Dziesiąty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-09-09 16:07:21]

Dziesiąty numer "Tygodnika Faktycznie" to m.in. felieton o groźbach PiS pod adresem Trybunału Konstytucyjnego, które – gdy zostaną zrealizowane – będą faktycznym zamachem stanu. Czy można jeszcze zapobiec kroczącemu z wolna przewrotowi w Polsce?

Obecne wydanie zawiera także obszerny wywiad z Robertem Biedroniem, prezydentem Słupska- jak widzi on zadania lewicy w Polsce i Europie. Czy Biedroń – cieszący się wielką osobistą popularnością - pomoże uratować Polskę przed osunięciem się w przepaść sytemu autorytarnego? W "Tygodniku" znajdziemy także rozmowę z Tomaszem Kalitą, byłym rzecznikiem SLD o jego chorobie, światopoglądzie i walce o legalizację oleju konopnego jako lekarstwa.

W tym numerze felietonista Piotr Szumlewicz proponuje jak ograniczyć pracę w niedzielę bez wprowadzania zakazu takiej pracy.

Obecne wydanie to także tekst o prawdziwym obliczu nowej katolickiej świętej – Matki Teresy z Kalkuty oraz – w dziale reportażu społecznego – dzieje firmy i rodziny zniszczonej przez nieuczciwych kontrahentów przy obojętności państwa.

W numerze 10 znajdziemy także opowieść o środowisku, które opiekuje się grobami polskich i radzieckich żołnierzy. W dziele historycznym m.in. cykl o historii terroryzmu anarchistycznego na przełomie XIX i XX wieku oraz felieton - spowiedź publiczną dawnego „żołnierza wyklętego”

Agnieszka Mrozik

Spotkania z kandydatami na prezydenta Warszawy: Andrzej Rozenek
Warszawa, ul. Kopernika 36/40 (OPZZ, II piętro, sala im. Wiadernego)
20 września (czwartek), godz. 16.30
Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00
Zapraszam

20 września:

1835 - Rozpoczęło się tzw. powstanie Farrapos – zryw społeczny farmerów i biedoty przeciwko władzom Cesarstwa Brazylii.

1870 - Wojska włoskie zajęły Rzym, stolicę Państwa Kościelnego.

1878 - Urodził się Upton Sinclair, pisarz amerykański o lewicowych poglądach. Autor wstrząsającej powieści "The Jungle" (w Polsce wydana pt. "Grzęzawisko").

1923 - 38 górników zginęło w pożarze w Kopalni Węgla Kamiennego Reden w Dąbrowie Górniczej.

1984 - Argentyna: Zakończyła pracę Narodowa Komisja ds. Osób Zaginionych (CONADEP). Badała gwałcenie praw człowieka w czasach prawicowej dyktatury wojskowej w latach 1976-83. Udokumentowała 8.960 przypadków "zaginięć".

2008 - RPA: Prezydent Thabo Mbeki ogłosił rezygnację ze stanowiska.