1/3 szpitali w krajach Trzeciego Świata nie ma bieżącej wody

[2016-06-23 23:47:05]

Jedna trzecia szpitali w krajach rozwijających się nie ma dostępu do czystej wody bieżącej, co prowadzi m.in. do rozprzestrzeniania się chorób - wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie medycznym "Journal of Surgical Research".

Autorzy raportu przeprowadzili kontrolę w 430 szpitalach i korzystali z danych Banku Światowego i wyników badań z lat 2009-2015. Dostęp do wody stwierdzono w od ok. 20 proc. szpitali w Sierra Leone i Liberii do ok. 90 proc. placówek w Indiach czy Malezji.

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) każdego roku pół miliona noworodków umiera z powodu braku czystej wody i złych warunków sanitarnych w szpitalach. Jedna piąta tych dzieci mogłaby przeżyć, gdyby były one myte czystą wodą i zajmowałyby się nimi osoby, które uprzednio umyłyby ręce mydłem.

Około 650 milionów ludzi, czyli ok. 9 proc. ludności świata, nie ma dostępu do czystej wody - wynika z danych WHO.

Waldemar Chamala

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

14 grudnia:

1852 - Na Curaçao urodził się Daniel De Leon, amerykański socjalista, działacz II Międzynarodówki, przywódca Socjalistycznej Partii Pracy.

1870 - Urodził się Karl Renner, austriacki polityk, socjolog prawa, jeden z teoretyków austromarksizmu; 1918-20 pierwszy kanclerz, 1945-50 prezydent Austrii.

1913 - W Samborze urodził się Artur Sandauer, krytyk literacki, eseista, tłumacz i profesor Uniwersytetu Warszawskiego.