GUS: Stopa bezrobocia w sierpniu spadła do 8,5%

[2016-09-26 22:37:44]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w sierpniu 2016 r. Wynika z nich, że pod koniec sierpnia stopa bezrobocia wyniosła 8,5% i w porównaniu do sierpnia 2015 r. spadła o 1,4 pkt. proc., a w porównaniu do lipca 2016 r. o 0,1 pkt proc.

W urzędach pracy na koniec sierpniu zarejestrowanych było 1347 tys. bezrobotnych, czyli o 217 tys. mniej niż rok wcześniej i o 15 tys. więcej osób niż miesiąc wcześniej.

Z ogólnej liczby bezrobotnych 86,3% stanowiły osoby bez prawa do zasiłku.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 13,9%, kujawsko-pomorskim – 11,9%, podkarpackim – 11,6% oraz zachodniopomorskim – 10,8%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 5,2%, śląskie – 6,8%, małopolskie – 6,9% i mazowieckie – 7,6%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 28,2%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 24,3%, kętrzyńskim – 23,6% (woj. warmińsko-mazurskie) i bartoszyckim (woj. warmińsko-mazurskie) – 22,9%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 2,1%, w powiecie kępińskim (woj. wielkopolskie) i w powiecie poznańskim (woj. wielkopolskie) – po 2,5% oraz w Sopocie (woj. pomorskie) i Katowicach (woj. śląskie) – po 3,0%.

Piotr Szumlewicz

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

14 grudnia:

1852 - Na Curaçao urodził się Daniel De Leon, amerykański socjalista, działacz II Międzynarodówki, przywódca Socjalistycznej Partii Pracy.

1870 - Urodził się Karl Renner, austriacki polityk, socjolog prawa, jeden z teoretyków austromarksizmu; 1918-20 pierwszy kanclerz, 1945-50 prezydent Austrii.

1913 - W Samborze urodził się Artur Sandauer, krytyk literacki, eseista, tłumacz i profesor Uniwersytetu Warszawskiego.