Eurostat: Najniższe bezrobocie w Czechach i Niemczech

[2016-06-03 20:43:04]

Eurostat przedstawił raport na temat bezrobocia w Unii Europejskiej w kwietniu bieżącego roku. Zgodnie z nim bezrobocie w UE-28 spadło z 9,6% w kwietniu 2015 roku do 8,7% w kwietniu 2016 roku. W marcu bieżącego roku stopa bezrobocia wynosiła 8,8%. Jest to najniższe poziom bezrobocia od kwietnia 2009 r. W strefie euro poziom bezrobocia w kwietniu 2016 roku wynosił 10,2%, a rok wcześniej 11,0%.

Najniższe bezrobocie zanotowano w Czechach – 4,1%, w Niemczech – 4,2%, na Malcie – 4,3% i w Wielkiej Brytanii – 4,9% (dane z lutego 2016 r.). Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 24,2% (dane z lutego), w Hiszpanii – 20,1% i w Chorwacji – 14,6%.

W okresie kwiecień 2015 roku – kwiecień 2016 roku w 25 krajach odnotowano spadek bezrobocia, w 2 stopa bezrobocia wzrosła, a w 1 nie zmieniła się. Największy spadek bezrobocia odnotowano na Cyprze – (z 15,7% do 11,6%), w Bułgarii (z 10,0% do 7,1%) i w Hiszpanii (z 22,7% do 20,1%). Wzrost bezrobocia nastąpił w Estonii (z 6,7% w kwietniu 2015 r. do 6,8% w kwietniu 2016 r.) i na Łotwie (z 9,5% do 9,6%).

Bezrobocie w Polsce spadło z 7,6% w kwietniu 2015 roku do 6,3% w kwietniu 2016 roku.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 20,7% do 18,8%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej jest w Niemczech – 7,0%, n Malcie – 8,9% i w Czechach – 9,5%. Najwięcej bezrobotnych poniżej 25 roku życia jest w Grecji – 51,4% (w lutym) oraz w Hiszpanii – 45,0%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od kwietnia 2015 roku do kwietnia 2016 roku spadło z 9,5% do 8,5%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 9,7% do 9,0%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. W kwietniu roku bezrobocie w USA wyniosło 5,0% (rok wcześniej 5,4%).

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 grudnia:

1865 - USA: Po ratyfikowaniu przez stan Georgia XIII Poprawki do Konstytucji formalnie doszło do likwidacji niewolnictwa.

1913 - W Lubece urodził się Willy Brandt (właściwie Karl Herbert Frahm), polityk SPD, kanclerz RFN.

1932 - W Berlinie zmarł Eduard Bernstein, działacz ruchu robotniczego, ideolog niemieckiej socjaldemokracji, twórca rewizjonizmu w ruchu robotniczym.

1936 - Zwycięstwem zakończył się strajk okupacyjny w obronie 220 górników katowickiej kopalni "Eminencja" zagrożonych zwolnieniem.

1938 - Rozpoczęły się wybory do samorządów miejskich, w miastach powyżej 25 tys. mieszkańców listy PPS i Bundu uzyskały 35,8% głosów.

1946 - Urodził się Steve Biko, działacz ruchu przeciw apartheidowi w Republice Południowej Afryki.

1972 - Kolejne wznowienie nalotów amerykańskich w Wietnamie.

1987 - W NRD zniesiono karę śmierci.

1994 - Opozycyjna Bułgarska Partia Socjalistyczna Żana Widenowa wygrała zdecydowanie wybory parlamentarne.

2005 - W Boliwii Evo Morales wygrał wybory prezydenckie, zdobywając 53,7% głosów.