Bezrobocie w UE najniższe na Malcie, w Czechach i w Niemczech

[2016-09-07 16:52:32]

Eurostat przedstawił raport na temat bezrobocia w Unii Europejskiej w lipcu bieżącego roku. Zgodnie z nim bezrobocie w UE-28 spadło z 9,4% w lipcu 2015 roku do 8,6% w lipcu 2016 roku. W czerwcu bieżącego roku stopa bezrobocia również wynosiła 8,6%. W strefie euro poziom bezrobocia w lipcu 2016 roku wynosił 10,1%, a rok wcześniej 10,8%.

Najniższe bezrobocie zanotowano na Malcie – 3,9% oraz w Czechach i w Niemczech – po 4,2%. Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 23,5% (dane z maja), w Hiszpanii – 19,9% i w Chorwacji – 13,2%.

W okresie lipiec 2015 rok – lipiec 2016 rok w 24 krajach odnotowano spadek bezrobocia, w 3 stopa bezrobocia wzrosła, a w 1 nie zmieniła się. Największy spadek bezrobocia odnotowano na Cyprze – (z 15,0 do 11,6%), w Chorwacji (z 16,5% do 13,2%) i w Hiszpanii (z 21,9% do 19,6%). Wzrost bezrobocia nastąpił w Estonii (z 6,1% w czerwcu 2015 r. do 7,0% w czerwcu 2016 r.), w Austrii (z 5,7% do 6,0%) i w Belgii – z 8,1% do 8,3%).

Bezrobocie w Polsce spadło z 7,4% w lipcu 2015 roku do 6,1% w lipcu 2016 roku.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 20,2% do 18,8%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej jest na Malcie – 7,1% i w Niemczech – 7,2%. Najwięcej bezrobotnych poniżej 25 roku życia jest w Grecji – 50,3% (w maju) oraz w Hiszpanii – 43,9%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od lipca 2015 roku do lipca 2016 roku spadło z 9,3% do 8,4%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 9,5% do 8,8%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. W lipcu bieżącego roku bezrobocie w USA wyniosło 4,9% (rok wcześniej 5,3%).

Piotr Szumlewicz

Spotkania z kandydatami na prezydenta Warszawy: Andrzej Rozenek
Warszawa, ul. Kopernika 36/40 (OPZZ, II piętro, sala im. Wiadernego)
20 września (czwartek), godz. 16.30
Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00
Zapraszam

20 września:

1835 - Rozpoczęło się tzw. powstanie Farrapos – zryw społeczny farmerów i biedoty przeciwko władzom Cesarstwa Brazylii.

1870 - Wojska włoskie zajęły Rzym, stolicę Państwa Kościelnego.

1878 - Urodził się Upton Sinclair, pisarz amerykański o lewicowych poglądach. Autor wstrząsającej powieści "The Jungle" (w Polsce wydana pt. "Grzęzawisko").

1923 - 38 górników zginęło w pożarze w Kopalni Węgla Kamiennego Reden w Dąbrowie Górniczej.

1984 - Argentyna: Zakończyła pracę Narodowa Komisja ds. Osób Zaginionych (CONADEP). Badała gwałcenie praw człowieka w czasach prawicowej dyktatury wojskowej w latach 1976-83. Udokumentowała 8.960 przypadków "zaginięć".

2008 - RPA: Prezydent Thabo Mbeki ogłosił rezygnację ze stanowiska.