ZKDP: Wzrost sprzedaży "Polityki", "Newsweeka" i "Tygodnika Powszechnego"

[2016-09-26 22:36:49]

Związek Kontroli Dystrybucji Prasy przedstawił dane o sprzedaży tygodników w lipcu bieżącego roku. Wynika z nich, że pierwsze miejsce zajmuje „Gość Niedzielny”, który wyprzedza „Politykę” i „Newsweeka”.

Na pierwszym miejscu jest „Gość Niedzielny”, którego sprzedaż w lipcu 2016 r. wyniosła 125.289 egzemplarzy, czyli o blisko 2 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i ponad 1 tys. więcej niż rok wcześniej.

Na drugim miejscu jest „Polityka”, której sprzedaż wyniosła 123.686 egzemplarzy, czyli o ponad 7 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o ponad 6 tys. więcej niż rok wcześniej.

Trzecie miejsce zajmuje „Newsweek”, której sprzedaż wyniosła 118.812 egzemplarzy, czyli o ponad 11 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i minimalnie więcej niż rok wcześniej.

Czwarte miejsce zajmuje „W Sieci” ze sprzedażą 70.819, czyli o prawie 1 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o prawie 4 tys. mniej niż rok wcześniej.

Na piątym miejscu jest „Tygodnik Do Rzeczy” – 50.284, czyli minimalnie więcej niż miesiąc wcześniej i o ponad 9 tys. mniej niż rok wcześniej.

Kolejne miejsca zajęły: „Gazeta Polska” – 31.586 (o ponad 2 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o prawie 3 tys. mniej niż rok wcześniej), „Wprost” – 24.595 (o ponad 1 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o prawie 13 tys. mniej niż rok wcześniej), „Tygodnik Powszechny” – 21.220 (o ponad 2 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o prawie 4 tys. więcej niż rok wcześniej), „Przegląd” – 17.016 (o prawie 1 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o prawie 1 tys. mniej niż rok wcześniej).

ZKDP podał też dane odnośnie sprzedaży tygodnika „Angora” zamieszczającego przedruki z prasy polskiej. Zgodnie z nimi „Angora” sprzedała w lipcu 2016 r. 283.847 egzemplarzy (o prawie 13 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o ponad 10 tys. mniej niż rok wcześniej).

Piotr Szumlewicz

Debata - Czy możemy pracować krócej?
Piaseczno, "Odjazd", ul. Sienkiewicza 14
28 czerwca (czwartek), godz. 19.30
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

24 czerwca:

1793 - Rewolucyjny Konwent uchwalił konstytucję Republiki Francuskiej gwarantującą po raz pierwszy w historii powszechne prawo wyborcze.

1901 - Otwarto pierwszą wystawę prac Pabla Picassa, hiszpańskiego malarza przez lata związanego z lewicą.

1902 - Urodziła się Lidia Ciołkoszowa, działaczka PPS, historyczka. Żona Adama Ciołkosza. Od 1979 przewodnicząca PPS na obczyźnie, od 1990 honorowa przewodniczaca PPS w kraju.

1905 - W Warszawie PPS zorganizowała powszechny strajk solidarności z robotnikami Łodzi.

1905 - Zmarł Kazimierz Kelles-Krauz, filozof, socjolog, publicysta, pedagog; działacz i teoretyk Związku Zagranicznego Socjalistów Polskich, później Polskiej Partii Socjalistycznej.

1931 - Xiang Zhongfa, chiński działacz komunistyczny i związkowy, stracony przez żołnierzy Kuomintangu.

1944 - Na stacji kolejowej Ryczów k. Wadowic zginął w walce z Niemcami Adam Rysiewicz, sekretarz OKR (WRN) Kraków.

1945 - W Paryżu powstał Komitet Sekcji Odrodzonej PPS.

1957 - Tajni agenci dominikańskiego dyktatora Rafaela Trujillo przeprowadzili nieudany zamach na centrolewicowego prezydenta Wenezueli Rómulo Betancourta, co wywołało międzynarodowy skandal.

1960 - Patrice Lumumba został pierwszym premierem Demokratycznej Republiki Konga.

1999 - Starcia pracowników radomskich zakładów zbrojeniowych Łucznik z policją przed gmachem MON w Warszawie.

2006 - Prezydent Filipin Gloria Macapagal-Arroyo podpisała ustawę znoszącą karę śmierci.

2010 - Julia Gillard została pierwszą kobietą-premierem Australii.