surowych reform.

Z kolei minister finansów Francji Michel Sapin, który rozmawiał w Paryżu ze swym greckim odpowiednikiem Janisem Warufakisem, oświadczył po spotkaniu: Jesteśmy w decydującym momencie i mamy możliwość dojścia do dobrego kompromisu.

Warufakis ma jeszcze we wtorek wieczorem rozmawiać z ministrem gospodarki Francji Emmanuelem Macronem. W środę 6 maja udaje się do Włoch, a w piątek - do Hiszpanii.

Od początku roku trwają rozmowy pomiędzy Atenami a Komisją Europejską, Europejskim Bankiem Centralnym (EBC) i MWF w sprawie pakietu reform, jakie Grecja ma uzgodnić i wdrożyć, aby otrzymać kolejną transzę pomocy finansowej. Grecja nie spełnia warunków, które dyktują jej kredytodawcy, a ci przez to nie godzą się na wypłacenie pożyczek.

Kolejne spotkanie ministrów finansów państw strefy euro w sprawie Grecji ma się odbyć w poniedziałek 11 maja. Eksperci reprezentujący Ateny oraz przedstawiciele grupy brukselskiej (czyli KE, MFW i EBC) pracowali przez cały miniony weekend, żeby przybliżyć porozumienie. Do tej pory - mimo postępów - nie ogłoszono jednak przełomu, który pozwoliłby na wypłacenie pieniędzy Grecji.

jkl

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

18 kwietnia:

1904 - Ukazało się pierwsze wydanie francuskiego lewicowego dziennika L'Humanité.

1905 - Pierwsze walki na barykadach prowadzone z policją i wojskiem przez łódzkich robotników.

1937 - Podczas strajku chłopskiego w Racławicach doszło do starć z policją, w wyniku których zginęło trzech chłopów.

1955 - W Princeton zmarł Albert Einstein, genialny fizyk, socjalista.

1970 - W Warszawie zmarł Michał Kalecki, wybitny ekonomista, profesor Zakładu Nauk Ekonomicznych Polskiej Akademii Nauk i Szkoły Głównej Planowania i Statystyki, członek rzeczywisty PAN.

1973 - Ukazało się pierwsze wydanie francuskiego centrolewicowego dziennika Libération.