ZKDP: Wzrost sprzedaży "Polityki", "Newsweeka" i "Tygodnika Powszechnego"

[2016-09-26 22:36:49]

Związek Kontroli Dystrybucji Prasy przedstawił dane o sprzedaży tygodników w lipcu bieżącego roku. Wynika z nich, że pierwsze miejsce zajmuje „Gość Niedzielny”, który wyprzedza „Politykę” i „Newsweeka”.

Na pierwszym miejscu jest „Gość Niedzielny”, którego sprzedaż w lipcu 2016 r. wyniosła 125.289 egzemplarzy, czyli o blisko 2 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i ponad 1 tys. więcej niż rok wcześniej.

Na drugim miejscu jest „Polityka”, której sprzedaż wyniosła 123.686 egzemplarzy, czyli o ponad 7 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o ponad 6 tys. więcej niż rok wcześniej.

Trzecie miejsce zajmuje „Newsweek”, której sprzedaż wyniosła 118.812 egzemplarzy, czyli o ponad 11 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i minimalnie więcej niż rok wcześniej.

Czwarte miejsce zajmuje „W Sieci” ze sprzedażą 70.819, czyli o prawie 1 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o prawie 4 tys. mniej niż rok wcześniej.

Na piątym miejscu jest „Tygodnik Do Rzeczy” – 50.284, czyli minimalnie więcej niż miesiąc wcześniej i o ponad 9 tys. mniej niż rok wcześniej.

Kolejne miejsca zajęły: „Gazeta Polska” – 31.586 (o ponad 2 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o prawie 3 tys. mniej niż rok wcześniej), „Wprost” – 24.595 (o ponad 1 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o prawie 13 tys. mniej niż rok wcześniej), „Tygodnik Powszechny” – 21.220 (o ponad 2 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o prawie 4 tys. więcej niż rok wcześniej), „Przegląd” – 17.016 (o prawie 1 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o prawie 1 tys. mniej niż rok wcześniej).

ZKDP podał też dane odnośnie sprzedaży tygodnika „Angora” zamieszczającego przedruki z prasy polskiej. Zgodnie z nimi „Angora” sprzedała w lipcu 2016 r. 283.847 egzemplarzy (o prawie 13 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o ponad 10 tys. mniej niż rok wcześniej).

Piotr Szumlewicz

Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

24 września:

1856 - Urodził się Ludwik Waryński, działacz i ideolog polskiego ruchu socjalistycznego, publicysta. Współtwórca pierwszych kółek socjalistycznych w Królestwie Polskim oraz kas oporu. Współtwórca I Proletariatu.

1922 - W wyborach do Sejmu Śląskiego I kadencji PPS uzyskała 17 proc. głosów.

1927 - Sąd Partyjny PPS wykluczył Jędrzeja Moraczewskiego z partii za jego udział w rządzie Józefa Piłsudskiego.

1938 - Rada Naczelna PPS skrytykowała politykę rządu polskiego względem Czechosłowacji.

2004 - Zmarła Françoise Sagan, francuska pisarka, uznawana za jedną z największych postaci francuskiej literatury powojennej.

2005 - W wypadku samochodowym zginął Daniel Podrzycki. W latach 1989-92 działacz i współzałożyciel NSZZ "Solidarność 80". Założyciel Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień 80" oraz Polskiej Partii Pracy i ich długoletni przewodniczący.