Dziesiąty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-09-09 16:07:21]

Dziesiąty numer "Tygodnika Faktycznie" to m.in. felieton o groźbach PiS pod adresem Trybunału Konstytucyjnego, które – gdy zostaną zrealizowane – będą faktycznym zamachem stanu. Czy można jeszcze zapobiec kroczącemu z wolna przewrotowi w Polsce?

Obecne wydanie zawiera także obszerny wywiad z Robertem Biedroniem, prezydentem Słupska- jak widzi on zadania lewicy w Polsce i Europie. Czy Biedroń – cieszący się wielką osobistą popularnością - pomoże uratować Polskę przed osunięciem się w przepaść sytemu autorytarnego? W "Tygodniku" znajdziemy także rozmowę z Tomaszem Kalitą, byłym rzecznikiem SLD o jego chorobie, światopoglądzie i walce o legalizację oleju konopnego jako lekarstwa.

W tym numerze felietonista Piotr Szumlewicz proponuje jak ograniczyć pracę w niedzielę bez wprowadzania zakazu takiej pracy.

Obecne wydanie to także tekst o prawdziwym obliczu nowej katolickiej świętej – Matki Teresy z Kalkuty oraz – w dziale reportażu społecznego – dzieje firmy i rodziny zniszczonej przez nieuczciwych kontrahentów przy obojętności państwa.

W numerze 10 znajdziemy także opowieść o środowisku, które opiekuje się grobami polskich i radzieckich żołnierzy. W dziele historycznym m.in. cykl o historii terroryzmu anarchistycznego na przełomie XIX i XX wieku oraz felieton - spowiedź publiczną dawnego „żołnierza wyklętego”

Agnieszka Mrozik

Europejska Wiosna: Razem dla solidarnej Europy!
Warszawa, Kino Wisła, pl. Wilsona
23 czerwca (sobota), godz. 12.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 czerwca:

1818 - W Krakowie odbył się uroczysty pogrzeb Tadeusza Kościuszki, przywódcy Insurekcji.

1937 - Decyzją Sztabu Generalnego Hiszpańskiej Armii Ludowej utworzono 150 Brygadę Międzynarodową im. Jarosława Dąbrowskiego, przekształconą następnie w XIII Brygadę Międzynarodową.

1944 - 5 Brygada AK Z. Szendzielarza "Łupaszki" zabiła w zamieszkanej gł. przez Litwinów wsi Dubinki 27 cywilów, w tym kobiety i dzieci.

1950 - Szwajcarskie Zgromadzenie Federalne odmówiło przyznania praw wyborczych kobietom.

1956 - W Egipcie kobiety uzyskały czynne i bierne prawa wyborcze.

1996 - Zmarł Andreas Papandreu, grecki polityk, przywódca socjaldemokratycznej partii PASOK. Stał na czele trzech rządów.

2013 - Opozycyjna lewicowa koalicja wygrała wybory parlamentarne w Albanii.