USA i Rosja podpisały memorandum ws. bezpieczeństwa lotów w Syrii

[2015-10-20 22:02:51]

USA i Rosja podpisały memorandum ws. bezpieczeństwa lotów swoich samolotów w syryjskiej przestrzeni powietrznej - podały we wtorek resorty obrony w Waszyngtonie i Moskwie. Według Pentagonu memorandum wzywa do zachowania przez samoloty bezpiecznego dystansu. Celem porozumienia jest zminimalizowanie ryzyka incydentów w przestrzeni powietrznej Syrii, w której lotnictwo obu krajów prowadzi odrębne operacje wojskowe.

Jak poinformował rzecznik Pentagonu Peter Cook, porozumienie podpisano we wtorek i wchodzi ono w życie po podpisaniu. Zawiera ono konkretne reguły postępowania dla załóg samolotów podczas lotów nad Syrią. Precyzuje, jakich częstotliwości obie strony mają używać do łączności, ustanawia "gorącą linię" na ziemi, a także grupę roboczą do pracy nad kolejnymi tematami. Mówiąc o bezpiecznym dystansie, jaki mają zachować samoloty, Cook nie odpowiedział na pytanie, czy memorandum wymienia konkretną odległość. Zastrzegł też, że porozumienie nie przewiduje wzajemnego dzielenia się przez strony informacjami o celach.

W Moskwie wiceminister obrony Anatolij Antonow poinformował, że memorandum reguluje działania wszystkich samolotów i maszyn bezzałogowych w syryjskiej przestrzeni powietrznej. Po wejściu porozumienia w życie zostaną ustanowione kanały łączności między odpowiednimi organami administracji wojskowej obu krajów, określony zostanie mechanizm współpracy, w tym okazanie pomocy wzajemnej w razie sytuacji kryzysowych - powiedział. Jak dodał, Amerykanie zobowiązali się przekazać te reguły swoim partnerom na terytorium Syrii. Zauważył przy tym, że memorandum ma charakter techniczny, a Rosja nie zmieni swego stanowiska, zgodnie z którym koalicja dowodzona przez USA działa w Syrii bez zgody władz tego kraju i bez odpowiedniej decyzji Rady Bezpieczeństwa ONZ.

Rosja i USA prowadzą równoległe operacje lotnicze w Syrii. Amerykanie od ponad roku atakują – jak deklarują – cele dżihadystów z Państwa Islamskiego (IS) zarówno w Iraku, jak i w Syrii. Rosja, która włączyła się do konfliktu syryjskiego 30 września, deklaruje, że jej lotnictwo również zwalcza IS, ale - jak podają źródła zachodnie - dokonuje nalotów także na pozycje wspieranych przez USA rebeliantów walczących z legalnym rządem prezydenta Baszara el-Asada.

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

25 kwietnia:

1921 - Komisja Centralna Związków Zawodowych podjęła uchwałę o zerwaniu stosunków z KPRP i zwalczaniu komunistów w ruchu związkowym.

1947 - Założono Robotniczą Spółdzielnię Wydawniczą „Prasa” .

1974 - W Portugalii postępowi oficerowie skupieni wokół Ruchu Sił Zbrojnych dokonali zamachu stanu, w wyniku którego obalono rządy dyktatorskie (tzw. rewolucja goździków).

1975 - W Portugalii Partia Socjalistyczna wygrała wybory do Zgromadzenia Narodowego.

2004 - Socjaldemokrata Heinz Fischer został prezydentem Austrii.

2005 - Socjaldemokrata Jiří Paroubek został premierem Czech.

2009 - Socjaldemokraci i Zieloni wygrali przedterminowe wybory parlamentarne na Islandii.