Eurostat: Znowu spadek bezrobocia w UE

[2016-07-03 21:15:34]

Eurostat przedstawił raport na temat bezrobocia w Unii Europejskiej w maju bieżącego roku. Zgodnie z nim bezrobocie w UE-28 spadło z 9,6% w maju 2015 roku do 8,6% w maju 2016 roku. W kwietniu bieżącego roku stopa bezrobocia wynosiła 8,7%. W strefie euro poziom bezrobocia w maju 2016 roku wynosił 10,1%, a rok wcześniej 11,0%.

Najniższe bezrobocie zanotowano w Czechach – 4,0%, na Malcie – 4,1%, w Niemczech – 4,2%, i w Wielkiej Brytanii – 5,0% (dane z marca 2016 r.). Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 24,1% (dane z marca), w Hiszpanii – 19,8% i w Chorwacji – 13,3%.

W okresie maj 2015 rok – maj 2016 rok w 26 krajach odnotowano spadek bezrobocia, w 1 stopa bezrobocia wzrosła, a w 1 nie zmieniła się. Największy spadek bezrobocia odnotowano na Cyprze – (z 15,3% do 12,0%), w Chorwacji (z 16,2% do 13,3%) i w Bułgarii (z 10,0% do 7,3%). Wzrost bezrobocia nastąpił w Austrii (z 5,9% do 6,1%).

Bezrobocie w Polsce spadło z 7,5% w maju 2015 roku do 6,3% w maju 2016 roku.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 20,6% do 18,6%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej jest na Malcie – 6,9%, w Niemczech – 7,2% i w Czechach – 10,2%. Najwięcej bezrobotnych poniżej 25 roku życia jest w Grecji – 50,4% (w marcu) oraz w Hiszpanii – 43,9%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od maja 2015 roku do maja 2016 roku spadło z 9,5% do 8,4%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 9,6% do 8,9%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. W maju bieżącego roku bezrobocie w USA wyniosło 4,7% (rok wcześniej 5,5%).

Piotr Szumlewicz

Spotkania z kandydatami na prezydenta Warszawy: Andrzej Rozenek
Warszawa, ul. Kopernika 36/40 (OPZZ, II piętro, sala im. Wiadernego)
20 września (czwartek), godz. 16.30
Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00
Zapraszam

20 września:

1835 - Rozpoczęło się tzw. powstanie Farrapos – zryw społeczny farmerów i biedoty przeciwko władzom Cesarstwa Brazylii.

1870 - Wojska włoskie zajęły Rzym, stolicę Państwa Kościelnego.

1878 - Urodził się Upton Sinclair, pisarz amerykański o lewicowych poglądach. Autor wstrząsającej powieści "The Jungle" (w Polsce wydana pt. "Grzęzawisko").

1923 - 38 górników zginęło w pożarze w Kopalni Węgla Kamiennego Reden w Dąbrowie Górniczej.

1984 - Argentyna: Zakończyła pracę Narodowa Komisja ds. Osób Zaginionych (CONADEP). Badała gwałcenie praw człowieka w czasach prawicowej dyktatury wojskowej w latach 1976-83. Udokumentowała 8.960 przypadków "zaginięć".

2008 - RPA: Prezydent Thabo Mbeki ogłosił rezygnację ze stanowiska.