ZKDP: "Fakt' przed "Gazetą Wyborczą" i "Super Expressem"

[2016-09-25 13:21:24]

Związek Kontroli Dystrybucji Prasy podał dane na temat sprzedaży polskich dzienników w maju bieżącego roku.

Pierwsze miejsce zajmuje „Fakt”, którego sprzedaż w lipcu 2016 r. wyniosła 266.363 egzemplarzy, czyli o prawie 4 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o prawie 31 tys. mniej niż rok wcześniej.

Sprzedaż zajmującej drugie miejsce w rankingu „Gazety Wyborczej” wyniosła w lipcu 2016 r. 142.182 egzemplarzy, czyli o prawie 9 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o prawie 11 tys. mniej niż rok wcześniej.

Na trzecim miejscu jest „Super Express”, który zanotował sprzedaż na poziomie 136.316 egzemplarzy, czyli o prawie 8 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o ponad 5 tys. mniej niż rok wcześniej.

Na czwartym miejscu jest „Rzeczpospolita” – 54.022 (minimalnie mniej niż miesiąc wcześniej i ponad 1 tys. mniej niż rok wcześniej)

Dalsze miejsca zajmują: „Dziennik Gazeta Prawna” – 40.217 (minimalnie mniej niż miesiąc wcześniej i minimalnie więcej niż rok wcześniej), „Przegląd Sportowy” – 31.340 (o ponad 3 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o ponad 3 tys. mniej niż rok wcześniej), „Gazeta Polska Codziennie” – 19.153 (o prawie 1 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o ponad 1 tys. więcej niż rok wcześniej), „Puls Biznesu” – 10.107 (minimalnie mniej niż miesiąc wcześniej i minimalnie mniej niż rok wcześniej), „Parkiet. Gazeta Giełdy” – 4.632 (minimalnie więcej niż miesiąc wcześniej i minimalnie więcej niż rok wcześniej).

Piotr Szumlewicz

Europejska Wiosna: Razem dla solidarnej Europy!
Warszawa, Kino Wisła, pl. Wilsona
23 czerwca (sobota), godz. 12.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

22 czerwca:

1848 - W Paryżu rozpoczęło się powstanie robotnicze tzw. dni czerwcowe.

1898 - Urodził się Erich Maria Remarque (wł. Erich Paul Remark), niemiecki powieściopisarz, autor antywojennej powieści „Na zachodzie bez zmian”.

1899 - Urodził się Michał Kalecki, wybitny ekonomista polski. Członek PAN. Politycznie sympatyzował z lewicą, przed wojną z Komunistyczną Partią Polski.

1905 - Wybuch Powstania Łódzkiego. Robotnicy budują barykady i ścierają się z wojskami carskimi. Po stronie powstańców walczą bojowcy partii lewicowych. Walki trwają do 25 czerwca. Ginie kilkaset osób, gł. cywilów. Wojska carskie tracą kilkudziesięciu zabitych

1908 - Na Ślasku Cieszyńskim powstało Stowarzyszenie Młodzieży Robotniczej „Siła”.

1935 - W Warszawie zmarł Szymon Askenazy, wybitny historyk związany z centrolewicą.

1936 - Komisja Centralna Związków Zawodowych (KCZZ) uchwaliła protest przeciwko krwawym represjom wobec robotników i złożyła hołd poległym z rąk policji.

1937 - W Moskwie aresztowano a następnie zabito działacza KPP i redaktora organu prasowego KW Międzynarodówki Komunistycznej Maksymiliana Horwitz-Waleckiego.

1961 - Urodził się Jimmy Sommerville, szkocki piosenkarz, założyciel popularnych w latach 80. zespołów Bronski Beat i The Communards, ideowy lewicowiec, znany z walki o prawa gejów.

1976 - Kanadyjska Izba Gmin zniosła karę śmierci.

1986 - Hiszpania: Po wyborach parlamentarnych do władzy powrócili socjaldemokraci z PSOE.