Brytyjczycy zag這sowali za Brexitem

[2016-06-27 00:31:49]

Brexit mo瞠 skutkowa pogorszeniem sytuacji setek tysi璚y migrant闚 w Wielkiej Brytanii, jak te by ciosem w ca造 brytyjski rynek pracy. Niestety w kampanii referendalnej zwyci篹y nacjonalizm, ksenofobia i prymitywny populizm, a w wyniku wyj軼ia z UE sytuacja wi瘯szo軼i Brytyjczyk闚 pogorszy si. Zreszt tu po referendum Nigel Farage z rozbrajaj帷 szczero軼i przyzna, 瞠 w swojej kampanii za Brexitem oszukiwa wyborc闚. Brexit daje jednak Unii szans na krok do przodu. Czas na pog喚bion integracj Unii, wzmocnienie solidarno軼i mi璠zy krajami, wprowadzenie w ca貫j UE podobnych standard闚 socjalnych i podatkowych, r闚nanie w g鏎, a nie w d馧. Pod tym wzgl璠em Brexit warto potraktowa jako szans na budow bardziej socjalnej i solidarnej Unii Europejskiej. Bez Wielkiej Brytanii mo瞠 to by nawet 豉twiejsze.

Piotr Szumlewicz

Brytyjczycy zag這sowali w referendum za opuszczeniem Unii Europejskiej. Jak poda豉 brytyjska komisja wyborcza, za Brexitem w czwartkowym referendum zag這sowa這 51,9 proc. wyborc闚, a 48,1 proc. za pozostaniem we Wsp鏊nocie. Frekwencja w g這sowaniu wynios豉 72,2 proc.

Liderzy instytucji unijnych oczekuj, 瞠 rz康 w Londynie wprowadzi w 篡cie decyzj obywateli Wielkiej Brytanii o wyj軼iu z UE tak szybko jak to mo磧iwe. Wielka Brytania formalnie wci捫 jednak nie uruchomi豉 procedury wyst瘼owania z Unii Europejskiej. Referendum nie jest wi捫帷e i cz窷 komentator闚 twierdzi, 瞠 do Brexitu mo瞠 jeszcze nie doj嗆. Ponadto ju 3 mln ludzi podpisa這 inicjatyw pod powt鏎zeniem referendum.

Z pierwszych komentarzy po referendum wynika te, 瞠 Szkocja i Irlandia P馧nocna b璠 domaga si referendum w sprawie niepodleg這軼i oraz b璠 chcia造 przyst徙i do Unii Europejskiej.

Po og這szeniu oficjalnych wynik闚 w pi徠ek premier David Cameron zapowiedzia, 瞠 poda si do dymisji. Ze stanowiska ma ust徙i do pa寮ziernika.

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Europejska Wiosna: Razem dla solidarnej Europy!
Warszawa, Kino Wis豉, pl. Wilsona
23 czerwca (sobota), godz. 12.00
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

Wi璚ej og這sze...

22 czerwca:

1848 - W Pary簑 rozpocz窸o si powstanie robotnicze tzw. dni czerwcowe.

1898 - Urodzi si Erich Maria Remarque (w. Erich Paul Remark), niemiecki powie軼iopisarz, autor antywojennej powie軼i „Na zachodzie bez zmian”.

1899 - Urodzi si Micha Kalecki, wybitny ekonomista polski. Cz這nek PAN. Politycznie sympatyzowa z lewic, przed wojn z Komunistyczn Parti Polski.

1905 - Wybuch Powstania 鏚zkiego. Robotnicy buduj barykady i 軼ieraj si z wojskami carskimi. Po stronie powsta鎍闚 walcz bojowcy partii lewicowych. Walki trwaj do 25 czerwca. Ginie kilkaset os鏏, g. cywil闚. Wojska carskie trac kilkudziesi璚iu zabitych

1908 - Na 奸asku Cieszy雟kim powsta這 Stowarzyszenie M這dzie篡 Robotniczej „Si豉”.

1935 - W Warszawie zmar Szymon Askenazy, wybitny historyk zwi您any z centrolewic.

1936 - Komisja Centralna Zwi您k闚 Zawodowych (KCZZ) uchwali豉 protest przeciwko krwawym represjom wobec robotnik闚 i z這篡豉 ho責 poleg造m z r彗 policji.

1937 - W Moskwie aresztowano a nast瘼nie zabito dzia豉cza KPP i redaktora organu prasowego KW Mi璠zynarod闚ki Komunistycznej Maksymiliana Horwitz-Waleckiego.

1961 - Urodzi si Jimmy Sommerville, szkocki piosenkarz, za這篡ciel popularnych w latach 80. zespo堯w Bronski Beat i The Communards, ideowy lewicowiec, znany z walki o prawa gej闚.

1976 - Kanadyjska Izba Gmin znios豉 kar 鄉ierci.

1986 - Hiszpania: Po wyborach parlamentarnych do w豉dzy powr鏂ili socjaldemokraci z PSOE.