ZKDP: "Fakt' przed "Gazetą Wyborczą" i "Super Expressem"

[2016-09-25 13:21:24]

Związek Kontroli Dystrybucji Prasy podał dane na temat sprzedaży polskich dzienników w maju bieżącego roku.

Pierwsze miejsce zajmuje „Fakt”, którego sprzedaż w lipcu 2016 r. wyniosła 266.363 egzemplarzy, czyli o prawie 4 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o prawie 31 tys. mniej niż rok wcześniej.

Sprzedaż zajmującej drugie miejsce w rankingu „Gazety Wyborczej” wyniosła w lipcu 2016 r. 142.182 egzemplarzy, czyli o prawie 9 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o prawie 11 tys. mniej niż rok wcześniej.

Na trzecim miejscu jest „Super Express”, który zanotował sprzedaż na poziomie 136.316 egzemplarzy, czyli o prawie 8 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o ponad 5 tys. mniej niż rok wcześniej.

Na czwartym miejscu jest „Rzeczpospolita” – 54.022 (minimalnie mniej niż miesiąc wcześniej i ponad 1 tys. mniej niż rok wcześniej)

Dalsze miejsca zajmują: „Dziennik Gazeta Prawna” – 40.217 (minimalnie mniej niż miesiąc wcześniej i minimalnie więcej niż rok wcześniej), „Przegląd Sportowy” – 31.340 (o ponad 3 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o ponad 3 tys. mniej niż rok wcześniej), „Gazeta Polska Codziennie” – 19.153 (o prawie 1 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o ponad 1 tys. więcej niż rok wcześniej), „Puls Biznesu” – 10.107 (minimalnie mniej niż miesiąc wcześniej i minimalnie mniej niż rok wcześniej), „Parkiet. Gazeta Giełdy” – 4.632 (minimalnie więcej niż miesiąc wcześniej i minimalnie więcej niż rok wcześniej).

Piotr Szumlewicz

Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmarł Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentujący Partię Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.