Nowy numer "Tygodnika Faktycznie" już w kioskach!

[2016-09-15 23:58:02]

W 11 numerze "Tygodnika Faktycznie" m.in. znajdziemy znakomitą recenzję filmu „Smoleńsk” autorstwa Anny Dryjańskiej. Kinowy wymiar „religii smoleńskiej” jest także pretekstem do rozważań nad dziejami wielkich kłamstw i mistyfikacji, które wpłynęły na losy Europy i świata (m.in. słynna Donacja Konstantyna). Ten numer zawiera także analizę prób osłabiania Unii Europejskiej przez Orbana i Kaczyńskiego.

W numerze także o bezdrożach ideowych i politycznych, na jakie trafił związek zawodowy „Solidarność”, oraz o działaniach i dylematach partii Razem (wywiad).

Tygodnik porusza również bulwersującą sprawę nielegalnych ekshumacji oraz handlu grobami na jednym z warszawskich cmentarzy kościelnych.

Dział historyczny to m.in. smutne dzieje Władysława Warneńczyka, którego posłuszeństwo Kościołowi doprowadziło do politycznej i osobistej katastrofy. Tygodnik angażuje się także w próbę wyjaśnienia, na ile przedwojenny ONR był agenturą III Rzeszy.

TF publikuje także korespondencję własną z Wielkiej Brytanii na temat rosnącej nagonki na cudzoziemców, fali rasizmu i zagubionych polskich emigrantach.

W dziale światopoglądowym TF pisze o medialnych przyczynach popularności papieża Franciszka oraz problemami kościelnych ideologów w zaakceptowaniu starań o prawa zwierząt.

Agnieszka Mrozik

Europejska Wiosna: Razem dla solidarnej Europy!
Warszawa, Kino Wisła, pl. Wilsona
23 czerwca (sobota), godz. 12.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 czerwca:

1818 - W Krakowie odbył się uroczysty pogrzeb Tadeusza Kościuszki, przywódcy Insurekcji.

1937 - Decyzją Sztabu Generalnego Hiszpańskiej Armii Ludowej utworzono 150 Brygadę Międzynarodową im. Jarosława Dąbrowskiego, przekształconą następnie w XIII Brygadę Międzynarodową.

1944 - 5 Brygada AK Z. Szendzielarza "Łupaszki" zabiła w zamieszkanej gł. przez Litwinów wsi Dubinki 27 cywilów, w tym kobiety i dzieci.

1950 - Szwajcarskie Zgromadzenie Federalne odmówiło przyznania praw wyborczych kobietom.

1956 - W Egipcie kobiety uzyskały czynne i bierne prawa wyborcze.

1996 - Zmarł Andreas Papandreu, grecki polityk, przywódca socjaldemokratycznej partii PASOK. Stał na czele trzech rządów.

2013 - Opozycyjna lewicowa koalicja wygrała wybory parlamentarne w Albanii.