Czechy: Rząd za parytetami na listach wyborczych

[2016-05-29 23:41:34]

Członkowie koalicyjnego, centrolewicowego gabinetu premiera Bohuslava Sobotki poparli projekt zmian w ordynacji wyborczej. Nowe prawo miałoby zapewnić kobietom 40 proc. miejsc na listach komitetów w wyborach parlamentarnych, samorządowych oraz do Parlamentu Europejskiego.

Rząd socjaldemokraty Bohuslava Sobotki ma do końca roku przedstawić całościowy projekt zmian w ordynacji wyborczej. Zagwarantowanie kobietom 40 proc. miejsc na listach komitetów wyborczych ma stanowić jeden z elementów planu rozłożonego na lata 2016-18, który przewiduje zmniejszenie nierówności w reprezentacji mężczyzn i kobiet w czeskiej polityce oraz urzędach państwowych.

Autorzy projektu oparli się na danych, które dowodzą, że udział kobiet w procesach decyzyjnych w Czechach należy do najniższych w Unii Europejskiej. Zajmują one poniżej 20 proc. miejsc w Izbie Deputowanych i Senacie oraz 27 proc. w radach miast i gmin. W zarządach państwowych spółek kobiety to jedynie 12 proc. ich członków, natomiast stanowiska kierownicze jedynie w 9 proc. są zajmowane przez tę płeć.

Ogółem kobiety stanowią 44 proc. aktywnej zawodowo części czeskiego społeczeństwa, 56 proc. wszystkich studentów wyższych uczelni, a także 61 proc. ich absolwentów.

Waldemar Chamala

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

15 grudnia:

1886 - Urodziła się Wanda Krahelska, działaczka PPS, członkini Organizacji Bojowej PPS, współtwórczyni Rady Pomocy Żydom „Żegota”, plastyczka i wydawca

1916 - Urodził się Miguel Arraes, polityk brazylijski, parlamentarzysta. W latach 1993-2005 przewodniczący Brazyliskiej Partii Socjalistycznej. Trzykrotnie wybrany na stanowisko gubernatora stanu Pernambuco.

1935 - Centralny Komitet Wykonawczy podjał decyzję o rozwiązaniu Organizacji Młodzieżowej TUR; młodzi socjaliści zostali oskarżeni przez zachowawcze kierownictwo partii o zbytni radykalizm i sympatie jednolitofrontowe.

1937 - W Hiszpanii siły republikańskie przeszły pod Teruelem do ofensywy w celu odepchnięcia frankistów od Madrytu.

1948 - Początek kongresu zjednoczeniowego PPR i PPS, na ktorym powstała PZPR.

1983 - W Argentynie wydano Dekret o powołaniu Narodowej Komisji ds. Osób Zaginionych (CONADEP). Badała gwałcenie praw człowieka w czasach prawicowej dyktatury wojskowej w latach 1976-83. Udokumentowała 8.960 przypadków "zaginięć".