Niemcy: Niepokojące wyniki wyborów do landtagu Meklemburgii (akt.)

[2016-09-04 20:21:16]

Populistyczno-prawicowa Alternatywa dla Niemiec zdobyła w wyborach w Meklemburgii 20,8 proc. głosów, stając się tam drugą po SPD siłą polityczną.

SPD zdołała utrzymać pozycję lidera, osiągając 30,6 proc. poparcia elektoratu, tracąc 5 punktów procentowych w porównaniu z wyborami w 2011 roku. Drugie miejsce zdobyła AfD z 21,4 proc. głosów, wyprzedzając CDU, która pozyskała tylko 19,0 proc. wyborców (spadek o 4 punktów).

Jednak rządząca w Meklemburgii koalicja SPD/CDU zdołała utrzymać dotychczasową przewagę, zachowując 42 z 71 miejsc w Landtagu.

Lewicowa die Linke zdobyła 13,2 proc. poparcia (-5,3 pkt.), zaś Zieloni jedynie 4,8 proc (-3,9 pkt.). Liberalna FDP z 3,0 proc. poparcia nie osiągnęła wymaganego 5-procentowego progu wyborczego, podobnie jak prawicowo-ekstremistyczna NDP, która miała ten sam wynik (-3 pkt). Na Niemiecką Partię Komunistyczną (DKP) oddało głos zaledwie 0,2 proc. wyborców.

Przewodnicząca AfD Frauke Petry dostrzega w sukcesie swojej partii w tych wyborach przede wszystkim sygnał dla pozostałych frakcji politycznych. Jak podkreśliła, AfD zdołała pozyskać wyborców ze wszystkich partii. Nie ustosunkowała się jednak do faktu, że na partię tę głosowała też część elektoratu NPD.

Wynik wyborczy w Meklemburgii z zadowoleniem przyjął przewodniczący SPD i wicekanclerz Sigmar Gabriel. Jak stwierdził dobry wynik w tym landzie partia zawdzięczenia obecnemu socjaldemokratycznemu premierowi Erwinowi Selleringsowi.

Meklemburgia–Pomorze Przednie jest już dziewiątym krajem związkowym, w którym AfD zdobyła miejsca w landtagu.

WCh

Kolejowi likwidatorzy
Warszawa, Cafe Kryzys, ul. Wilcza 30
27 sierpnia (niedziela), godz. 18.00-19.30
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 sierpnia:

1818 - Urodził się Johann Eccarius, krawiec i publicysta niemiecki, sekretarz generalny Międzynarodowego Stowarzyszenia Robotników.

1909 - USA: Podczas strajku w McKees Rock w Pensylwanii szeryf strzelał do zwiazkowców z IWW, rozpoczynając strzelaninę w której sam zginął. Dalsze starcia doprowadziły do śmierci 11 osób.

1927 - USA: Niccola Sacco i Bartolomeo Vanzetti, działacze anarchistyczni straceni w Bostonie po procesie poszlakowym w sprawie napadu i zabójstwa konwojenta. Egzekucji towarzyszyły liczne protesty związkowe.

1944 - Poległ Włodzimierz Miszewski, szef wyszkolenia bojowego zgrupowania warszawskiego Gwardii Ludowej PPS-WRN, późniejszy komendant zgrupowania warszawskiego Organizacji Wojskowej Pogotowia Powstańczego Socjalistów.