Dwunasty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-09-22 21:23:05]

W dwunastym numerze „Tygodnika Faktycznie” tekst o PiS-owskich próbach stworzenia w Polsce nowego człowieka posmoleńskiego. Środkami do tego celu są m.in. polityczne ingerencje w kulturę, media i edukację.

Nowe wydanie TF przynosi też reportaż na temat działalności pseudospołecznika manipulującego politykami prawicy i duchownymi. To m.in. kreator politycznej kariery córki generała Andersa.

Wśród reportaży można znaleźć materiał o tworzeniu w Aleksandrowie Łódzkim niezależnego od miejscowej kurii ekumenicznego ośrodka religijnego i kulturalnego. Rzecz bez precedensu we współczesnej Polsce, zważywszy, że twórcą jest ksiądz katolicki będący w jawnym konflikcie z Kościołem, a wspiera go miejscowy samorząd i spora część mieszkańców.

Numer zawiera także wywiady – z prof. Marianem Szamanowiczem, twórcą metody in vitro w Polsce oraz Łukaszem Drozdą, autorem książki „Lewactwo. Historia dyskursu o polskiej lewicy radykalnej”.

Ponadto tygodnik po raz kolejny publikuje dział recenzji (książkowych i filmowych), obszerny materiał z okazji Światowego Dnia Biseksualizmu, dział sportowy, oraz słynny już w niektórych kręgach dział historyczny – tym razem o niezwykłym działaczu lewicy Konstantym Jagielle, bohaterze z Auschwitz, bydgoskiej krwawej niedzieli z września 1939 r., oraz okolicznościach powstania Radia Maryja.

Dział światopoglądowy zawiera m.in. tekst poświęcony krytyce mentalności rynkowej, która prowadzi do dewastacji przyrody oraz rozważania wokół kwestii przemian światopoglądowych (lub ich braku) u ludzi skonfrontowanych z poważną chorobą lub rychłą perspektywą własnej śmierci.

Piotr Szumlewicz

Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmarł Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentujący Partię Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.