Brytyjczycy zag這sowali za Brexitem

[2016-06-27 00:31:49]

Brexit mo瞠 skutkowa pogorszeniem sytuacji setek tysi璚y migrant闚 w Wielkiej Brytanii, jak te by ciosem w ca造 brytyjski rynek pracy. Niestety w kampanii referendalnej zwyci篹y nacjonalizm, ksenofobia i prymitywny populizm, a w wyniku wyj軼ia z UE sytuacja wi瘯szo軼i Brytyjczyk闚 pogorszy si. Zreszt tu po referendum Nigel Farage z rozbrajaj帷 szczero軼i przyzna, 瞠 w swojej kampanii za Brexitem oszukiwa wyborc闚. Brexit daje jednak Unii szans na krok do przodu. Czas na pog喚bion integracj Unii, wzmocnienie solidarno軼i mi璠zy krajami, wprowadzenie w ca貫j UE podobnych standard闚 socjalnych i podatkowych, r闚nanie w g鏎, a nie w d馧. Pod tym wzgl璠em Brexit warto potraktowa jako szans na budow bardziej socjalnej i solidarnej Unii Europejskiej. Bez Wielkiej Brytanii mo瞠 to by nawet 豉twiejsze.

Piotr Szumlewicz

Brytyjczycy zag這sowali w referendum za opuszczeniem Unii Europejskiej. Jak poda豉 brytyjska komisja wyborcza, za Brexitem w czwartkowym referendum zag這sowa這 51,9 proc. wyborc闚, a 48,1 proc. za pozostaniem we Wsp鏊nocie. Frekwencja w g這sowaniu wynios豉 72,2 proc.

Liderzy instytucji unijnych oczekuj, 瞠 rz康 w Londynie wprowadzi w 篡cie decyzj obywateli Wielkiej Brytanii o wyj軼iu z UE tak szybko jak to mo磧iwe. Wielka Brytania formalnie wci捫 jednak nie uruchomi豉 procedury wyst瘼owania z Unii Europejskiej. Referendum nie jest wi捫帷e i cz窷 komentator闚 twierdzi, 瞠 do Brexitu mo瞠 jeszcze nie doj嗆. Ponadto ju 3 mln ludzi podpisa這 inicjatyw pod powt鏎zeniem referendum.

Z pierwszych komentarzy po referendum wynika te, 瞠 Szkocja i Irlandia P馧nocna b璠 domaga si referendum w sprawie niepodleg這軼i oraz b璠 chcia造 przyst徙i do Unii Europejskiej.

Po og這szeniu oficjalnych wynik闚 w pi徠ek premier David Cameron zapowiedzia, 瞠 poda si do dymisji. Ze stanowiska ma ust徙i do pa寮ziernika.

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Co po turbokapitali幟ie?
Wroc豉w, ul. Ko陶徠aja 31
27 wrze郾ia (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarno嗆 wed逝g kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 wrze郾ia (sobota), godz. 19.00
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

Wi璚ej og這sze...

23 wrze郾ia:

1900 - Rozpocz掖 obrady V Kongres II Mi璠zynarod闚ki, kt鏎y powo豉 Mi璠zynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego sk豉d jako polscy delegaci weszli: B. A. J璠rzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bu貪arii wybuch這 powstanie wrze郾iowe, zainicjowane przez Bu貪arsk Parti Komunistyczn w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukaza si ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmar Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotnik闚 (KOR) og這si swoje powstanie. Za cel postawi sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. W鈔鏚 jego za這篡cieli byli m.in. J.Kuro i J.J.Lipski.

1993 - G鏎nicy likwidowanej kopalni "皋ry" rozpocz瘭i okupacj budynku Pa雟twowej Agencji W璕la Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmar Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentuj帷y Parti Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rz康 N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowa這 ok. 1 mln os鏏.