Niemcy: Wielka demonstracja Kurdów

[2016-09-03 23:19:01]

Dziesiątki tysięcy Kurdów demonstrowało w sobotę w Kolonii.

Protest, który zgromadził około 30 tysięcy osób, wymierzony był przede wszystkim w politykę prezydenta Turcji Recepa Erdogana. Jego działania po nieudanym puczu w lipcu tego roku demonstranci krytykowali jako dyktatorskie. Podobnie określali ataki na kurdyjskie milicje w Syrii. Niektórzy demonstranci powiewali flagami z podobizną Abdullaha Öcalana, więzionego od 1999 roku przywódcy zakazanej Partii Pracujących Kurdystanu (PKK). Jego zdjęcie umieszczono również na scenie.

Demonstrację zorganizowało m.in. zrzeszenie Nav-Dem, uznawane jako organizacja „dachowa" ugrupowań zbliżonych do PKK. Sama PKK jest w Niemczech od 1993 roku zakazana, a jej symbole nie mogą być pokazywane publicznie. Zakaz taki nie obowiązuje jednak w przypadku zdjęć Öcalana.

Przewodniczący partii die Linke Bernd Riexinger, który przemawiał na wiecu (na zdjeciu), domagał się zniesienia zakazu działalności PKK. Błędem jest według niego także izolacja jej przywódcy Öcalana. Zamiast przebywać w więzieniu powinien uczestniczyć w rozmowach z rządem w Ankarze – postulował. „Skandalem” nazwał zabieganie przez niemiecki rząd „o względy” Erdogana, który depcze demokrację i prowadzi wojnę przeciwko własnemu społeczeństwu. Polityk Lewicy opowiadał o swojej podróży do wschodniej Turcji. W Diyarbakir spotkałem matki w żałobie ze zdjęciami swoich 17-, 18-letnich synów i córek, których ciał nie mogły nawet pochować.

WCh

fot. Facebook

Czy jest lewica w Polsce ?
Wrocław, ul. Bogusławskiego 41
29 października (niedziela), godz. 17.00
DZIEŃ SPOTKAŃ Z OKAZJI 100. ROCZNICY REWOLUCJI PAŹDZIERNIKOWEJ
Warszawa, ul. Długa, 29, I piętro, sala 115
4 listopada (sobota), godz. 15.00 - 19.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

24 października:

1929 - Krach na giełdzie nowojorskiej zapoczątkował tzw. wielki kryzys.

1934 - Prezydent RP Ignacy Mościcki wydał rozporządzenie o utworzeniu Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS).

1936 - W Hiszpanii sformowano batalion im. Jarosława Dąbrowskiego pod dowództwem Bolesława (Stanisława) Ulanowskiego.

1942 - Gwardia Ludowa dokonała pierwszego zamachu bombowego na Café Club.

1943 - Oddział GL im. gen. Józefa Bema stoczył całodzienną bitwę z obławą niemiecką w lasach na Diablej Górze na Kielecczyźnie.

1956 - Imre Nagy został premierem Węgier.

1956 - Władysław Gomułka wygłosił przemówienie do kilkuset tysięcy osób podczas wiecu na Placu Defilad w Warszawie.

1970 - Salvador Allende został wybrany prezydentem Chile.

2005 - W Detroit zmarła Rosa Parks, amerykańska działaczka na rzecz praw człowieka, będąca symbolem walki z segregacją rasową.