OECD: Wzrost podatków w krajach afrykańskich

[2016-04-11 15:51:09]

OECD przedstawiło raport na temat obciążeń podatkowych w 2014 roku w części krajów afrykańskich. Organizacja wskazuje, że wzrost obciążeń podatkowych w tej części świata jest kluczem do rozwoju ekonomicznego. Twórcy raportu piszą, że wzrost przychodów podatkowych w krajach afrykańskich odzwierciedla wysiłki na rzecz mobilizacji tamtejszych zasobów krajowych, a także w wyniku reform i modernizacji systemów podatkowych i administracji. Największym motorem wzrostu podatków w ostatnich latach jest wyższe opodatkowanie dochodu, w tym szczególnie opodatkowanie osób prawnych. Nastąpił też jednak wzrost podatku VAT.

Raport dotyczy ośmiu krajów: Kamerunu, Wybrzeża Kości Słoniowej, Mauritius, Maroka, Rwandy, Senegalu, Republiki Południowej Afryki i Tunezji.

Najwyższe obciążenia podatkowe są w Tunezji – 31,3% PKB, w Maroku – 28,5% i w Republice Południowej Afryki – 27,8%, a najniższe w Rwandzie i Kamerunie – po 16,1%. Wszystkie badane kraje mają niższe obciążenia niż średnia rozwiniętych krajów należących do OECD, która wynosi 34,4%.

OECD wskazuje, że łącznie opodatkowanie w tych krajach (wraz ze składkami na ubezpieczenia społeczne) w porównaniu z 2000 rokiem wzrosło. Dotyczy to wszystkich badanych państw, przy czym najwyższy wzrost odnotowano w Tunezji – aż o 6,7 pkt proc. i Republice Południowej Afryki – o 5,4 pkt proc. Najmniej wzrosły podatki w Mauritiusie – o 0,9 pkt proc.

Najwyższe podatki od dochodu i zysku odnotowano w Republice Południowej Afryki – 14,3% PKB, w Tunezji – 9,9% i w Maroku – 8,3%. Najniższe tego rodzaju obciążenia były w Wybrzeżu Kości Słoniowej – 4,2% i w Mauritiusie – 4,8%. Średnia państw należących do OECD wynosi 11,7%.

Najwyższe opodatkowanie dóbr i usług w 2014 roku było w Senegalu – 13,1% PKB, w Mauritiusie – 12,9% i w Republice Południowej Afryki – 11,4%, a najniższe w Rwandzie – 9,0% i w Kamerunie – 9,6%. Średnia OECD wynosi 11,0%.

Szczególnie niskie są natomiast wydatki na zabezpieczenia społeczne. Najwyższe odnotowano w Tunezji – 8,6% PKB, w Maroku – 5,9% i w Wybrzeżu Kości Słoniowej – 2,0%, a najniższe w Republice Południowej Afryki – 0,4% i w Kamerunie – 0,9%. Średnia krajów OECD wynosi 9,1%.

Piotr Szumlewicz

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Spotkania z kandydatami na prezydenta Warszawy: Andrzej Rozenek
Warszawa, ul. Kopernika 36/40 (OPZZ, II piętro, sala im. Wiadernego)
20 września (czwartek), godz. 16.30
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00
Zapraszam

18 września:

1809 - Urodził się Armand Barbès, rewolucjonista francuski. W 1839 raz z Luisem Blanqui stanął na czele krwawo stłumionego powstania w Paryżu.

1919 - Holandia przyznała kobietom prawa wyborcze.

1934 - ZSRR wstąpił do Ligi Narodów.

1981 - We Francji została zniesiona kara śmierci.

1998 - Rozpoczęcie obrad XXXV Kongresu PPS; Piotr Ikonowicz przewodniczącym RN; Jan Mulak Honorowym Przewodniczącym PPS.

2005 - W wyborach parlamentarnych w Niemczech koalicja CDU/CSU zdobyła 35,2% (225 mandatów), SPD - 34,3% (222), FDP - 9,8% (61), Partia Lewicy - 8,7% (54), Zieloni - 8,1% (51).