Anglia: Posłanka zamordowana przez prawicowca

[2016-06-19 00:29:55]

16 czerwca w miejscowości Birstall w Anglii zamordowana została posłanka Partii Pracy Jo Cox. Morderca to 52-letni Thomas Mair, prawicowiec i zwolennik ruchów nacjonalistycznych. Jo Cox została ugodzona kilka razy nożem i zastrzelona na ulicy w pobliżu swojej poradni poselskiej.

Urodzona w 1974 roku Jo Cox była posłanką do Izby Gmin z ramienia Partii Pracy. Reprezentowała okręg wyborczy Born in Batley w hrabstwie West Yorkshire w Północnej Anglii. Przez lata związana była z międzynarodową humanitarną organizacją pozarządową Oxfam i w ostatnim czasie znalazła się w zarządzie jej brytyjskiej filii. Jo Cox była aktywną działaczką na rzecz pomocy uchodźcom, działała w parlamentarnej grupie pomocy dla Syrii. Kierowała związaną z Partią Pracy organizacją kobiecą Labour Women's Network, udzielała się też w organizacjach antyrasistowskich, antywojennych, przeciwko współczesnemu niewolnictwu. Zaangażowana była też między innymi w działania parlamentarnej grupy Labour Friends of Palestine & the Middle East. Opowiadała się za działaniami na rzecz zniesienia blokady Strefy Gazy i broniła działaczy BDS zaangażowanych w kampanię bojkotu Izraela.

Po śmierci Jo, jej okręg wyborczy odwiedzili między innymi premier David Cameron i lider partii Pracy Jeremy Corbyn. Z kondolencjami do jej męża zadzwonił prezydent Stanów Zjednoczonych Barack Obama, który powiedział, że "świat jest lepszy dzięki jej bezinteresownej służbie innym".

Jo Cox osierociła dwójkę dzieci, jedno w wieku 3 lat, drugie w wieku 5 lat.

Bartłomiej Zindulski

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

15 grudnia:

1886 - Urodziła się Wanda Krahelska, działaczka PPS, członkini Organizacji Bojowej PPS, współtwórczyni Rady Pomocy Żydom „Żegota”, plastyczka i wydawca

1916 - Urodził się Miguel Arraes, polityk brazylijski, parlamentarzysta. W latach 1993-2005 przewodniczący Brazyliskiej Partii Socjalistycznej. Trzykrotnie wybrany na stanowisko gubernatora stanu Pernambuco.

1935 - Centralny Komitet Wykonawczy podjał decyzję o rozwiązaniu Organizacji Młodzieżowej TUR; młodzi socjaliści zostali oskarżeni przez zachowawcze kierownictwo partii o zbytni radykalizm i sympatie jednolitofrontowe.

1937 - W Hiszpanii siły republikańskie przeszły pod Teruelem do ofensywy w celu odepchnięcia frankistów od Madrytu.

1948 - Początek kongresu zjednoczeniowego PPR i PPS, na ktorym powstała PZPR.

1983 - W Argentynie wydano Dekret o powołaniu Narodowej Komisji ds. Osób Zaginionych (CONADEP). Badała gwałcenie praw człowieka w czasach prawicowej dyktatury wojskowej w latach 1976-83. Udokumentowała 8.960 przypadków "zaginięć".