Bezrobocie w UE wciąż poniżej 9%

[2016-08-01 23:00:08]

Eurostat przedstawił raport na temat bezrobocia w Unii Europejskiej w czerwcu bieżącego roku. Zgodnie z nim bezrobocie w UE-28 spadło z 9,5% w czerwcu 2015 roku do 8,6% w czerwcu 2016 roku. W maju bieżącego roku stopa bezrobocia również wynosiła 8,6%. W strefie euro poziom bezrobocia w czerwcu 2016 roku wynosił 10,1%, a rok wcześniej 11,0%.

Najniższe bezrobocie zanotowano na Malcie – 4,0%, w Czechach – 4,1% i w Niemczech – 4,2%. Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 23,3% (dane z kwietnia), w Hiszpanii – 19,9% i w Chorwacji – 13,2%.

W okresie czerwiec 2015 rok – czerwiec 2016 rok w 25 krajach odnotowano spadek bezrobocia, w 1 stopa bezrobocia wzrosła, a w 2 nie zmieniła się. Największy spadek bezrobocia odnotowano na Cyprze – (z 15,1 do 11,7%), w Chorwacji (z 16,2% do 13,2%) i w Bułgarii (z 9,7% do 7,2%). Wzrost bezrobocia nastąpił w Austrii (z 5,7% do 6,2%).

Bezrobocie w Polsce spadło z 7,4% w czerwcu 2015 roku do 6,2% w czerwcu 2016 roku.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 20,6% do 18,5%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej jest na Malcie – 6,9% i w Niemczech – 7,2%. Najwięcej bezrobotnych poniżej 25 roku życia jest w Grecji – 47,4% (w kwietniu) oraz w Hiszpanii – 45,8%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od czerwca 2015 roku do czerwca 2016 roku spadło z 9,4% do 8,4%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 9,6% do 8,8%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. W czerwcu bieżącego roku bezrobocie w USA wyniosło 4,9% (rok wcześniej 5,3%).

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 grudnia:

1865 - USA: Po ratyfikowaniu przez stan Georgia XIII Poprawki do Konstytucji formalnie doszło do likwidacji niewolnictwa.

1913 - W Lubece urodził się Willy Brandt (właściwie Karl Herbert Frahm), polityk SPD, kanclerz RFN.

1932 - W Berlinie zmarł Eduard Bernstein, działacz ruchu robotniczego, ideolog niemieckiej socjaldemokracji, twórca rewizjonizmu w ruchu robotniczym.

1933 - Bolesław Bierut został skazany na 7 lat więzienia.

1936 - Zwycięstwem zakończył się strajk okupacyjny w obronie 220 górników katowickiej kopalni "Eminencja" zagrożonych zwolnieniem.

1946 - Urodził się Steve Biko, działacz ruchu przeciw apartheidowi w Republice Południowej Afryki.

1972 - Kolejne wznowienie nalotów amerykańskich w Wietnamie.

1991 - W Dżibuti wojsko otworzyło ogień do zgromadzonego tłumu, w wyniku czego zginęło 59 osób.

1994 - Opozycyjna Bułgarska Partia Socjalistyczna Żana Widenowa wygrała zdecydowanie wybory parlamentarne.

1998 - Kolumbjskie lotnictwo i śmigłowce bojowe prywatnej fimy wojskowej AirScan zaatakowały wioskę Santo Domingo, zabijając jej 18 mieszkanców, w tym siedmioro dzieci.

2005 - W Boliwii Evo Morales wygrał wybory prezydenckie, zdobywając 53,7% głosów.