Eurostat: Olbrzymie różnice w poziomie bezrobocia między regionami

[2016-04-28 16:18:35]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił raport na temat bezrobocia w różnych regionach Unii Europejskiej. Dane dotyczą zeszłego roku. Wynika z nich, że w porównaniu z 2014 r. ponad 60% regionów odnotowało spadek bezrobocia o przynajmniej 0,5 pkt proc.

Z 274 wyróżnionych regionów UE najniższe bezrobocie jest w niemieckich Freiburgu i Niederbayern – po 2,5%, również niemieckich Oberbayern i Oberpfalz – po 2,6%, czeskiej Pradze – 2,8%, niemieckim Trierze – 2,9%, niemieckich Tübingen, Mittelfranken, Unterefranken i Schwaben oraz austriackim Tirolu – po 3,0%.

Najwyższy poziom bezrobocia odnotowano w regionach hiszpańskich i greckich. W pierwszej dziesiątce regionów o najwyższym bezrobociu znalazły się: hiszpańskie Ciudad Autónoma de Melilla – 34,0% i Andaluzja – 31,5%, grecki Dytiki Makedonia – 30,7%, hiszpańskie Canarias i Extremadura – po 29,7%, grecki Dytiki Ellada – 28,5%, hiszpański Ciudad Autónoma de Ceuta – 27,6 grecki Thessalia – 26,9%, hiszpański Castilla-la-Mancha – 26,3% oraz grecki Kentriki Makedonia – 28,9%.

Średnie bezrobocie w UE w zeszłym roku wynosiło 9,4% Tymczasem w 60 regionach bezrobocie wynosiło połowę (4,7%) lub mniej. Dotyczyło to 24 regionów niemieckich, 21 brytyjskich, 5 austriackich, 3 czeskich, po 2 z Belgii, Węgier i Rumunii i jeden z Włoch.

Z drugiej strony 29 regionów w zeszłym roku miało bezrobocie wynoszące co najmniej dwukrotność (18,8%) średniej unijnej. Tak wysokie wskaźniki dotyczyły 11 regionów w Grecji, 10 w Hiszpanii, 4 francuskich departamentów nadmorskich i 4 regionów włoskich.

Eurostat przedstawił też dane dotyczące bezrobocia wśród osób młodych (15-24 lata). Średnia unijna wyniosła w zeszłym roku 20,4%. Tutaj również zdecydowanie najlepiej wypadły regiony niemieckie: Oberbayern – 3,4%, Freiburg – 4,7% i Mittelfranken – 5,2%. Najwyższy poziom bezrobocia u młodych w zeszłym roku był w hiszpańskich regionach Ciudad Autónoma de Ceuta – 79,2% i Ciudad Autónoma de Melilla – 72% oraz włoskiej Calabrii – 65,1%.

Wreszcie Eurostat przedstawił dane dotyczące odsetka osób długotrwale bezrobotnych wśród osób nie posiadających pracy. Średnia dla całej Unii Europejskiej w ubiegłym roku wynosiła 48,3%. Tutaj najlepiej wypadły rumuński Bucaresti – Ilfov – 13,9%, brytyjski Hampshire & Isle of Wight – 15,0% i szwedzki Övre Norrland – 15,3%. Najwyższy odsetek długotrwale bezrobotnych był w greckich regionach Peloponnisos – 77,1%, Attiki – 76,7% i Sterea Ellada – 76,4%.

Piotr Szumlewicz

Spotkania z kandydatami na prezydenta Warszawy: Andrzej Rozenek
Warszawa, ul. Kopernika 36/40 (OPZZ, II piętro, sala im. Wiadernego)
20 września (czwartek), godz. 16.30
Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00
Zapraszam

21 września:

1909 - Urodził się Kwame Nkrumah, polityk ghański, działacz ruchu panafrykańskiego w Europie i USA. Jeden z inicjatorów utworzenia OJA. 1957-60 premier, 1960-66 prezydent Ghany. Realizował koncepcję tzw. socjalizmu afrykańskiego. Obalony przez wojskowych.

1928 - Czterodniowy strajk 10 tysięcy włókniarzy łódzkich przeciwko nowemu regulaminowi pracy; zakończony zwycięstwem.

1976 - USA: Orlando Letelier, minister w rządzie Salvadora Allende, został zabity w Waszyngtonie przez bombę podłożoną przez tajnych agentów Pinocheta.

1997 - W wyborach parlamentarnych w Polsce zwyciężyła AWS - 33,8% (201 mandatów), przed SLD - 27,1% (164), UW - 13,4% (60), PSL - 7,3% (27) i ROP - 5,6% (6). UP, zdobywając 4,74 %, nie weszła do sejmu.