Niemcy: Niepokojące wyniki wyborów do landtagu Meklemburgii (akt.)

[2016-09-04 20:21:16]

Populistyczno-prawicowa Alternatywa dla Niemiec zdobyła w wyborach w Meklemburgii 20,8 proc. głosów, stając się tam drugą po SPD siłą polityczną.

SPD zdołała utrzymać pozycję lidera, osiągając 30,6 proc. poparcia elektoratu, tracąc 5 punktów procentowych w porównaniu z wyborami w 2011 roku. Drugie miejsce zdobyła AfD z 21,4 proc. głosów, wyprzedzając CDU, która pozyskała tylko 19,0 proc. wyborców (spadek o 4 punktów).

Jednak rządząca w Meklemburgii koalicja SPD/CDU zdołała utrzymać dotychczasową przewagę, zachowując 42 z 71 miejsc w Landtagu.

Lewicowa die Linke zdobyła 13,2 proc. poparcia (-5,3 pkt.), zaś Zieloni jedynie 4,8 proc (-3,9 pkt.). Liberalna FDP z 3,0 proc. poparcia nie osiągnęła wymaganego 5-procentowego progu wyborczego, podobnie jak prawicowo-ekstremistyczna NDP, która miała ten sam wynik (-3 pkt). Na Niemiecką Partię Komunistyczną (DKP) oddało głos zaledwie 0,2 proc. wyborców.

Przewodnicząca AfD Frauke Petry dostrzega w sukcesie swojej partii w tych wyborach przede wszystkim sygnał dla pozostałych frakcji politycznych. Jak podkreśliła, AfD zdołała pozyskać wyborców ze wszystkich partii. Nie ustosunkowała się jednak do faktu, że na partię tę głosowała też część elektoratu NPD.

Wynik wyborczy w Meklemburgii z zadowoleniem przyjął przewodniczący SPD i wicekanclerz Sigmar Gabriel. Jak stwierdził dobry wynik w tym landzie partia zawdzięczenia obecnemu socjaldemokratycznemu premierowi Erwinowi Selleringsowi.

Meklemburgia–Pomorze Przednie jest już dziewiątym krajem związkowym, w którym AfD zdobyła miejsca w landtagu.

WCh

Spontaniczny 1 Maja
Wrocław, ul. Zelwerowicza
1 Maja, godz. 12.00-12.20
1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Młody Karol Marks (reż. Raoul Peck) - pokaz filmu & dyskusja
Kraków. Kino pod Baranami, Rynek Główny 27
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017

26 kwietnia:

1871 - W Warszawie urodził się Feliks Perl, działacz socjalistyczny, poseł PPS, publicysta, 1915-1927 redaktor naczelny "Robotnika".

1920 - W Poznaniu od policyjnych kul zginęło 9 strajkujących kolejarzy, a 30 zostało rannych.

1937 - Wojna hiszpańska: zbombardowanie baskijskiego miasta Guernica przez niemiecki Legion Condor.

1942 - W kopalni Benxihu w okupowanej przez Japończyków Mandżurii doszło do największej w historii katastrofy górniczej, w której zginęło 1549 górników, a 246 zostało rannych.

1981 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji socjalista François Mitterrand zdobył 26% głosów.

1990 - Kandydat w wyborach przezydenckich w Kolumbii z ramienia lewicowej koalicji M-19 Carlos Pizarro został zastrzelony przez prawicowego bojówkarza.

1993 - Na czele rządu Wysp Owczych (autonomicznego terytorium Danii) po raz pierwszy stanęła kobieta, socjaldemokratka Marita Petersen.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów.

2009 - Lewicowy prezydent Ekwadoru Rafael Correa został wybrany na II kadencję.