Anglia: Posłanka zamordowana przez prawicowca

[2016-06-19 00:29:55]

16 czerwca w miejscowości Birstall w Anglii zamordowana została posłanka Partii Pracy Jo Cox. Morderca to 52-letni Thomas Mair, prawicowiec i zwolennik ruchów nacjonalistycznych. Jo Cox została ugodzona kilka razy nożem i zastrzelona na ulicy w pobliżu swojej poradni poselskiej.

Urodzona w 1974 roku Jo Cox była posłanką do Izby Gmin z ramienia Partii Pracy. Reprezentowała okręg wyborczy Born in Batley w hrabstwie West Yorkshire w Północnej Anglii. Przez lata związana była z międzynarodową humanitarną organizacją pozarządową Oxfam i w ostatnim czasie znalazła się w zarządzie jej brytyjskiej filii. Jo Cox była aktywną działaczką na rzecz pomocy uchodźcom, działała w parlamentarnej grupie pomocy dla Syrii. Kierowała związaną z Partią Pracy organizacją kobiecą Labour Women's Network, udzielała się też w organizacjach antyrasistowskich, antywojennych, przeciwko współczesnemu niewolnictwu. Zaangażowana była też między innymi w działania parlamentarnej grupy Labour Friends of Palestine & the Middle East. Opowiadała się za działaniami na rzecz zniesienia blokady Strefy Gazy i broniła działaczy BDS zaangażowanych w kampanię bojkotu Izraela.

Po śmierci Jo, jej okręg wyborczy odwiedzili między innymi premier David Cameron i lider partii Pracy Jeremy Corbyn. Z kondolencjami do jej męża zadzwonił prezydent Stanów Zjednoczonych Barack Obama, który powiedział, że "świat jest lepszy dzięki jej bezinteresownej służbie innym".

Jo Cox osierociła dwójkę dzieci, jedno w wieku 3 lat, drugie w wieku 5 lat.

Bartłomiej Zindulski

Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmarł Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentujący Partię Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.