Eurostat: Najwyższa dzietność we Francji, Irlandii i Szwecji

[2016-03-17 01:25:59]

Eurostat przedstawił dane na temat wskaźników dzietności w Unii Europejskiej w 2014 r. Wynika z nich, że w 2014 r. urodziło się w całej UE 5,132 mln dzieci, czyli o 69 tys. więcej niż rok wcześniej. Najwięcej dzieci urodziło się we Francji – 819 300, w Wielkiej Brytanii – 775 900, w Niemczech – 714900 i we Włoszech – 502600.

Kraje UE różnią się bardzo odnośnie poziomu dzietności. Najwyższe wskaźniki dzietności w 2014 roku były we Francji – 2,01, Irlandii – 1,94, Szwecji – 1,88 i Wielkiej Brytanii – 1,81. Najniższe odnotowano w Portugalii – 1,23, w Hiszpanii i w Polsce – po 1,32 oraz we Włoszech i na Słowacji – po 1,37.

W większości krajów nastąpił wzrost dzietności między 2001 i 2014 rokiem. Największy na Łotwie – o 0,43, w Czechach – 0,38, na Słowenii – o 0,37 i na Litwie – o 0,34. Największy spadek odnotowano w Portugalii – o 0,22 i w Luksemburgu – o 0,16. W całej UE nastąpił wzrost o 0,12, a w Polsce o 0,01.

Eurostat przedstawił też dane dotyczące wieku kobiet rodzących pierwsze dziecko. W 2014 r. w całej UE wyniósł on średnio 28,8 lat. Najniższy był w Bułgarii – 25,8, w Rumunii – 26,1, na Łotwie – 26,3, w Estonii – 26,6 I w Polsce – 26,9. Najwyższy we Włoszech – 30,7, w Hiszpanii – 30,6, w Luksemburgu – 30,2i w Grecji – 30,0 lat.

Piotr Szumlewicz

Europejska Wiosna: Razem dla solidarnej Europy!
Warszawa, Kino Wisła, pl. Wilsona
23 czerwca (sobota), godz. 12.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1988 - Zmarł Giuseppe Saragat, włoski polityk socjaldemokratyczny, ekonomista, minister spraw zagranicznych Republiki Włoskiej (1963-1964), prezydent Włoch (1964-1971).

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.