Niemcy podnoszą minimalną płacę godzinową do blisko 40 zł

[2016-06-30 13:40:56]

Niemiecka komisja złożona z przedstawicieli pracodawców i pracowników zdecydowała, że od 2017 roku płaca minimalna za godzinę w Niemczech wzrośnie o 0,34 euro – z 8,50 euro (ok. 37,7 zł) o do 8,84 euro (ok. 39,3 zł). Pracownicy, których obowiązuje 40-godzinny tydzień pracy i stawka minimalna, będą zarabiali po podwyżce 1536 euro miesięcznie (ok. 6820 zł), zamiast jak obecnie 1477 euro (ok. 6558 zł).

Komisja decydująca co dwa lata o podwyżce i jej skali składa się z trzech przedstawicieli pracodawców i takiej samej liczby związkowców. Punktem orientacyjnym dla niej jest indeks Federalnego Urzędu Statystycznego, uwzględniający zawierane w Niemczech układy zbiorowe.

Związkowcy domagali się zaokrąglenia stawki do 9 euro, a część ekspertów pracodawców była przeciwna podnoszeniu płacy minimalnej. Ostatecznie obydwie strony zgodziły się na kompromisowe rozwiązanie.

Płaca minimalna w Niemczech została wprowadzona na początku ubiegłego roku. Wprowadzenie płacy minimalnej było jednym z głównych haseł SPD w kampanii przed wyborami do parlamentu na jesieni 2013 roku. Po utworzeniu koalicyjnego rządu CDU/CSU-SPD kanclerz Angeli Merkel socjaldemokraci przeforsowali ten projekt, pomimo sprzeciwu chadeków. Obecnie niemieckie ministerstwo pracy przyznaje, że płaca minimalna działa i przynosi dobre rezultaty. Według ostatnich danych Eurostatu stopa bezrobocia w Niemczech wynosi zaledwie 4,2%.

Piotr Szumlewicz

Debata - Czy możemy pracować krócej?
Piaseczno, "Odjazd", ul. Sienkiewicza 14
28 czerwca (czwartek), godz. 19.30
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

24 czerwca:

1793 - Rewolucyjny Konwent uchwalił konstytucję Republiki Francuskiej gwarantującą po raz pierwszy w historii powszechne prawo wyborcze.

1901 - Otwarto pierwszą wystawę prac Pabla Picassa, hiszpańskiego malarza przez lata związanego z lewicą.

1902 - Urodziła się Lidia Ciołkoszowa, działaczka PPS, historyczka. Żona Adama Ciołkosza. Od 1979 przewodnicząca PPS na obczyźnie, od 1990 honorowa przewodniczaca PPS w kraju.

1905 - W Warszawie PPS zorganizowała powszechny strajk solidarności z robotnikami Łodzi.

1905 - Zmarł Kazimierz Kelles-Krauz, filozof, socjolog, publicysta, pedagog; działacz i teoretyk Związku Zagranicznego Socjalistów Polskich, później Polskiej Partii Socjalistycznej.

1931 - Xiang Zhongfa, chiński działacz komunistyczny i związkowy, stracony przez żołnierzy Kuomintangu.

1944 - Na stacji kolejowej Ryczów k. Wadowic zginął w walce z Niemcami Adam Rysiewicz, sekretarz OKR (WRN) Kraków.

1945 - W Paryżu powstał Komitet Sekcji Odrodzonej PPS.

1957 - Tajni agenci dominikańskiego dyktatora Rafaela Trujillo przeprowadzili nieudany zamach na centrolewicowego prezydenta Wenezueli Rómulo Betancourta, co wywołało międzynarodowy skandal.

1960 - Patrice Lumumba został pierwszym premierem Demokratycznej Republiki Konga.

1999 - Starcia pracowników radomskich zakładów zbrojeniowych Łucznik z policją przed gmachem MON w Warszawie.

2006 - Prezydent Filipin Gloria Macapagal-Arroyo podpisała ustawę znoszącą karę śmierci.

2010 - Julia Gillard została pierwszą kobietą-premierem Australii.