GUS: Stopa bezrobocia w sierpniu spadła do 8,5%

[2016-09-26 22:37:44]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w sierpniu 2016 r. Wynika z nich, że pod koniec sierpnia stopa bezrobocia wyniosła 8,5% i w porównaniu do sierpnia 2015 r. spadła o 1,4 pkt. proc., a w porównaniu do lipca 2016 r. o 0,1 pkt proc.

W urzędach pracy na koniec sierpniu zarejestrowanych było 1347 tys. bezrobotnych, czyli o 217 tys. mniej niż rok wcześniej i o 15 tys. więcej osób niż miesiąc wcześniej.

Z ogólnej liczby bezrobotnych 86,3% stanowiły osoby bez prawa do zasiłku.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 13,9%, kujawsko-pomorskim – 11,9%, podkarpackim – 11,6% oraz zachodniopomorskim – 10,8%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 5,2%, śląskie – 6,8%, małopolskie – 6,9% i mazowieckie – 7,6%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 28,2%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 24,3%, kętrzyńskim – 23,6% (woj. warmińsko-mazurskie) i bartoszyckim (woj. warmińsko-mazurskie) – 22,9%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 2,1%, w powiecie kępińskim (woj. wielkopolskie) i w powiecie poznańskim (woj. wielkopolskie) – po 2,5% oraz w Sopocie (woj. pomorskie) i Katowicach (woj. śląskie) – po 3,0%.

Piotr Szumlewicz

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Spotkania z kandydatami na prezydenta Warszawy: Andrzej Rozenek
Warszawa, ul. Kopernika 36/40 (OPZZ, II piętro, sala im. Wiadernego)
20 września (czwartek), godz. 16.30
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00
Zapraszam

18 września:

1809 - Urodził się Armand Barbès, rewolucjonista francuski. W 1839 raz z Luisem Blanqui stanął na czele krwawo stłumionego powstania w Paryżu.

1919 - Holandia przyznała kobietom prawa wyborcze.

1934 - ZSRR wstąpił do Ligi Narodów.

1981 - We Francji została zniesiona kara śmierci.

1998 - Rozpoczęcie obrad XXXV Kongresu PPS; Piotr Ikonowicz przewodniczącym RN; Jan Mulak Honorowym Przewodniczącym PPS.

2005 - W wyborach parlamentarnych w Niemczech koalicja CDU/CSU zdobyła 35,2% (225 mandatów), SPD - 34,3% (222), FDP - 9,8% (61), Partia Lewicy - 8,7% (54), Zieloni - 8,1% (51).