Eurostat: Niskie wydatki publiczne w Polsce

[2016-04-06 13:50:34]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące wydatków publicznych w PKB w krajach należących do Unii Europejskich. Wynika z nich, że średnie wydatki publiczne w UE w 2014 roku wyniosły 48,2% PKB.

Najwyższe wydatki mają Finlandia – 58,1%, Francja – 57,5%, Dania – 56,0%, Belgia – 55,1%, Austria – 52,7%, Szwecja – 51,8%, Portugalia – 51,7%. Najniższe wydatki mają: Litwa – 34,8%, Rumunia – 34,9%, Łotwa – 37,3%, Estonia – 38,0%, Irlandia – 38,3%, Słowacja – 41,6%, Bułgaria i Polska – po 42,1%.

Eurostat przedstawił też dane na temat wydatków krajów członkowskich na zabezpieczenia społeczne. Średnia wszystkich krajów UE wyniosła 19,5% PKB. Najwyższe wydatki na politykę społeczną są w Finlandii – 25,4%, Francji – 24,8%, Danii – 24,5% i Austrii – 21,7%. Najniższe wydatki miały Rumunia – 11,4%, Łotwa i Litwa – po 11,5% i Estonia – 11,8%. Wydatki poniżej średniej unijnej ma też Polska – 16,1%.

Oddzielnie Eurostat przedstawił dane dotyczące wydatków publicznych na służbę zdrowia. Średnia wydatków w UE wyniosła 7,2%. Najwyższe wydatki na zdrowie mają Dania – 8,7%, Finlandia – 8,3% i Francja – 8,2%. Najniższe wydatki na opiekę medyczną ponoszą Słowacja – 1,9%, Cypr – 2,7% i Rumunia – 4,0%. Bardzo mało na zdrowie wydaje też Polska – 4,6%.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 grudnia:

1865 - USA: Po ratyfikowaniu przez stan Georgia XIII Poprawki do Konstytucji formalnie doszło do likwidacji niewolnictwa.

1913 - W Lubece urodził się Willy Brandt (właściwie Karl Herbert Frahm), polityk SPD, kanclerz RFN.

1932 - W Berlinie zmarł Eduard Bernstein, działacz ruchu robotniczego, ideolog niemieckiej socjaldemokracji, twórca rewizjonizmu w ruchu robotniczym.

1936 - Zwycięstwem zakończył się strajk okupacyjny w obronie 220 górników katowickiej kopalni "Eminencja" zagrożonych zwolnieniem.

1938 - Rozpoczęły się wybory do samorządów miejskich, w miastach powyżej 25 tys. mieszkańców listy PPS i Bundu uzyskały 35,8% głosów.

1946 - Urodził się Steve Biko, działacz ruchu przeciw apartheidowi w Republice Południowej Afryki.

1972 - Kolejne wznowienie nalotów amerykańskich w Wietnamie.

1987 - W NRD zniesiono karę śmierci.

1994 - Opozycyjna Bułgarska Partia Socjalistyczna Żana Widenowa wygrała zdecydowanie wybory parlamentarne.

1998 - Kolumbjskie lotnictwo i śmigłowce bojowe prywatnej fimy wojskowej AirScan zaatakowały wioskę Santo Domingo, zabijając jej 18 mieszkanców, w tym siedmioro dzieci.

2005 - W Boliwii Evo Morales wygrał wybory prezydenckie, zdobywając 53,7% głosów.